Rondwandeling De Kranenkamp / rode route – Diepenveen

De start van deze korte wandeling van 3,2 km is het parkeerterrein van De Kranenkamp. Daarna is de aanlooproute naar het rondje dat je maakt door de Kranenkamp al helemaal niet onaardig; een slingerend pad door een wandelpark. Dat zet zich voort in het rondje dat je door het bos maakt waarbij je af en toe een bomenlaan kruist. Het laatste deel van de wandeling loopt over fraaie houten bruggetjes, je passeert een theehuis wat de moeite waard is om even in te gaan zitten en te genieten van de grote vijver die zich voor je uitgestrekt. Spijtig genoeg ben je dan al snel weer bij het beginpunt beland.

Locatie/bereikbaarheid

De Kranenkamp ligt langs de N348 tussen Diepenveen/Schalkhaar en Wesepe. De ingang van het parkeerterrein is enigszins verscholen tegenover restaurant Nunu.

Geschikt voor

Met 3,2 km is deze wandeling voor heel veel mensen geschikt. Vind je het tekort, dan kun je hem combineren met de gele wandeling. Is dat nog steeds veel te kort, kies dan voor de route van het Marskramerpad die ook door De Kranenkamp loopt. Je eindigt in Scheveningen of in Bad Bentheim. Wel een beetje doorstappen…

Oordeel

Deze wandeling verdient een mooie 8,5.

Wat ga je doen?

Dit landgoed heeft een lange historie. Al in 1400 werd hier een vrouwenklooster gesticht. In de 17e eeuw kwam het landgoed in handen van de plaatselijke schout en daarna de burgemeester van Deventer. Tegenwoordig is het zuidelijk deel, waar de wandeling doorheen loopt, in handen van Stichting IJssellandschap. Het noordelijk deel is nog steeds in bezit van de nazaten van de burgemeester, de familie Houck.

De landgoedeigenaren hadden een liefde voor uitheemse boomsoorten en die zijn hier nog steeds te vinden. Op een niet al te grote oppervlakte zijn daarom in het bos onder andere kastanje, beuk, grove den, zilverspar, eik, beuk, douglasspar, els en lariks te zien.

Vanaf het parkeerterrein kom je allereerst in een Engels landschapspark met op de heenweg een slingerend pad over aangelegde heuveltjes. Op de terugweg kom je over een paar fraaie houten bruggen en het theehuis. De ronde door het bos kenmerkt zich door merendeels smalle paden waarbij je een paar maal een bomenlaan kruist en zoals gezegd talloze soorten bomen kunt tegenkomen.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Het theehuis, waar je wellicht achteloos langsloopt, is echt de moeite van een bezoekje waard. Zit je eenmaal binnen dan heb je een fraai uitzicht op de voorliggende vijver. Verder is de theekoepel opgeleukt met wat haiku’s. Denk ervan wat je wilt.

Laat maar zitten

Deze redelijk korte wandeling is het beste in zijn geheel wel of niet te doen. Wandel je liever niet over uitgezet pad, dan kun je gewoon rondstruinen en kom je zeker ook op de leuke plekjes. Heel groot is het niet en verdwalen is hier een kunst.

Handige tips

Vind je deze wandeling tekort, dan is het geen probleem deze rode route te combineren met de gele. Zodra je de gele bordjes ziet stap je rechtsafslaand over op die route, zodra je daarna weer de rode ziet, ga je rechtsafslaand verder de rode tot het einde volgen.

In het late voorjaar staan de rododendrons hier mooi in bloei, dus…

Kritische noot

De wandeling is dik in orde, maar de rust kan wel wat worden verstoord door de tamelijk drukke N348 die hier vlak langsloopt. Bovendien is vliegveld Teuge niet ver weg en dat leidt in deze omgeving op mooie dagen tot nogal wat recreatievliegtuigen.

De bewegwijzering is niet helemaal top. Op sommige plekken heb je toch wel behoefte aan een extra aanwijzing, op andere momenten staat er een paaltje waarbij je denkt: tja, hoe zou je anders moeten lopen?

Prijs

Deze route is geheel gratis te lopen. Ga je bij de plaatselijke horeca wat gebruiken, dan moet uiteraard de portemonnee uiteindelijk wel worden getrokken.

Lengte bezoek

Deze korte route is inclusief genieten van natuur in een klein uurtje goed te doen. In de buurt van Diepenveen zijn nog talloze andere activiteiten te ondernemen, dus het is geen probleem er een leuk dagdeel of een complete leuke dag van te maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Dichtstbijzijnde horeca is aan de overkant van de N348: restaurant NuNu. Dit restaurant is geheel in Australische stijl opgetrokken maar naast kangoeroe is hier uiteraard ook koffie, thee en gebak en dergelijke te krijgen.

Praktische info/openingstijden

Het pad is uiteraard het hele jaar te lopen en zelfs met kou, sneeuw of forse wind kan het hier nog best een aangenaam rondje zijn. Alleen bij regen kan het in het bos nog lang nadruppelen en gaat de lol er wel vanaf. Een mooi zonnetje is natuurlijk altijd meegenomen.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 28 augustus 2020