Rondwandeling door het dorp / rode route – Zwartsluis

Door Zwartsluis is met rode pijlen een wandeling uitgezet die een goed beeld van dit dorp zou moeten geven. Hoewel het geen onaardige route is om de benen te strekken, weet het juist een aantal interessante plekken te missen. Samen met een aantal tips op deze pagina komt het alsnog goed en leer je Zwartsluis toch van binnen en van buiten kennen.

Locatie/bereikbaarheid

Zwartsluis is met het OV onder andere te bereiken vanuit Emmeloord en Zwolle. Met de auto rij je over de N331 en N334 dwars door Zwartsluis heen. Parkeren kan behoorlijk goed aan de Havendijk.

Geschikt voor

De route is 4,6 km en daarmee net even meer dan een klein ommetje. Het is geschikt als instapper om Zwartsluis te leren kennen, hoewel je met deze route uiteindelijk net teveel mooie aspecten van Zwartsluis mist. Wil je dat niet, tel er dan nog een paar kilometer bij op.

Oordeel

De wandeling is op zijn best “aardig” te noemen. Op een of andere manier is degene die deze wandeling heeft uitgezet erin geslaagd juist een aantal interessante aspecten en plekken in Zwartsluis te missen. Kijk onder het kopje “Handige tips” op deze pagina om dit alsnog aan te vullen, dan komt dit uitje in Zwartsluis alsnog op zijn pootjes terecht. De wandeling krijgt een 4,5, en dat is een cijfer dat op IsDitLeuk zelden wordt gegeven.

Wat ga je doen?

Aan de Havendijk kun je parkeren en kom je toevallig met het OV, dan is het busstation daar ook vlakbij. Het startpunt zit naast het benzinestation en daarna moet je meteen de tamelijk drukke N331 richting de Handelskade zien over te steken. Aan de rechterzijde zie je de Kolksluis en net daarna, zeker in het zomerseizoen, heel veel pleziervaart.

Een paar honderd meter verder staat aan de linkerzijde de Sluuspoort. Hier is een toeristisch infopunt te vinden en op de eerste verdieping Museum Schoonewelle. Dit museum presenteert in de vaste collectie geprepareerde vogels en zoogdieren, de geschiedenis van Zwartsluis en de Collectie Berthus Klomp. Berthus Klomp wordt ook wel de Rembrandt onder de klompenmakers genoemd. Zijn klompen pronken in musea van Moskou tot New York en van Arnhem tot Stockholm. En niet te vergeten, ook hier in Zwartsluis.

De route vervolgt langs de fabriek van Royal Buisman. Zeker bij de ouderen zal bij deze naam een lichtje gaan branden. En inderdaad, hier werd en wordt de beroemde gebrande suiker gemaakt. In de tijd van filterkoffie zorgde een extra theelepeltje Buisman voor extra smaak. Omdat filterkoffie minder en minder wordt gedronken en de gemalen koffie tegenwoordig van veel betere kwaliteit is, zal het aantal verkochte busjes Buisman ongetwijfeld fors zijn afgenomen. Maar niet getreurd; inmiddels hebben ze hun assortiment uitgebreid met andere producten.

De route vervolgt na het oversteken van de drukke N334 met een rondje buitenlangs de sportvelden. Het pad is niet onaardig en zeker lekker zacht voor de voeten. Aan de uiterste noordoostzijde heb je uitzicht op een stukje van De Wieden, onderdeel van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dat hele gebied is een absolute aanrader en goed voor meerdere dagen of zelfs hele vakanties plezier.

Heb je het rondje langs de sportvelden gemaakt, dan kom je in enkele woonstraten van Zwartsluis terecht en afhankelijk van je interesse wordt het dan een stukje wandelcorvee of een antropologisch verantwoorde kennismaking met de plaatselijke ijver. Meest opvallende staaltje van dat laatste is wellicht een voor-, zij- en achtertuin van een huis aan de Buizerdstraat. Je loopt er vlak langs, dus geniet ervan!

Je komt op een pad genaamd De Zegge terecht dat al snel langs de oever van De Piepertkolk loopt met aanlegplaatsen voor soms bescheiden en soms wat minder bescheiden bootjes. Weer wat verder passeer je de muziekkapel, een favoriete hangplek voor jongeren en daarna een buitengewoon niet interessante fabriek van vinyl. Voor degenen die denken; vinyl, dat heeft toch weer een revival na de opkomst van cd en streaming? Het betreft hier echter geen fabriek waar ze lp’s maken maar vinyl vloerbedekking. Kennelijk zit daar ook voldoende muziek in.

Het laatste deel van de wandeling gaat door een stukje van het Buitenkwartier. Een buitengewoon aardig straatje met links en rechts historische panden en een kerkje. Het is buitengewoon jammer dat je bij de standaardwandeling deze straat niet helemaal uitloopt tot minstens de sluis bij De Waa. Maar wat let je om dat toch te doen? De kans dat je door de routepolitie wordt terugverwezen naar het uitgezette pad is erg klein.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat je vanaf het Buitenkwartier een achterstraatje inloopt en vervolgens over een voetpad langs en onder de N331 door. Daarna sta je voor je het weet weer op de Havendijk en dat was nog niet zo heel lang geleden het startpunt van de wandeling.

Handige tips

De standaard wandeling laat een aantal interessante plekken en gebouwen van Zwartsluis letterlijk links en rechts liggen. Toch is daar eenvoudig wat aan te doen door de route wat aan te passen. Zo is tijdens het laatste deel van de wandeling een echte tip het Buitenkwartier helemaal af te lopen en daarna zijn de Arembergersluis bij De Waa en het Groot Lageland ook de moeite waard.

Verder staat de Gereformeerde Kerk Zwartsluis mooi te zijn aan Het singel, echt de moeite van een omweggetje waard. In het centrum staat nog een iets minder interessante Hervormde kerk.

Tot slot is een niet te missen stukje van Zwartsluit het gebiedje tegenover Schoonewelle. Het is het Turfpad dat samen met de ZS13, een historische botter, een goed beeld geeft van hoe belangrijk Zwartsluis in vroeger tijd was bij de overslag van turf op grotere boten.

Zwartsluis ligt aan de zuidzijde van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit gebied is goed voor heel wat wandel-, fiets en vooral vaarplezier en een echte aanrader.

Kritische noot

Deze wandeling zou toch een goed beeld moeten geven van Zwartsluis. Helaas worden juist een paar heel aardige onderdelen van Zwartsluis gemist, zoals het grootste deel van het buitenkwartier, de oude sluis bij De Waa, Groot Lageland en aan de andere zijde van Zwartsluis het Turfpad dat een goed beeld geeft van de rol van Zwartsluis in de overslag van turf. Teveel gemiste kansen dus.

Prijs

De wandeling is gratis maar omdat je rakelings langs horeca, een museum en winkels loopt is de kans dat je alsnog ietwat verarmt Zwartsluis verlaat levensgroot.

Lengte bezoek

De route is met een lengte van 4,6 km goed voor een klein uurtje wandelen. Ga je ondertussen naar het museum en wat langer bij de haven kijken dan wordt het moeiteloos een paar uurtjes. Er is met gemak een leuk dagdeel van te maken door onder andere het Turfpad met al zijn informatiepanelen en de sluis bij De Waa te bekijken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Zwartsluis is genoeg horeca te vinden en ook overnachten is in deze hele regio bepaald geen groot probleem.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar open en omdat het redelijk in en bij de bebouwde kom ligt zal wind hier geen spelbreker zijn.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 30 oktober 2020