Rondwandeling Boerhaar / paarse route – Wijhe

Vanaf de Boerhaar, met zijn ranke hoog in de lucht priemende toren van de plaatselijke R.K. kerk, ga je langs de Soestwetering noordwaarts op pad. Een paar kilometer verder duik je het bos van landgoed Onder de Gelder in met bomenlanen en een gevarieerd assortiment aan bomen. Je komt vanzelf bij de bouwwerken die nog resteren. Hoewel het hoofdgebouw helaas ontbreekt blijft het een hoogtepunt van de wandeling. Daarna volgt nog een stukje bos waarna je via een Wijhense woonwijk en een landelijk fiets/voetpad terugwandelt naar het beginpunt.

Locatie/bereikbaarheid

Startpunt is de kerk midden in Boerhaar. Daar kun je komen met de auto vanaf Wijhe (N337 Deventer-Zwolle). Met het OV kun je het makkelijkst naar het treinstation van Wijhe en vervolgens daar dichtbij de route oppikken.

Geschikt voor

Deze wandeling is met 6 km geschikt voor heel wat soorten wandelaars. Voor degenen die deze afstand (veel) te kort vinden, is het mogelijk de route te verlengen. Bijvoorbeeld met de blauwe route centrum Wijhe meepakken of met via de rode route een stukje langs de IJssel wandelen zijn zeker geen slechte opties.

Oordeel

Landgoed Onder de Gelder is zeker het mooiste stuk van de wandeling. Het stukje door een woonwijk van Wijhe zal niet veel mensen aanspreken en de dik 1,5 km langs de wetering is wel ietwat saai. Bij elkaar een 6,5.

Wat ga je doen?

Het startpunt is meteen een letterlijk hoogtepunt want je staat hier voor de trotse katholieke kerk van Boerhaar. In dit dorp is net als in veel plaatsen in de omgeving in het begin van de vorige eeuw een forse kerk uit de grond gestamd. Zo snel als ze kwamen worden ze in deze eeuw ook weer gesloten. Ondertussen is Boerhaar door de hoge spits van deze kerk van verre herkenbaar. Ook hier heb je rondom het pleintje voor de kerk de kenmerkende katholieke drie-eenheid kerk, kroeg en school.

Vanaf het startpunt loop je een stukje noordwaarts om via een bruggetje de wetering over te steken. Aan de andere kant stap je via een vriendelijk pad verder. Al snel passeer je een kindvriendelijk fruitbedrijf en ben je inmiddels uitgeput, dan kun je wellicht hier wat kopen waar je zienderogen van opknapt. Via een iets bredere weg kom je uit op de drukke N756, pas dus op met oversteken. Het is de bedoeling dat je je weg vervolgt aan de andere kant van de wetering. Links zie je al het bosgebied waar je straks in zult wandelen en aan de rechterzijde rolt het agrarische landschap zich uit.

Voor een derde keer passeer je met een brug de wetering waarna je al snel het water verlaat en in een imponerende bomenlaan terecht komt. Bij de tweede scherpe onverharde weg naar links sla je ook daadwerkelijk linksaf en duik je nog wat verder het bos in. Bij werkzaamheden of grote vochtigheid kan het hier werkelijk behoorlijke moeite kosten niet tot boven je enkels in de modder terecht te komen. Mooi is het gevarieerde bos ondertussen wel dus kijk niet alleen waar je je voeten neerzet maar ook om je heen.

Aan het eind sla je rechtsaf en loop je wederom een bomenlaan in. In de tijd van de processierups (voorjaar/zomer) is het hier een beetje oppassen geblazen want helaas weet dit beestje deze laan ook te vinden. Je loopt kaarsrecht op landhuis de Gelder aan. De havezate is afgebroken maar enkele bijgebouwen, de gracht en de brug zijn nog aanwezig. Het is echt een plekje om bij stil te staan of in het gras neer te strijken. De vissen in de gracht zullen je al snel gezelschap houden.

Langs het huis vervolgt het pad verder door nog een stukje bos waarna je, eigenlijk veel te snel, alweer bij de uitgang staat. Er volgt een stukje route door een jaren 80 – 90 nieuwbouwwijk van Wijhe waarvan je maar met moeite de charme zult kunnen zien. Aan het einde loopt het wandelpad bijna letterlijk dood tegen De Omloop, een soort van rondweg rond deze wijk. Gelukkig is er voorzien in een tunneltje waardoor je eenvoudig aan de andere kant terecht komt. Achterlangs de fruitkwekerij waar je ook in het begin was wandel je terug naar de Boerhaar waarbij de kerk met hoge spits het startpunt markeert.

Handige tips

Je hoeft natuurlijk niet bij het startpunt in de Boerhaar te beginnen. Start je ergens anders op de route, dan mis je wel de kerk van de Boerhaar, toch een beetje jammer. Je kunt dat voorkomen door bij de Boerhaar even heen en weer te lopen. Het staat in het blauw aangegeven op de kaart op deze pagina maar is tijdens de wandeling eigenlijk ook niet te missen.

Op landgoed de Gelder zijn rhododendrons te vinden die in de loop van het voorjaar prachtig in bloei staan. Dus als je het seizoen voor het kiezen hebt…

Kritische noot

Het lange rechte stuk over de Hamelweg langs de Soestwetering en ook het zigzaggen door een jaren 80 nieuwbouwbuurt van Wijhe zal bepaald niet iedereen aanspreken. Het is niet anders…

Prijs

Wandelen heeft als activiteit de prettige eigenschap dat het tijdens de uitvoering geen extra kosten geeft. Natuurlijk kun je vooraf wel leeglopen bij het uitzoeken van goede schoenen, sokken, rugzak en nog wat van die dingen.

Lengte bezoek

De lengte van deze wandeling is 6 km en dus goed voor een dik wandeluur. Samen met de stops onderweg ben je wel 1,5 uur bezig. Ga je op een zonnige dag ergens in het gras liggen dan kan het nog wel langer worden. Centrum Wijhe is dichtbij en helemaal niet onaardig zodat je een verdere verlenging daar kunt plannen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Bij het startpunt is horeca. Of het open is op het moment dat je er voor de deur staat is wel een beetje de vraag. In Wijhe loop je voor horeca precies aan de verkeerde kant van het spoor. Wil je in het centrum dus tijdens de wandeling iets drinken of eten, dan wordt het een aardig stukje omlopen.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen. De paden in Onder de Gelder kunnen na regenval echter wel enorm modderig zijn.

Meer…

Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 13 april 2021