Rondwandeling Engbertsdijksvenen – Kloosterhaar

Deze wandeling loopt door veengebied Engbertsdijksvenen. Het is een Natura2000 gebied en dat is volkomen terecht. De route loopt over zandpaden maar links en rechts strekken het donkere veen en de veenplassen zich uit. Een groot gedeelte van het gebied is ontoegankelijk maar vanaf deze wandelroute heb je een mooi uitzicht en met enige oplettendheid zie je bijzondere flora en fauna.

Locatie/bereikbaarheid

Kloosterhaar kun je via de N36, en dan door Sibculo heen, bereiken. Zie je Duitstalige borden? Dan ben je te ver doorgereden.

Geschikt voor

De route is 4,7 kilometer lang en vlak. Daardoor zal het voor veel wandelaars, ook voor de niet-doorgewinterde, een prima route zijn.

Oordeel

De Engbertsdijksvenen is een hoogveengebied waar nog maar weinig van in Nederland is te vinden. Een flink deel van het gebied is ook niet toegankelijk voor wandelaars en fietsers, laat staan voor auto’s en andere vervoermiddelen. Toch kun je met deze wandeling, die vanaf het noorden een stukje het gebied in loopt, een mooie indruk krijgen van het gebied. Al met al is deze wandeling een 8 waard.

Wat ga je doen?

De Engbertdijkvenen zien er op de kaart maar wat vreemd uit. Het gebied is ontstaan in de laatste ijstijd waarbij planten in steeds dikkere lagen op elkaar terecht kwamen. Aldus ontstond een laag veen die in de vorige eeuwen in dit gebied grotendeels is afgegraven om als brandstof te dienen. Dit gebied resteert en je hoeft maar iets van het pad af te gaan om het veerkrachtige veen onder je voeten of in je handen te voelen (aanrader!).

Door het veen is het landschap heel donker van kleur en trekt het bijzondere planten en dieren aan. Uiteraard kun je hier het veenmos en veenbes vinden, maar ook zonnedauw en slangenwortel. Ook diverse heidesoorten gedijen hier goed. Tot vreugde van sommigen en tot verdriet van anderen zijn in dit gebied ook hagedissen, adders en gladde slangen te vinden. Die ook nog eens graag op de zanderige wandelpaden liggen te zonnen, je bent gewaarschuwd!

Het startpunt van de wandeling ligt aan het begin van de bebouwde kom van Kloosterhaar. Er is een ruim parkeerterrein aan de rechterzijde en vanaf daar gaat de route eerst een dikke kilometer recht naar het zuiden. Je passeert al snel een werkschuur van Staatsbosbeheer, vanaf hier worden af en toe excursies georganiseerd en er is een spreekuur.

De route over het zandpad eindigt bij uitzichtpunt de Pluus, maar ondertussen heb je links en rechts kenmerkend landschap: licht- tot donkerbruin veen met als het even kan behoorlijk wat water. Het maakt een wat moerasachtige indruk en als je erop gaat staan doet het sponsachtig aan. Aan het eind, dus bij het uitzichtpunt de Pluus, loopt het pad wat omhoog en overzie je een stuk hoogveen met vaarten en open plassen. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe in vroeger tijd met heel veel geploeter in deze omgeving het veen werd afgegraven.

Ben je uitgekeken, dan vervolgt de route over een slingerend zandpad waar je met gemak andere mensen kunt tegenkomen voorzien van verrekijkers en fototoestellen met telelenzen die je normaal gesproken meer bij paparazzi verwacht. Het is dan ook een gebied waar je gevogelte kunt spotten die je zelden of nooit elders ziet.

Ondertussen staat in het seizoen (augustus/september) hier links en rechts de heide mooi in bloei en tegen de donkere veenondergrond komt de paarse gloed nog mooier tot zijn recht dan elders, waar heide meer op zanderige grond groeit. Nog wat verder doet het gebied wederom wat moerasachtig aan met stukjes land die vloeiend overgaan in water.

De route vervolgt met een klein stukje door bos en daarna langs een bosrand waarbij je mooi uitzicht houdt op de Engbertsdijkvenen. De laatste kilometer kom je al dicht bij de weg van Sibculo naar Kloosterhaar terecht en loop je door een bos- en waterrijk deel. Ook mooi, maar niet zo bijzonder als de eerste kilometers van de wandeling. Aan het eind wandel je vanzelf het parkeerterrein weer op en heb je er een wandeling opzitten in een gebied dat in Nederland heel zeldzaam is geworden.

Handige tips

Deze wandeling gaat vanaf het noorden het gebied in. Aan de zuidzijde is het ook mogelijk een wandeling te maken, waar het er overigens best wel anders uitziet. Bovendien is daar vlakbij het Veenmuseum, ook een aanrader als je hier dan toch in de buurt bent.

In dit gebied kunnen diverse soorten heide fraai in bloei staan. Dan moet je natuurlijk wel in het juiste seizoen komen; augustus en begin september. Hoewel waarschijnlijk meer mensen op dat idee komen is het werkelijk een mooi gezicht en de moeite waard om op aan te sturen.

Kritische noot

Het hele gebied wordt uiteraard onderhouden maar dat geschiedt tegenwoordig met groot materieel. Het is ongetwijfeld efficiënt en kostenbesparend, maar een fraai gezicht is het niet.

Prijs

Wandelen is gratis en aangezien horeca ook afwezig is blijft de portemonnee dicht.

Lengte bezoek

De wandeling zal met 4,7 km netto een uurtje wandeltijd vergen. Samen met de uitkijkhut en uitkijkpunt is er met gemak een half uur tot uur aan toe te voegen. Vogelaars kunnen hier wellicht zelfs de hele dag doorbrengen en voor anderen is wellicht een combinatie met een bezoek aan het Veenmuseum een idee om er een leuk gevulde dag van te maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca kun je in dit gebied op je buik schrijven dus zelf iets meenemen is geen slecht idee. In Kloosterhaar is horeca ook zeer beperkt, in het naastgelegen Sibculo gaat het iets beter.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar door te lopen en dreigende luchten kunnen hier zelfs wel heel mooi zijn. Gaat het stortregenen, dan ben je in dit open landschap waarschijnlijk niet meer zo blij.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 16 september 2020