Rondwandeling Elsvoorderpad / groene klompenpad – Veessen en Vorchten

Het Elsvoorderpad loopt voor enkele kilometers buitengewoon fraai door de uiterwaarden van de IJssel. Daarnaast gaat het naar Vorchten met zijn meer dan 1000 jaar oude kerk en het alleraardigste Veessen met een niet zo oude, maar wel bijzonder vormgegeven achtkantige kerk en eeuwenoude molen. Tussendoor loop je door het agrarische landschap en maak je kennis met de hoogwatergeul die hier nog niet zo lang geleden is aangelegd.

Locatie/bereikbaarheid

Het startpunt van het Elsvoorderpad is in Veessen, bij de haven aan de IJssel. Je kunt daar ook parkeren. Ben je toevallig aan de andere kant van de IJssel dan kun je ook bij Wijhe bij de pont parkeren. Je stekt vervolgens te voet de pont over en je bent ook meteen op de route aangeland.

Geschikt voor

De rondwandeling is 11 kilometer en het stuk langs de IJssel is mooi maar loopt wat lastiger door het hobbelige boerenland. Bij elkaar dus geen tocht voor beginnende, al snel naar adem snakkende wandelaars.

Oordeel

De wandeling kent een aantal echt leuke onderdelen, waaronder twee oude kerken en het lange stuk door de uiterwaarden van de IJssel. Aan de andere kant zijn er helaas toch nogal wat asfaltstukken. Het deel bij de hoogwatergeul met tamelijk kaal landschap roept ook gemengde gevoelens op. Totaal een rapportcijfer 7.

Wat ga je doen?

De route hierna is beschreven vanaf de pont naar Wijhe, en dan tegen de klok in. Je kunt ook bij het startpunt in Veessen starten, maar dan is eigenlijk met de klok mee lopen de aanrader. In beide gevallen heb je het aantrekkelijke lange stuk pad in de uiterwaarden als laatste, wel zo leuk.

Vanaf de veerpont loop je rechtuit naar de IJsseldijk die je met een links-rechtscombinatie binnen 100 meter weer verlaat. Je koerst recht aan op Vorchten ware het niet dat je op de Losweg rechtsaf wordt gestuurd. Het leidt naar de met prachtige bomen omzoomde Papelandseweg die langs een schattige boerderij met bakhuisje toch tot Vorchten leidt.

De meer dan 1000 jaar oude kerk staat dan al te lonken. Volg je het pad, dan blijf je nog even in spanning want dat gaat eerst naar het alweer lang geleden verdwenen Kasteel Zwanenburg. Een infopunt laat zien waar het heeft gestaan en het pad door het weiland loopt er ook vlak langs. Via een speelplaats voor kinderen en volwassenen kom je dan alsnog bij de Hervormde kerk met zijn opvallende vorm. Helaas is hij normaal gesproken niet open voor bezoek. Je kunt er wel omheen lopen en ziet dan meteen het oude kerkhof.

Door de Kerkweg, langs de voormalige Zwanenburg school, verlaat je Vorchten. Na rechtsaf te zijn geslagen kom je bij de hoogwatergeul die hier nog niet zo lang geleden is aangelegd. In 2017 was deze 8 km lange geul klaar. De bedoeling ervan is dat bij extreem hoog water in de IJssel bij Veessen het water wordt binnengelaten. Vervolgens stroomt het over het boerenland hier heen en bij Wapenveld weer terug in de IJssel. De verwachting is dat dat eenmaal per mensenleven zal voorkomen. De kosten bedroegen maar liefst 190 miljoen en het verzet van de bewoners alhier was fors. Hij is er toch gekomen en het Elsvoorderpad volgt een deel van de dijk, een fiets/voetpad.

Omdat de hoogwatergeul veel water moet kunnen verwerken is hij zo “leeg” mogelijk gemaakt. Dat betekent dat het een tamelijk kaal erg agrarisch landschap is geworden. Begrijpelijk, maar niet heel aantrekkelijk. Nadat je de dijk bijna twee kilometer hebt gevolgd duik je even de hoogwatergeul zelf in om er niet veel later via De Stege weer over de dijk heen te lopen en aan de andere zijde Veessen al in zicht komt.

Via de Kerkstraat kom je, niet heel verbazingwekkend, bij het kerkhof en de markante achtkantige Hervormde kerk van Veessen uit. Deze is gebouwd in 1842 en daarmee heel wat minder oud dan de kerk in Vorchten, maar de vorm maakt veel goed. Ook hier zijn op het kerkhof de nodige oude graven te vinden. Via een smal pad (wel opletten, je loopt de routebordjes zo voorbij), verrassend midden in Veessen, sta je al snel op de IJsseldijk. Pas op de voorbij rijdende motoren en cabriolets, het is een populaire route op zomerse dagen.

In principe loopt de route dan vrijwel rechtdoor aan de andere kant de dijk weer af richting de haven van Veessen aan de IJssel. Een tip is hier even de dijk naar rechts te volgen, je staat dan binnen 100 m voor de Molle van Bast (zie blauw op de kaart hierboven). Deze molen is een paar honderd jaar oud en samen met de naastgelegen stoommaalderij eigenlijk een “must-see” in Veessen.

Vanaf de haven van Veessen loop je vervolgens de camping op met een voetpad dicht bij de IJssel. Werp hier even een blik op de vaste plaatsen, deze staan opvallend hoog. We zijn hier immers buitendijks en de IJssel kan hier in een beetje winter aardig wat meters stijgen. Om te voorkomen dat het water dan tegen de kookplaat en rand van het bed aanklotst staan de vaste caravans op een verhoging met een trappetje voor de deur. In de zomertijd zijn de lage plaatsen gevuld met caravans. Een doodenkele keer stijgt echter ook in de zomer het water fors, wat dan tot fascinerende tafrelen leidt.

Je gaat nu enkele kilometers door de uiterwaarden van de IJssel struinen. Het pad is hobbelig, je moet best oppassen voor de soms zeer verse koeienvlaaien maar het is hier o zo fraai. Op sommige stukken loop je tussen de koeien of een kudde paarden door en op enkele plekken kun je zo over het zand de IJssel in plonsen. Na enige tijd moet je even een klein stukje over de IJsseldijk omlopen, maar dat mag de pret verder niet drukken.

Na flink te hebben genoten zie je aan de overzijde het gemeentehuis van Olst-Wijhe en even later de pont van Wijhe opdoemen en dan weet je; dit duurt niet lang meer. En inderdaad, voor je het weet loop je nog over een laatste stoere brug en is het met de pret gedaan.

Handige tips

Bij het startpunt in Veessen kun je de wandeling met de klok mee of tegen de klok in lopen. Vanaf dat startpunt is met de klok mee het fraaist, omdat je dan het fraaie stuk langs de IJssel tot het laatst bewaard. Start je vanaf de pont bij Wijhe, zoals in deze beschrijving, dan is juist de route tegen de klok in het beste. Om dezelfde reden overigens.

Je komt in de uiterwaarden van de IJssel langs een paar aantrekkelijke zandstrandjes. Bij zomers weer kun je er pootje baden of zwemmen. Heb je daar zin in, vergeet dan niet zwembroek/bikini en een handdoek in de rugzak te stoppen.

In Veessen loopt het pad vreemd genoeg net niet langs de plaatselijke molen, de Molle van Bats, op de dijk. Even heen en weer lopen is de moeite meer dan waard.

Kritische noot

Een deel van de wandeling gaat over de dijk van de hoogwatergeul aan de westzijde van Vorchten en Veessen. Sommigen zullen het interessant vinden vanwege de functie, anderen afschuwelijk vanwege het kale, open agrarische landschap.

Prijs

De wandeling zelf is gratis maar er zijn enkele horecagelegenheden onderweg die de nodige aantrekkingskracht kunnen uitoefenen.

Lengte bezoek

De 11 km van dit pad leveren een netto wandeltijd op van een dikke 2 uur. Samen met de oude kerken van Vorchten en Veessen, een klein uitstapje naar de molen in Veessen en uitgebreid genieten langs de IJssel kun je er met gemak een aangename 3-4 uur van maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is er in Veessen en Vorchten. Het hoeft natuurlijk niet open te zijn en wil je op een willekeurige plek langs de IJssel neerstrijken, dan zal je toch zelf wat in je rugzak moeten stoppen.

Praktische info/openingstijden

Het pad is tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli gedeeltelijk gesloten. Ook bij erg hoog water in de IJssel kun je niet door de uiterwaarden struinen, en dat is nu net een van de aardige onderdelen van dit pad. Er is voor beide situaties een omleiding over de dijk, maar dat is vanwege het verkeer toch minder aantrekkelijk.

Meer…

Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 11 april 2021