Rondwandeling De Zoogenbrink / blauwe route – Olst

Een rondwandeling vanaf voormalig infocentrum de Zoogenbrink van slechts 2,4 km maar met toch een leuke variatie onderweg. Allereerst loop je door een stukje bos, daarna langs graanvelden waarna opnieuw bos volgt. Helaas…voor je het weet ben je weer bij het startpunt terug.

Locatie/bereikbaarheid

De Zoogenbrink is een voormalig informatiecentrum van Staatsbosbeheer aan de Molenweg tussen Boskamp en Eikelhof in Olst. Je kunt er met de auto komen en parkeren op de parkeerplaats. Op de fiets naar de Zoogenbrink is vanzelfsprekend ook geen probleem.

Geschikt voor

De wandeling is 2,4 km en voor wandelaars die wat meer willen dus totaal ongeschikt. Je kunt echter deze, toch zeker niet onaardige wandeling, eenvoudig combineren met andere routes om hem te verlengen.

Oordeel

Hoewel het een wandeling van bescheiden omvang is, is hij toch heel aardig gevarieerd en loopt hij geheel over zand- en graspaden. Alles bij elkaar verdient de wandeling daarom een 7,5.

Wat ga je doen?

Vanaf het parkeerterrein loop je naar het de Zoogenbrink, het voormalige infocentrum van Staatsbosbeheer. Links en rechts kun je op de toegangsweg allerschattigste shetlanders tegenkomen die al lange tijd niet bij de kapper zijn geweest. Op de Zoogenbrink zelf vind je tegenwoordig vooral afgesloten gebouwen en een zitje dat nog wel functioneert.

Vanaf de Zoogenbrink sla je een bospad in dat is omzoomd door woest vormgegeven bomen en kleine poeltjes. Ietsje verderop loop je tegen een graanveld aan, die je linksom gaat volgen. Aan de rand van het bos, waar je tijdens deze wandeling best wel wat andere wandelaars of honden met hun baasjes/bazinnetjes kunt tegenkomen, wandel je elke keer een paar honderd meter tot je met wat haakse bochten aan de overkant bent aangekomen.

Het pad vervolgt een stukje door het bos maar een beetje oppassen voor de voorbij flitsende mountainbikers is op deze plek een goed idee. Ook nu weer moet je voordat je het weet rechtsaf slaan en kom je terecht op een toegangspad naar een woonhuis waar je vlak voor het toegangshek linksaf slaat en al vlot weer zand onder de voeten voelt; het volgende stukje bos.

Na wat slingeringen en een keer rechtsaf slaan kom je op het mooiste uitzichtpunt van de wandeling inclusief bankje en waterpoel. Hoogste tijd om daar even van te genieten. Daarna rest je nog een weliswaar aangenaam, maar niet al te lang stuk door het bos meer waarna je alweer bent aangekomen op het punt waar je bent gestart; het parkeerterrein van de Zoogenbrink.

Handige tips

Je bent hier vlak in de buurt van Landgoed Spijkerbos, en dat is de moeite waard. Hoewel het er misschien niet zo uitziet, is het landgoed vrij toegankelijk en kun je tot vlak voor het woonhuis wandelen. Er is vanaf de Zoogenbrink ook een wandelroute waarbij je over het landgoed richting Boskamp loopt. Beslist een aardige wandeling, maar wel een stuk langer dan degene die hierboven is beschreven.

Wil je de wandeling simpel en leuk verlengen, combineer hem dan met de oranje uitgezette route. Je kunt er in zijn totaliteit een rondwandeling in de vorm van een krakeling van maken. Het totaal komt uit op ongeveer 5,4 km. Nog niet genoeg? dan is de paarse met 9 km een volgend alternatief dat in beeld komt. Uiteindelijk kun je in deze omgeving heel veel wandelingen maken dus een wandeling met een lengte naar eigen wens is goed te doen.

Kritische noot

In de tijd dat de Zoogenbrink nog een informatiecentrum was was hier een stuk meer leven en werd er ook meer georganiseerd. Het informatiecentrum is tegenwoordig langs de IJssel bij Den Nul te vinden en beslist de moeite van een bezoek waard. Maar het betekent wel dat het hier wat meer een dode boel is geworden.

Prijs

Wandelen is gratis en aangezien er ook geen horeca is, niet aan het begin, niet aan het eind en ook niet tussentijds, zijn de mogelijkheden om ergens anders geld aan uit te geven feitelijk nihil. Soms kun je in deze omgeving nog wel wat spenderen aan een stalletje dat een particulier bij zijn huis aan de weg heeft gezet maar dat is hier ook kansloos. Met andere woorden: dit is een buitengewoon goedkoop uurtje.

Lengte bezoek

De 2,4 km zal tussen een 1/2 en 3/4 uur wandeltijd kosten maar tussendoor even genieten van het landschap en eventueel neerploffen op een bankje kan de tijd met gemak verdubbelen. Toch blijft het in de tijd gezien een redelijk beperkt uitje en kan er met gemak nog wat anders leuks in Olst, Wijhe of andere plaats in deze omgeving aan vast worden geknoopt.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is geheel afwezig deze wandeling, dus wil je tussendoor picknicken, zeker geen slecht plan, dan zul je toch alles zelf mee moeten nemen. Overnachten kan niet op de route, maar in de omgeving is het geen probleem.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen en omdat je toch wat beschut loopt door de bossen waar je langs en doorheen loopt is het ook bij minder goed weer zeker goed te doen.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 28 augustus 2020