Rondwandeling Eeskooterpad / groene klompenpad – Otterlo

Een enorme klomp in het centrum van Otterlo markeert het startpunt van het Eeskooterpad. Het is een zogenaamd klompenpad dat overigens door bijna niemand met klompen wordt gelopen. Je kunt kiezen uit verschillende varianten waarbij de kortste route 12 en de langste 19 km is. Het traject loopt vooral door bos en heide waarvan een gedeelte aan de zuidzijde prachtig geaccidenteerd is.

Locatie/bereikbaarheid

Otterlo ligt ten noordwesten van Arnhem. Met de auto rij je er via de N310 vanuit het zuiden of de N304 vanuit het noorden eenvoudig naartoe. Met de bus kom je via diezelfde wegen vanuit Apeldoorn of Arnhem in Otterlo terecht.

Geschikt voor

Het Eeskooterpad is er in een paar varianten van 12, 15 of 19 km. Zelfs de kortste zal voor sommige wandelaars toch een behoorlijke tocht zijn. Terwijl anderen bij het einde van de langste net lekker op gang zijn. Verder wandel je grotendeels door bos en zanderige, soms geaccidenteerde paden wat het wandelen zwaarder maakt. Bij elkaar dus niet voor echte wandelbeginners. Aan de andere kant beslist te doen als je de tijd neemt en je kunt hier heel goed onderweg her en der een rustpunt inlassen.

Oordeel

De wandeling loopt over de Veluwe en dus veelal over zandpaden door de bossen. Hier en daar heb je doorkijkjes over heidevelden of soms agrarisch land. Of op een van de vele huisjesparken hier. Bij elkaar moet je dus wel een beetje van dit type wandelingen houden. Vanwege de afwisseling tussen extreem mooie stukken en “mwah”-onderdelen krijgt de wandeling een 7,5.

Wat ga je doen?

Er zijn voor deze met groene klompjes uitgezette wandeling meerdere opstappunten, maar de grote klomp middenin Otterlo is wel degene die het meest aan te raden is. Je eindigt dan ook weer hier en kunt dan eventueel in Otterlo meteen door naar een museum of terrasje met lekkers. Vanaf het startpunt loop je de Dorpsstraat in waar je na een paar honderd meter aan de rechterzijde een oude kerk kunt ontwaren. Hoewel de route rechtdoor loopt, is het werkelijk de moeite even naar de kerk toe te lopen. Dit exemplaar stamt uit de 14e eeuw en is daarmee stokoud. Heb je toevallig het geluk dat je ook een kijkje binnen mag nemen, neem die kans dan waar!

Over de Dorpsstraat vervolgt de weg richting toegang tot het Kröller-Müller museum waarbij je een niet onaardig monument voor de Tweede Wereldoorlog passeert en niet veel later duik je via een aardig pad eventjes achter een paar huizen langs. Niet lang daarna sta je op dezelfde toegangsweg naar het Kröller-Müller museum en zie je door de bomen het parkeerterrein vast al liggen. Wellicht een goed idee om dit museum na de wandeling te gaan bezoeken?

De wandeling vervolgt over de vrijwel kaarsrechte Boveneindseweg. Eerst door het bos aan twee zijden, waarbij helaas de linkerzijde door een nogal fors hekwerk van De Hoge Veluwe wordt ontsierd. Aan de rechterzijde doemt na een kilometer een groot open veld op met heide en zand. Vlak daarna duik je aan die rechterkant ook het bos in en volgt het mooiste deel van de wandeling; heuvelachtiger dan je verwacht vervolgt de tocht over kleine paadjes. Ondertussen heb je hier en daar nog steeds, maar nu vanaf een voor Nederlandse begrippen behoorlijke hoogte, aan de rechterzijde uitzicht op het grote heideveld. Wil je echt een mooi rustpunt, dan staat halverwege hier een bankje geduldig op je te wachten.

Na het tweede deel van dit van links naar rechts en van boven naar beneden slingerend pad verschijnt rechts tussen de bomen een tamelijk enorm vakantiepark. Een droompark nog wel. Het heeft de naam De Zanding, vernoemd naar de zandplas die in dit park tot groot plezier van kinderen te vinden is. Voor je het weet sta je dan zelf op de N310 en die volg je een klein stukje noordwaarts. Om hem vervolgens over te steken en langs een volgend huisjespark je weg te vervolgen.

Al snel na het Europarcs complex wandel je over de rechte paden van het Roekelse bos. Daarin kun je overigens, als je wilt nog een verlenging kunt doen op de standaard route. Een andere mogelijkheid hier is om, net ten noorden van de Valksche beek, een voormalige RWZI te bezoeken. Deze rioolwaterzuiveringsinstallatie, want daar staat de afkorting voor, is tegenwoordig geen stinkend geheel van poep, pies en wat al niet meer maar een plek waar je kunt wandelen en picknicken. En met zo’n verhaal kun je wel thuiskomen; smakelijker eten dan op zo’n plek kun je je toch moeilijk voorstellen.

Nog een klein stuk richting het noorden resteert waarbij je overigens, als je vindt dat je genoeg wandelmeters in de benen hebt, iets eerder kunt afslaan om weer bij het startpunt uit te komen.

Handige tips

Het pad is met groene klompjes op paaltjes uitgezet en in twee richtingen te lopen. Pas echter op, indien je ook maar één paaltje mist raak je hier totaal de weg kwijt. Via een te downloaden app (en klompenpaden.nl) kun je echter de route ook op je mobiel zien. Bovendien zie je dan ook actuele routeaanpassingen en interessante weetjes van de omgeving. Een aanrader kortom.

Kritische noot

Otterlo is een toeristenmagneet en om Otterlo heen liggen een hele rits campings en huisjesparken. Terwijl je op sommige plaatsen in Nederland je je alleen op de wereld kunt wanen, is de kans daarop hier nihil. Tenzij extreme regelval of ander noodweer, maar om in die omstandigheden deze route te gaan wandelen is ook weer zo wat.

Prijs

De wandeling is gratis, maar ga je in Otterlo van de horeca gebruik maken of een museum bezoeken dan kan je alsnog wat, weliswaar goed bestede, euro’s armer thuis komen.

Lengte bezoek

De wandeling van 12 km zoals hierboven beschreven zal een paar wandeluurtjes in beslag nemen. Samen met een museumpje in Otterlo en/of een uitgebreid rustpunt onderweg, fotografie of wat je verder onderweg allemaal kunt doen kun je hier met gemak een dagdeel of een hele dag doorbrengen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Otterlo is de nodige horeca en blijven slapen in deze toeristische omgeving is geen enkel probleem. Onderweg kom je echter, toch eigenlijk een beetje gek in deze plaats, nauwelijks horeca tegen.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen en zelfs bij slechter weer loop je behoorlijk beschermd onder de bomen. Wil je echter hier of daar ook heerlijk in het gras of zand gaan liggen, dan is wat aangenamer wandelweer met een zonnetje erbij natuurlijk een beter plan.

Meer…

Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 24 maart 2021