In deze wandeling maak je kennis met het landelijk gebied rondom buurtschap Eikelhof in de gemeente Olst-Wijhe. Je komt onder andere door bos, langs een mooi landgoed met een lelijke hond, agrarisch gebied met mais en hooi, koeien, paarden en schapen en tot slot dromerige vennetjes.
Locatie/bereikbaarheid
Eikelhof is een buurtschap in de gemeente Olst-Wijhe en gelegen enkele kilometers ten oosten van het dorp Olst. Het startpunt (TOP, Toeristisch Overstappunt) ligt bij het kruispunt Eikelhofweg / Boxbergerweg / Bevrijdingsweg. Aldaar is een voormalige horecagelegenheid (langs de Boxbergerweg), waar je naast kunt parkeren.
Geschikt voor
De wandeling is 6,6 km en daarmee voor de meeste wandelaars prima te doen. Het is natuurlijk net even meer dan een klein ommetje, maar om op een zondagmiddag lekker de benen te strekken een prima idee.
Oordeel
Op de kaart ziet de wandeling er weinig spectaculair uit. Het wordt ook beslist geen wandeling als in de Picos de Europa, maar alles bij elkaar is het beslist een afwisselende wandeling met stukjes bos, agrarisch gebied en een fraai landgoed. Een 7,5 is een verdiend rapportcijfer.
Wat ga je doen?
Eikelhof is een klein buurtschap waar tot niet lang gelegen een vrij forse horecagelegenheid stond. Direct daarnaast is een TOP (Toeristisch Overstappunt) met parkeergelegenheid te vinden. Vanaf daar is de route in twee richtingen te lopen, de onderstaande beschrijving volgt de route tegen de klok in.

Het eerste stukje volgt de Bevrijdingsweg, mooi omzoomt door bomen. Na een bocht zie je aan de rechterzijde ietwat eigenaardig gegroeide bomen die een aardig fotomoment opleveren. Daarna slaat de route linksaf een halverhard pad in richting Havezate Boxbergen.
Je komt via de achterzijde aan waar in de bijgebouwen wel heel gelukkige bewoners moeten wonen, het is hier prachtig. Daarna sta je pal voor het hoofdgebouw dat slechts ontsierd wordt door een hond die zijn bewakingstaak wel erg luidruchtig denkt te moeten invullen. Gelukkig dat de paarden in het naastgelegen weiland hun zwijgzame nieuwsgierigheid laten prevaleren. Zo vaak komen hier natuurlijk geen wandelaars langs en dan is het voor hen een leuke onderbreking van een verder misschien wat saaie dag in de wei.
Nadat je de Boxbergerweg bent overgestoken kom je in een heel ander stuk van de wandeling terecht. Velen zullen het het minst aardige onderdeel vinden want de route loopt over een fietspad met links en rechts weilanden en maisland. Na een ruime 500 meter sla je linksaf en vervolgt de tocht over een grasstrook tussen een sloot en akkerland. Niet veel later ben je dan alweer aangeland bij een boerderij met enorme schuren waarvan je wellicht denkt: hoelang moet dat wel niet geduurd hebben om daar een bouwvergunning voor te krijgen. Aan de andere kant tref je vriendelijk kijkende koeien.
Na het oversteken van de Eikelhofweg kom je wederom in een ander deel van de wandeling terecht, want een brede bomenlaan ligt hier op je te wachten. Links en rechts strekken stukjes bos, uitkijkjes, en kleine percelen akkerland zich uit. Je passeer hier al snel het oude bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer en ook daarna blijft het aangenaam in het bos.
Na het verlaten kom je op de Lange dijk, die overigens niet heel lang en al helemaal geen dijk is. Het is een klinkerweg waar je aan de rechterzijde nog aardige natte natuur kunt waarnemen en aan de linkerzijde een kleinschalig huisjespark in de bossen schuilt. Dit huisjespark is overigens gesticht op de plek waar in de jaren 50 ook al 13 recreatiewoningen stonden voor het personeel van de Holland-Amerika lijn. Deze houten woningen waren zo ingericht dat ze de huisvrouw zo min mogelijk zou belasten, maar het gezin ook niet in der verleiding werd gebracht overmatig te consumeren. Er kwam dus geen recreatiegebouw op het terrein, maar wel kreeg iedereen gratis toegangskaarten voor het Nijendal, waar je net door bent gewandeld. Er kwam ook zwemgelegenheid. Ietwat paternalistisch was het allemaal wel…
Niet veel later sta je op de Boxbergerweg waar, nadat je linksaf bent geslagen, al heel snel het startpunt opdoemt.
Handige tips
Vind je de wandeling veel te kort, dan kun je vanaf het startpunt op de Eikelhof ook de groene route volgen. Deze volgt een stukje dezelfde route, aan de noordzijde wordt er een extra slinger van 6 km aan vastgeknoopt.
De wandeling is met gele richtingspijlen uitgezet en op die manier te volgen. Toch is een kaart waar de route ook op staat geen gek idee, omdat er wel eens een paaltje wil verdwijnen. Daarnaast kan het natuurlijk ook zijn dat je al wandelend een paaltje over het hoofd ziet. Zonder kaart wordt het dan al snel een speurtocht in plaats van relaxte wandeling.
Bij de Eikelhof is, als je vanaf het startpunt een paar honderd meter de Boxbergerweg volgt, het Stenen kruis te vinden. Het staat in het weiland en heeft als jaartal 1393. Hoewel dit kruis op veel plaatsen wordt genoemd en er een uitgebreid aanbod aan bankjes voor voorbijgangers beschikbaar is, blijf je hier toch achter met het algemene gevoel “Is dit alles?”.
Kritische noot
Van de hele wandeling is het middengedeelte, over fietspad in agrarisch gebied, het minst aantrekkelijk. Verder zullen sommigen wellicht het ontbreken van horeca als een gemis ervaren.
Prijs
De wandeling is uiteraard gratis en horeca waar je alsnog de portemonnee moet trekken is er op de route niet. Kortom, met deze wandeling draag je op geen enkele manier bij aan de verhoging van het Bruto Nationaal Product.
Lengte bezoek
De wandeling is met 6,6 km goed voor een uur tot anderhalf uur netto wandelplezier. Samen met aangename onderbrekingen onderweg kom je met gemak aan de twee uur.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Horeca is er op deze route niet, het is dus zaak zelf wat mee te nemen. Er zijn genoeg plekjes onderweg om de billen te laten zakken en de zelf meegebrachte etens- en drinkenswaren te verorberen.
Praktische info/openingstijden
Het wandelpad is het hele jaar door te lopen. Een gedeelte loopt door bos wat bij warm weer aangename verkoeling kan geven.
Meer…
Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 30 oktober 2020