Rondwandeling Buurserzand / blauwe route – Haaksbergen

Het Buurserzand is een natuurgebied met heide, bos, vennetjes en voor de liefhebbers een bescheiden maar leuke zandplas. Deze niet al te lange wandeling doorkruist een behoorlijk deel van het gebied en tijdens het wandelen kom je vanzelf door de verschillende onderdelen. Wil je er een heel uitje van maken dan zijn een nabije watermolen en Haaksbergen geen slecht idee.

Locatie/bereikbaarheid

De start is op een parkeerterrein met de naam Ronde Bulten. Het parkeerterrein ligt langs de Buurserstraat en als je daar vanaf Haaksbergen naar toe rijdt is het eigenlijk niet te missen. Met het openbaar vervoer wordt het een moeilijk verhaal.

Geschikt voor

De route is 6,9 km en daarmee net even meer dan een ommetje. Vind je het veel te weinig dan is de route eenvoudig te verlengen, bijvoorbeeld met de gele route.

Oordeel

De wandeling loopt door open heidevelden, stroken bos en langs het schattige Buurser meertje. Verwacht geen echte hoogtepunten en ook bebouwing van interessante soort ontbreekt hier geheel. Bij elkaar verdient deze wandeling daarom een 7,5.

Wat ga je doen?

De route is met blauwe aanwijzers in twee richtingen uitgezet. Deze beschrijving gaat uit van de route met de klok mee. Vanaf het parkeerterrein loop je meteen een bosstrook in en vervolgens over een aangenaam pad tussen agrarisch gras- en akkerland. Al snel komt het eerste bankje in zicht en na linksaf te zijn geslagen een brede zandweg met fietspad dat ook door wielrenners veelvuldig wordt gebruikt. Sla je daarna rechtsaf de Galgenslatweg in dan kom je in het bos en tussen de eerste heidevelden terecht.

Daarna wordt het pas echt mooi want na wederom rechtsaf te zijn geslagen kom je op een op papier kaarsrechte weg maar die loopt in werkelijkheid door heidevelden en een gedeelte over een vlonderpad door een buitengewoon nat gebied. Tenzij er natuurlijk sprake is van enorme droogte. Het is echt een plek waar je niet de enige zult zijn die daar even blijft rondhangen om te genieten van de omgeving. Jammer dat er niet wat bankjes op een kleine verhoging staan. Het zou nog mooier zijn geweest.

Ben je uitgenoten, dan volgt het pad al snel slingerend door de heide waarbij je normaal gesproken wel droge voeten houdt. Dat hoeft echter niet… Het komt uit op de Steenhaarweg, wederom een tamelijk brede zandweg met apart fietspad. Je blijft deze door het bos en kleine stukken grasland volgen tot de Knoefweg, die weer kruist met de Waarvledweg waarvan je al eerder een ander deel hebt gelopen. Links- en rechtsafslaand kom je in een iets meer geaccidenteerd gebied waar kinderen veel plezier aan kunnen beleven. En dat geldt zeker voor het Buurser meer, dat nog iets verderop ligt. Tussen de bomen is het een aangename waterplas met zandoevers. Ook voor een picknick is dit een uitstekende plek.

Nadat je bent uitgerust volgt nog een pad van ongeveer een kilometer door tamelijk drassig en daarna bosrijk gebied. Voordat je het weet sta je uiteindelijk weer op het parkeerterrein en heb je er een aangename wandeling opzitten.

Handige tips

Is het echt zomers weer, dan kun je een duik nemen in het Buurser meertje. Wel even zwemkleding in de rugzak stoppen, al te naturel moet het hier niet worden.

Dit gebied heeft veel heidevelden. Aan het eind van de zomer staat dit mooi in bloei en dat maakt de wandeling nog aantrekkelijker. Je zult het echter wel met meer andere wandelaars moeten delen.

Heb je genoeg natuur opgesnoven, dan is het nabij gelegen Haaksbergen geen gekke bestemming om mee te combineren. Je maakt er dan al snel een aangenaam dagdeel van.

De wandeling is zowel met de klok mee als tegen de klok in te wandelen. Met de klok mee is net iets aardiger omdat je dan het Buurser meertje, goed voor een leuke stop, tot bijna het laatst bewaard.

Kritische noot

Het landschap is hier weliswaar aangenaam en stil, maar echte hoogtepunten ontbreken. Leuk dus voor een aangename wandeling, maar geen route die je na 10 jaar nog helder voor de geest zal staan.

Prijs

De route is geheel gratis te lopen en aangezien horeca hier ook in geen velden of wegen te vinden is, blijft de knip dicht. Natuurlijk kun je in het nabijgelegen Haaksbergen wel de plaatselijke horeca en middenstand verblijden met een eurodouche.

Lengte bezoek

De 6,9 km van deze route is goed voor een dik netto wandeluur. Genieten onderweg, echt aan te raden, kan er zomaar het dubbele van maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Op het Buursezand zal je tevergeefs zoeken naar horeca. Haaksbergen is echter dichtbij en daar is een behoorlijk aanbod aan horeca op het centrale plein bij de kerk.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen maar ook hier geldt: een beetje zon met eventueel een wolkje af en toe en een aangename temperatuur maakt het een stuk plezieriger. Dat soort weer trekt natuurlijk meer wandelaars, dus alleen op de wereld ben je dan hier niet. Je hoeft echter niet bang te zijn voor filewandelen.

Meer…

Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 8 mei 2021