Rondwandeling centrum en zuidelijk Delden / blauwe route – Delden

Deze wandelroute combineert het historische centrum van Delden met het landelijke, zuidelijke gedeelte. Vanaf het treinstation wandel je via de oostelijke rand van Delden naar het Twente kanaal. Ben je eenmaal overgestoken, dan heb je kilometers wandeling door afwisselend bos- en agrarisch landschap voor de boeg. Verscholen in het bos passeer je een oude Joodse begraafplaats en later een echt Nederlandse wijngaard. Ben je eenmaal terug in Delden dan kom je langs de kerken die in het centrum staan en op het centrale plein van dit stadje is het ook goed toeven. Indien gewenst kun je hier ook nog een museumpje meepikken. Ben je voldaan, dan rest nog een klein stukje wandelen naar het startpunt en heb je er een afwisselende wandeling opzitten.

Locatie/bereikbaarheid

Delden heeft een eigen treinstation aan de lijn Hengelo-Zutphen. Met de auto kun je vanaf de A1 via Goor of vanaf de A35 Delden makkelijk bereiken. Parkeren kan in en om het compacte centrum van Delden behoorlijk goed.

Geschikt voor

De wandelroute heeft een totale lengte van 10,6 km en is dus geen klein ommetje maar ook geen dagtocht. Aan de zuidzijde is het mogelijk de wandeling in te korten zonder dat het hele karakter van de wandeling verloren gaat.

Oordeel

De wandelroute heeft een mooie afwisseling tussen het centrum van Delden en het landelijke stuk aan de zuidzijde van Delden. Toch is het geen echte topper; het gebied van Landgoed Twickel, aan de andere zijde van Delden, verslaat de zuidzijde met gemak. Alles bij elkaar verdient de wandeling een 7.

Wat ga je doen?

Startpunt is treinstation Delden, waar je overigens ook je auto prima kwijt kunt. De wandeling is zowel met de klok mee als tegen de klok in uitgezet maar vanaf hier is met de klok mee wandelen de aanrader. Je eindigt dan in centrum Delden, beslist geen slecht plan. Vanaf het treinstation wandel je het eerste stukje, niet al te spannend, parallel aan de spoorlijn naar het oosten om die bij de eerste de beste mogelijkheid onderdoor te gaan richting zuiden. Vervolgens is het even opletten, na een pompstation moet je linksaf een voetpad inslaan. Daarna kom je via een paar woonstraatjes aan het oostelijk einde van Delden terecht waar een fraaie bomenlaan het stadje afsluit. Langs sportvelden wandel je daarna over een pad dwars door het golfterrein van Delden waarna het pad langs een bosrand met aan de andere kant een huisjespark/camping verder loopt.

Het pad komt uit bij het Twentekanaal dat aan de zuidzijde langs Delden van Zutphen naar Enschede loopt. Via de brug steek je over naar de overzijde waarna je een dikke 2 km vrij rechttoe rechtaan wandelen over de Flierweg en Flierveldweg te wachten staat. Het klinkt saaier dan het is; bos en relatief kleinschalig agrarische stukken grond wisselen elkaar af. Bovendien ligt langs deze weg, niet te missen, een oude Joodse begraafplaats. Het is beslist een kijkje waard.

Nadat je rechtsaf bent geslagen volgt wederom een kaarsrecht pad van 700m waarna, wederom rechtsaf, het pad noordwaarts verder gaat. Na enige tijd, waarbij je links en rechts wordt nagestaard door vriendelijke schapen en stoere runderen, passeer je een wijngaard. Misschien verbaas je je er over, maar het is beslist niet de enige wijngaard op deze breedtegraad tegenwoordig. Of de wijn ook van de gewenste kwaliteit is zal je zelf moeten controleren.

Verder wandelend over de brede zandpaden kom je, af en toe links- of rechtsafslaand, vanzelf weer bij het Twentekanaal uit waar je nu aan de westzijde van Delden oversteekt. Hier kun je overigens meteen een aardige D-tour doen door bij de brug meteen het talud af te dalen. Bij het Twentekanaal is een prima plekje om even uit te blazen terwijl ondertussen serieus vrachtverkeer over het kanaal passeert. Daarna kun je via de Oude Benteloseweg je weg richting het centrum van Delden vervolgen (zie blauw ingetekende route in de kaart hierboven). Extra bonus van deze route is de oude boerderij met boom aan je linkerhand. Aan het eind pik je op de Bernhardstraat de route vanzelf weer op.

Via de Sint Annabrinkstraat kom je bij het spoor op het Kerkpad dat verder het centrum in leidt. Tegenwoordig staat op het laatste deel van het Kerkpad een groot wooncomplex en vreemd genoeg gaat de standaard blauwe route rechtsom langs dit complex waardoor je de katholieke Blasiuskerk net mist. Deze anti-paapse variant van de route kun je vervangen door bij het wooncomplex, aan het eind van het Kerkpad, juist linksaf te slaan op de Peperkampweg, daarna rechtsaf de Nieuwstraat in en daarna weer rechtsaf de Langestraat in (blauw ingetekend op kaart hierboven). Je staat dan binnen no-time alsnog voor de kerk. Vervolg je daarna je weg dan pik je in de Langestraat vanzelf de route weer op. Maar wandel zeker even binnen in de kerk. De Mariakapel is vaak open waarbij je ook een blik in de kerk kunt werpen. De kerk zelf is soms in de middag geopend.

Na nog een klein stukje wandelen kom je in het kleine maar beslist niet onaardige centrum van Delden terecht. Daar staat de uit zandsteen opgetrokken oude Blasiuskerk, de moeite waard om een rondje omheen te lopen. Op het centrale plein van Delden staat niet alleen een dorpspomp als herinnering aan de komst van de waterleiding maar ook het Zoutmuseum, met als thema, niet moeilijk te raden, zout. In deze omgeving wordt namelijk zout gewonnen en hoewel zich dat grotendeels onder de grond afspeelt, is hier een compleet museum aan zout gewijd.

Wil je een totaal ander museum bezoeken, dan is het even doorwandelen richting het oosten. Al snel sta je voor het nog niet zo oude Museum No Hero waar kunst uit de hele wereld en meerdere eeuwen tentoon wordt gesteld. Bepaald geen oubollig streekmuseum. Het is hier wel zaak vooraf even te checken of de lopende tentoonstellingen voldoende tot de verbeelding spreken, anders is een bezoek op een ander tijdstip toch wel een aanrader.

Uiteraard kun je in het centrum je voeten laten rusten onder een parasolletje op een terras met wat lekkers erbij. Ben je helemaal voldaan, dan is het slechts een paar honderd meter naar het startpunt bij het treinstation. Daarbij passeer je meteen nog wat niet onaardige optrekjes aan de oostzijde van het centrum van Delden.

Handige tips

Heb je nog niet genoeg gewandeld, dan kun je ten noorden van Delden, aansluitend aan deze wandeling, over landgoed Twickel nog heel veel meer kilometers wandelen. Op eigen houtje of via een daar uitgezette route.

Het startpunt is bij Delden treinstation, waar je overigens ook goed je auto kunt parkeren. Loop je de route met de klok mee, dan eindig je de wandeling in Delden centrum en dat is geen slecht plan. Aldaar zijn musea, kerken en niet te vergeten horeca. Hoewel bescheiden spat de historie van het hart van Delden af.

Kritische noot

Hoewel het leuk is om het centrum van Delden af te wisselen met het bosachtige en agrarische zuidelijk deel van de wandeling, is juist dat zuidelijk deel aardig, maar niet het meest bijzonder.

Prijs

Het wandelen op zichzelf is gratis. Duik je in Delden een museum, café of restaurant in, dan moet de portemonnee uiteraard wel worden getrokken.

Lengte bezoek

De 10,7 wandelkilometers zullen ongeveer 2 uur netto wandelen opleveren. Vooral het centrum van Delden kan daar met gemak enige uren aan toevoegen; zo kun je hier twee musea bezoeken of op een zomerse dag op een terrasje neerstrijken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Delden is diverse horeca. Een nachtje of meer blijven slapen? Ook dat is in Delden en in de omgeving geen probleem.

Praktische info/openingstijden

Je bent het hele jaar door in Delden welkom, ook om te wandelen. Toch is natuurlijk een beetje lekker wandelweer zo gek nog niet, waardoor je meer de kans hebt onderweg uitgebreid van de omgeving te genieten.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 20 maart 2021