Rondwandeling Carsenbos en Zwarte Venen / gele route – IJhorst

Ten zuiden van IJhorst kun je via de met gele pijlen uitgezette wandeling genieten van opvallend veel bospaden. Eerst in het Carsenbos en in het tweede deel van de wandeling in de Zwarte Venen. De Zwarte Venen hebben naast bos ook heidevelden en kleine meertjes in de aanbieding en ondertussen heb je op meerdere plaatsen uitzicht op het omliggende landschap De Vledders en De Leijer.

Locatie/bereikbaarheid

IJhorst ligt net ten zuiden van de A28 en via het ook aan te bevelen De Wijk rij je er zo heen. Met de buurtbus kun je vanuit Meppel naar IJhorst.

Geschikt voor

Bijna 10 km is voor sommigen een hele opgave terwijl anderen dit fluitend wandelen en het meer als een leuke start dan als echte dagvullende activiteit zien. Inkorten van de route is nauwelijks mogelijk dus het is wel zaak om vooraf te bedenken of je dit ziet zitten of niet.

Oordeel

Het valt op dat in deze toch niet heel bosrijke omgeving de uitzetters van dit pad erin zijn geslaagd het pad geheel door bosstroken te laten lopen. Weliswaar zijn ze soms niet meer dan 10 rijen dik, maar toch. Het maakt het een aangename wandeling waarbij je af en toe doorkijkjes hebt op het omliggende agrarische landschap. Echte hoogtepunten ontbreken op deze wandeling, de afwisseling is beperkt en daarmee komt deze wandeling totaal op een 7,5.

Wat ga je doen?

Deze route is met gele pijlen uitgezet en is op verschillende punten te starten. In deze beschrijving is het startpunt centrum IJhorst. Dat levert een extra 800 meter heen- en terugroute op om bij het gele “wandelrondje” te komen. Aan de andere kant; het centrum van IJhorst is het punt waar de koffie het dichtstbij is :).

Vanaf het startpunt loop je eerst een dikke 500 meter rechtuit door de Burgemeester van Wijngaardenstraat waarbij je vooral meekrijgt hoe de lokale bevolking zo ongeveer woont. Zodra de bebouwing ophoudt zie je aan de rechterzijde een open gebied waar je feitelijk omheen gaat lopen; de Vledders en De Leijer.

Bij de bescheiden accommodatie van Voetbalvereniging IJhorst duik je de bossen in en via bospaden kom je in het Carsenbos dat je in de lengte doorloopt. Het is slechts enkele honderden meters breed maar toch heb je het gevoel van een echt bos en gedurende een paar kilometer wandel je over aangename bosbodem verder.

Aan het eind kom je weer uit op Burgemeester van Wijngaardenstraat en de zanderige Kampweg waar je wellicht even moet oppassen voor langsflitsende mountainbikers en paarden in galop. Al snel verlaat je deze weg weer om langs mais zigzaggend op weg te gaan naar de Zwarte Venen, een gebied met water en heide. Hoewel de heide nog steeds goed is te zien, rukt het bos hier helaas toch wel erg op en als dit zo doorgaat is dit gebied over enige jaren vooral met bos begroeid en heeft de heide de strijd verloren.

In dit gebied zijn ook enige waterplassen te vinden, maar zeker in de zomer met wat lagere waterstanden kan het zijn dat ze vanaf het wandelpad niet erg opvallen. Soms is het dus zaak dat je even van het pad afwijkt en binnen luttele stappen heb je dan alsnog de oevers bereikt. Aan het eind, maar dan heb je er alweer een paar kilometer opzitten, steek je de Schotsweg over en duikt aan de andere kant een nieuwe bosrand in. Even later vervolgt dit over een particulier pad langs de bosrand en loop je aan de bovenzijde van de graslanden Vledders.

Het wordt zowaar even een heel klein beetje klauteren om daarna van de ene bosrand naar de andere te komen maar gelukkig staat aan de andere kant een bankje om uit te blazen al klaar. Het bijbehorende uitzicht is je beloning. Nog een klein stukje bos resteert en daarna ben je alweer dichtbij IJhorst aangekomen. Nog een kilometer asfalt, maar toch niet echt wandelcorvee, heb je dan te gaan om uiteindelijk te eindigen in het centrum. Waarna je in ieder geval relatief veel extra bospad in de benen hebt zitten.

Handige tips

Net boven IJhorst ligt De Wijk, helemaal geen gekke plaats om een bezoekje aan te brengen als je toch in de buurt bent.

Wil je de heide waar je op deze route langsloopt in bloei zien, ga dan in augustus wandelen.

Kritische noot

Bij de Zwarte Venen en Ganzeplas lijkt het op de kaart of je langdurig langs water en door heidevelden loopt. In de praktijk valt het nogal tegen; het bos rukt hier enorm op en naar het water kun je doorgaans lang zoeken.

Prijs

Altijd mooi: gedurende het wandelen over dit pad kan de portemonnee dicht blijven. Wel is het natuurlijk mogelijk aan de start of finish bij de plaatselijke horeca een kleiner of groter bedrag achter te laten.

Lengte bezoek

De wandeling is 9,9 km en daarmee geen klein ommetje en ook geen dagwandeling. Het levert een kleine 2 wandeluren op en met foto- en genietstops loopt de tijd met gemak op naar 2,5 uur of meer. Knoop je er daarna nog horeca of een uitstapje in De Wijk aan vast dan ben je zo een mooie ochtend of middag zoet. Wil je meer wandelen dan is deze wandeling eenvoudig te combineren met de rode, paarse of groene route. Of allemaal.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Bij de start is horeca, hoewel dat verder in IJhorst niet dik is gezaaid. Onderweg is er geen horeca, maar wel genoeg punten waar je op een bankje van de omgeving en het uitzicht kunt genieten. Zelf wat te eten en drinken meenemen is dus absoluut een goed idee.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen. Je wandelt vrijwel geheel door bos dus juist ook met zoneschijn en grote warmte is dit zo’n gekke route nog niet. Regen kan het wandelplezier wel behoorlijk verpesten; na een bui blijft het hier nog lang, heel lang, nadruppelen…

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 7 september 2020