Rondwandeling Douwelerkolk / rode route – Schalkhaar

Deze vanuit het centrum uitgezette wandeling (rode paaltjes) gaat vanaf het startpunt van de Nicolaaskerk allereerst door enkele woonstraten van Schalkhaar. Daarna volgen enkele kilometers wandelpad langs de Douwelerkolk waar je onderweg vissers en koeien kunt tegenkomen. Na enkele afslagen maak je een best fraai extra rondje over het voormalig landgoed De Kolk. Het laatste deel van de wandeling loop je langs het Deventer ziekenhuis terug richting het beginpunt in Schalkhaar.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Schalkhaar vanaf station Deventer met de stadsbus te bereiken.

Met de auto is het verstandig navigatie te gebruiken om in het centrum van Schalkhaar terecht te komen. Het een dorp heeft namelijk nogal wat kronkelende wegen rondom het centrum. Charmant, maar verwarrend.

Geschikt voor

De wandeling is 5,7 km en dat zullen veel wandelaars een prima afstand vinden. Vind je het (veel) te kort, dan is de wandeling te verlengen met de blauwe route.

Oordeel

Deze wandeling is voor deze omgeving beslist niet onaardig. De route door Schalkhaar is niet zo heel fraai maar het wandelpad langs de Douwelerkolk en over landgoed De Kolk beslist wel. Bij elkaar verdient de wandeling een mooie 7.

Wat ga je doen?

Vanaf het startpunt bij de kerk midden in het centrum van Schalkhaar loop je via een paar woonstraten eerst oostwaarts en vervolgens naar het zuiden. Na het oversteken van de drukke Nico Bolkensteinlaan kom je in het gebied van de Douwelerkolk waar je eerst over een stuk open weiland en daarna op een smaller pad langs deze voormalige arm van de IJssel terecht komt (Of, als alternatieve ontstaansgeschiedenis van deze kolk; ten gevolge van een dijkdoorbraak). Het pad loopt vlak langs het water maar vanwege de dichte begroeiing zie je het water van de kolk helaas toch maar af en toe.

Na ongeveer een kilometer komt het pad uit op een strook breder graspad langs het Overijssels kanaal. Hier is de kans groot dat je koeien of vissers tegen het lijf loopt en helaas dringt het geluid van het drukke verkeer aan de overzijde van het kanaal zich hier nogal op. Helemaal aan de zuidzijde van de Douwelerkolk ga je rechtsaf een klinkerweg op en na een paar honderd meter alweer rechtsaf waarna je de Douwelerkolk noordwaarts gaat volgen.

Al snel sta je bij het oude toegangshek van voormalig landgoed De Kolk. Hier maakt de rode route een extra rondje over het landgoed en dat is beslist de moeite waard. Allereerst loop je langs een beek een hoger oplopend pad op dat eindigt in een uitzichtpunt (de kiekenbelt) met zicht op de Rielerenk en in de verte de kerktoren van Schalkhaar. Het pad voert daarna naar de Douwelerkolk waar vanaf medio 18e eeuw tot 1966 het landhuis De Kolk heeft gestaan. Vanaf hier heb je een fraai uitzicht op de Douwelerkolk.

Ben je eenmaal weer aangeland bij het toegangshek dan volgt een gecombineerd fiets/voetpad langs de beek richting Rielerenk. Aan de rechterzijde is wederom het weiland met ganzen en andere flora en fauna te zien, recht vooruit doemt het grote Deventer ziekenhuis op dat tegenwoordig de Rielerenk nogal domineert. Er rest niets anders dan er met een kleine omweg omheen te lopen en via een niet onaardige weg met woest ogende wilgen aan de zijkant loop je zo Schalkhaar weer binnen.

Handige tips

Het pad is in twee richtingen uitgezet. Voor de beleving maakt het niet heel veel uit, in beide gevallen heb je aan het begin en eind een aantal niet al te spannende wandelmeters in Schalkhaar te maken.

Kritische noot

Het pad langs de Douwelerkolk loopt strak langs het water maar de begroeiing zorgt er helaas voor dat je maar slechts af en toe van het uitzicht op het water kunt genieten.

Een stuk van het pad loopt langs het Overijssels kanaal waar aan de andere kant een drukke weg inclusief bijbehorende geluidsoverlast loopt.

Prijs

Altijd leuk: deze wandeling is, zoals bijna alle wandelingen, helemaal gratis te lopen. Natuurlijk kan de verleidelijke horeca aan de start en aan het eind er alsnog voor zorgen dat je banksaldo enigszins daalt.

Lengte bezoek

De route is met 5,7 km goed tussen de 1 tot 1,5 uur wandelen. Onderweg zijn er genoeg bankjes en hier en daar instagram-waardige fotopunten voor de liefhebbers. Daarmee kan de wandeling wellicht nog iets langer in beslag nemen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Schalkhaar is horeca bij het startpunt en als je het aanbod hier te gering vindt dan is Deventer dichtbij. Overnachten is in deze omgeving beslist geen probleem met aanbod in allerlei prijsklassen.

Praktische info/openingstijden

Deze wandeling is het hele jaar te doen en omdat hij door nogal bebouwd en bebost gebied loopt hoef je niet al te bang te zijn dat je verwaaid.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

Meer in Schalkhaar doen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 30 augustus 2020