Vanaf havezate De Haere wandel je het bosrijke gebied ten oosten van dit landgoed in. Al snel wordt je in het Hanzebos vergezeld door vriendelijk ogende koeien. De kans op uitglijers in flatsen van dezelfde beesten is hier niet gering, maar het struinen door het weiland en bos maakt het meer dan goed. Daarna volgt het gebied rondom het vroegere informatiecentrum De Zoogenbrink met wederom bos en stukjes agrarisch gebied. Vlak langs De Boskamp gaat de route alweer richting startpunt maar je hebt nog leuke paden langs de bosrand te gaan. Een dikke kilometer voor het eind passeer je eindelijk je eerste landgoed van dichtbij: Groot Hoenlo. Via de kaarsrechte vroegere toegangsweg wandel je vervolgens het laatste stuk terug.
Locatie/bereikbaarheid
Het startpunt is op het parkeerterrein aan de achterzijde van havezate De Haere. Je kunt echter ook langs de N337 (de dijk langs de IJssel) parkeren. Vervolgens wandel je langs De Haere naar de achterkant. Parkeren langs de N337 is wel wat beperkt. Met de fiets rij je vanaf het fietspad langs de N337 over hetzelfde pad naar de achterzijde van De Haere.
Geschikt voor
De route heeft een totale lengte van 8,1 km en daarmee geschikt voor veel wandelaars. Vind je het alsnog te lang, dan kun je aan de oostzijde een stukje afsnijden via de Molenweg. Je mist dan juist wel een aantrekkelijk onderdeel van de wandeling… Vind je het juist veel te kort, dan kun je deze wandeling moeiteloos verlengen door bijvoorbeeld de rode en blauwe route aan deze wandeling vast te koppelen.
Oordeel
De wandeling loopt door het helemaal niet onaardige gebied tussen Olst en Diepenveen. Hoewel hier zeker agrarische bedrijven actief zijn, is er ook genoeg bos en andere natuur om van te genieten. Ook liggen hier een aantal landgoederen, maar deze wandeling weet ze vrij nauwkeurig bijna allemaal te vermijden. Bij elkaar verdient de wandeling daarom een 7,5.
Wat ga je doen?

Vanaf het startpunt wandel je rechtstreeks richting buurtschap Hengforden. Zodra je de spoordijk bent gepasseerd kun je er bij een heel aardig zitje meer over lezen. Te zien is er net als vroeger niet heel veel. Vlak voordat je de wetering oversteekt zie je aan de rechterkant het oude schooltje, dat al lang geleden is omgebouwd tot een aangenaam woonhuis. Over de wetering sla je linksaf en ga je over de Holtermansdijk langs de wetering verder. Bij zomerse dagen kun je hier met gemak kano’s in de wetering tegenkomen, en die hebben hier zeker een mooi stuk van de route te pakken.
Aan de andere kant zie je natuurgebied Het Hanzebos waar je een dikke kans hebt dat vriendelijk ogende koeien aan het grazen of herkauwen zijn. Let echter ook even op de puntige hoorns. En even later moet je wederom opletten, want je struint door een weiland dat het domein van die koeien is. En daardoor bezaaid kan zijn met indrukwekkende en behoorlijk verse flatsen. Even later vervolgd de route voor wat langere tijd over een bospad richting de Molenweg. Deze rustige klinkerweg volg je een klein stukje naar het zuiden om daarna linksaf het pad richting de Zoogenbrink in te slaan. De Zoogenbrink is een voormalig informatiecentrum van Staatsbosbeheer. Inmiddels is dat verplaatst naar een mooie plek vlak boven Olst / Den Nul langs de N337. Ook een aanrader overigens.
Nog steeds hangt er een aangename sfeer bij de paar bouwsels die zijn blijven staan. De route vervolgt tussen de woest kronkelende bomen en langs een vennetje vol met kikkers richting Buitenplaats Spijkerbosch. Je zult ook deze buitenplaats, de moeite waard, met de standaard route niet te zien krijgen. Wil je dat wel, dan moet je over de Eikelhofweg even rechtdoor blijven wandelen. Wil je het huis van echt dichtbij bewonderen, dan kun je de hele oprijlaan gewoon aflopen tot aan het eivormige plein voor het huis.
De route vervolgt over de tolhuisweg waar overigens het tolhuis ver te zoeken is. Was het pad in vroeger tijd in dezelfde staat als op dit moment, dan zal de geheven tol hopelijk niet al te hoog zijn geweest. Hoewel op meer plaatsen in Nederland flinke tol werd geheven maar in plaats van verbetering van wegen de opbrengst vooral in de zak van de tollenaar verdween. Na het oversteken van de Molenweg ga je op weg naar een boer met humor en een fraaie boerderij uit 1784. Door een stuk bos en vervolgens over een pad aan de bosrand vervolg je je weg om bij een boerderij op een halfverharde weg, het Zandweteringpad, uit te komen.
Het Zandweteringspad komt uit op de Hoenloseweg. En zowaar, na enkele honderden meters asfalt sta je voor een landgoed, en wel Groot Hoenlo. Vanaf het bruggetje met leeuwen die het geheel bewaken kun je een blik op het huis werpen. Leuk weetje: Hier heeft Harry Mulisch zijn “De ontdekking van de hemel” geschreven. Hoewel het huis al een vermelding heeft in 1233, stamt het huidige huis uit rond het begin van de 19e eeuw. Als je goed achterom kunt kijken blijft het landgoed nog lang in zicht want de route vervolgt over de bijna kilometer kaarsrechte oprijlaan. Deze loopt zelfs tot over het spoor waar een bozige Sherman tank koepel, helemaal ingegoten in beton, naast de weg staat. Ook dit was onderdeel van de IJssellinie aangelegd in de tijd van de Koude oorlog. Nederland verwachtte een Russische inval hiermee op zijn minst te kunnen vertragen.
Tot slot loop je het laatste deel van de wandeling weer door een stukje bos en pad langs een boerderij waarvan niet heel lang geleden een grote schuur is vervangen door een schuurwoning. Uit het middendeel is een enorme hap genomen waardoor een binnentuin is ontstaan. Hoewel schuurwoningen aan een echte opmars bezig zijn in dit gebied is dit toch wel een bijzonder exemplaar.
Handige tips
Parkeren kan aan de achterzijde van De Haere, maar ook in beperkte mate aan de voorzijde, langs de N337.
Helaas loopt de route niet over het landgoed van De Haere terwijl het landhuis en de “geheime” IJssellinie in de bossen naast het landgoed zeker de moeite waard zijn. Door de korte met rood aangegeven wandeling vanaf het startpunt (ook) te maken pak je dat alsnog eenvoudig mee.
Kritische noot
Zoals ook al elders op deze pagina aangegeven is het spijtig dat de route allerlei landgoederen vrij nauwkeurig weet te missen. Hoewel je zou kunnen redeneren dat je dan wat bewaard voor een volgende keer natuurlijk.
Prijs
Wandelen is ook hier helemaal gratis. Ga je bij havezate De Haere iets nuttigen dan moet de portemonnee wel worden getrokken maar je zult er hoogstwaarschijnlijk niet van in de schuldsanering terecht komen.
Lengte bezoek
De netto wandeltijd voor deze 8,1 km is ongeveer 1,5 uur. Samen met uitkijk- en rustpunten, foto’s maken en wat al niet onderweg, kan het zomaar oplopen tot een 2 – 2,5 uur.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
In havezate De Haere, vlakbij het start- en eindpunt, is horeca aanwezig. Onderweg blijf je er verder van verstoken, dus neem zeker bij warm weer zelf ook wat te drinken mee. Blijven slapen op het landgoed kan helaas niet, maar in de directe omgeving zijn overnachtingsplaatsen genoeg te vinden.
Praktische info/openingstijden
Het pad kun je het hele jaar lopen. Onderweg kom je op genoeg plekken waar je even zou willen neerstrijken of stilstaan en dan is een aardige temperatuur uiteraard wel zo plezierig.
Meer…
Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 3 april 2021