Rondwandeling Boetelerveld – Raalte

Het Boetelerveld is een niet heel groot natuurgebied ten zuidoosten van Raalte en dichtbij Heeten. Het is het laatste restant van hoe Overijssel er hier vroeger uitzag. Deze 170 hectare zou in 1953 ook ontgonnen worden maar door de watersnoodramp was er geen materieel meer voorhanden en later is het er simpelweg niet meer van gekomen. Tegenwoordig is het een gebied met heide en naaldbos. Je kunt er uitsluitend wandelen en het langste gemarkeerde rondje is 4,4 km. Het geheel ligt helaas wel erg ingeklemd in het omliggende landbouwgebied. 

Locatie/bereikbaarheid

Het Boetelerveld ligt ten noorden van Schoonheeten / Heeten, aan de Schoonhetenseweg. Het niet geasfalteerde toegangspad ligt bij huisnummer 19.

Geschikt voor

Er zijn in dit kleinschalige natuurgebied een drietal routes uitgezet waarbij de gele met 4,4 km de langste is. Voor de wat meer ervaren wandelaars is het daarmee niet meer dan een klein ommetje. Natuurlijk kun je de wandeling verlengen met een route buiten het Boetelerveld. Bijvoorbeeld de Sallandse zandloper van 45 km of het Sallandpad met totaal 130 km lopen ook door het Boetelerveld.

Oordeel

Hoewel het voor Overijssel een tamelijk bijzonder gebied is omdat het het enige overgebleven natte heide- en veengebied is, is het toch zo klein en omsloten door niet al te fraai landbouwgebied dat de totale ervaring op hooguit een magere 7 uitkomt.

Wat ga je doen?

Het Boetelerveld is een Natura2000-gebied en dat heeft ze te danken aan het feit dat het het er als enige in heel Salland nog uitziet als in de 19e eeuw. En dat is feitelijk stom toeval, want ook dit laatste stukje stond op de nominatie in cultuur gebracht te worden. De watersnoodramp in 1953 stak hier een stokje voor; alle machines verdwenen richting Zeeland en daarna vond men het een beter idee het gebied te behouden. Lastig is hier wel dat het gebied gebaat is bij een vrij hoge waterstand terwijl de boeren in de omtrek de waterstand liever een paar tandjes lager willen hebben.

Vanaf het startpunt aan de westzijde, zoals hierboven ook aangegeven, zijn twee gemarkeerde routes te wandelen. De langste is de geel gemarkeerde van 4,4 km, de rode heeft een lengte van 3,6 km. Vanaf de andere zijde, maar die is lastig te bereiken en verder niet beschreven, is er nog de keuze voor een blauw gemarkeerd pad van 2 km. Ze overlappen elkaar waardoor je na het wandelen van de geel gemarkeerde feitelijk ook de andere twee vrijwel geheel hebt gedaan.

Vanaf het startpunt wandel je met de klok mee over de gele route meteen het meest open deel van het gebied op met struikheide en wat later vochtige heide. Vergeleken met bijvoorbeeld de nabije Sallandse Heuvelrug is het allemaal erg kleinschalig, maar toch. Al vrij snel wandel je tussen de bomen en als je daar rechts van kijkt zie je poelen en met wat geluk bijbehorende kamsalamanders.

De route is niet heel ingewikkeld en even later is er een tweede wat meer open stuk met heide. Daarna duik je een stukje bos in om met een bocht bij het andere eind van het Boetelerveld uit te komen. Vandaar gaat de route aan de zuidzijde van het veld terug maar je kunt een klein uitstapje maken naar Het Grote Rietgat om van achter een scherm watervogels te spotten.

Wederom kom je op een stuk heide, eigenlijk hetzelfde deel dat je nog geen 10 minuten geleden van de andere kant hebt gezien. Dat geldt ook voor het grootste open gebied waar je de wandeling mee bent gestart; je loopt aan de zuidzijde ervan terug. Wel aardig is dat je hier een vogeltrektelpost tegenkomt met informatiepanelen en genoeg bankjes om, ook als je niet van plan bent te gaan tellen, neer te strijken. Vrij snel daarna ben je weer bij het beginpunt van deze wandeling aangekomen.

Handige tips

Het is niet voor niets een nat gebied dus schoenen aantrekken die daarvoor geschikt zijn is beslist een goed idee.

Ben je hier dan toch, neem dan ook even een kijkje op het nabijgelegen Landgoed Schoonheeten.

Kritische noot

Het gebied is zo klein dat je rondwandelend al heel snel uitzicht hebt op het omliggende agrarische landschap. Bovendien heeft de aanwezige heide de neiging om dicht te groeien. Naast de inzet van Schotse hooglanders wordt daarom soms ook grootschalig materieel ingezet om de overwoekering van de heide een halt toe te roepen. Het geeft toch meer het idee van “gemaakte” natuur dan je zou wensen.

Prijs

Wandelen in het Boetelerveld is geheel gratis en aangezien er ook geen horeca is kan de portemonnee vanaf de start tot de finish dicht blijven.

Lengte bezoek

De langste route is 4,4 km en dat zal een klein uurtje wandelen vergen. Samen met de uitkijkpunten kom je tot wellicht 1,5 uur. Het is beslist geen gebied waar je met gemak uren kunt dwalen en het gevoel voor tijd geheel verliest.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is hier niet aanwezig. Heeten en Raalte zijn echter niet ver en daar kun je beslist iets te drinken en eten krijgen.

Praktische info/openingstijden

Het Boetelerveld is het hele jaar opengesteld voor wandelaars. Let op: Honden zijn hier niet welkom.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 30 augustus 2020