Deze wandeling door de Engbertsdijksvenen, eigenlijk door de aansluitende Nieuwe Hoevenwegsvenen, geeft vanaf de zuidzijde een mooie indruk van dit veengebied. Met name het noordelijk deel van de wandeling is het fraaist en de kans dat je daar een adder op je pad vindt (letterlijk) is niet gering. Dat is voor Nederlandse begrippen best een beetje spannend, maar ook de andere flora en fauna is het genieten waard.
Locatie/bereikbaarheid
Via de N36 en vervolgens oostwaarts een klein stukje binnendoor ben je in korte tijd aan de zuidzijde van de Engbertsvenen aangekomen waar het startpunt van deze wandeling is.
Geschikt voor
Deze wandeling is met 5,3 km (inclusief aan en afloop route) voor veel wandelaars zeker te doen. Het is geen klein ommetje, maar bepaald ook geen dagtocht.
Oordeel
De Engbertsdijksvenen en aansluitende Nieuwe Hoevenwegsvenen is een voor Nederlandse begrippen werkelijk uniek stukje natuur. Tijdens deze wandeling krijg je er alleen aan de noordzijde echt wat van mee. De wandeling vanuit Kloosterhaar geeft eigenlijk een betere indruk van dit gebied. Alles bij elkaar verdient de wandeling een kleine 7.
Wat ga je doen?

Een rondwandeling kun je uiteraard op elk punt starten. Standaard start de wandeling bij informatiepunt De Pollen, aan de zuidzijde. Je wandelt dan eerst een halve kilometer over de aanlooproute noordwaarts waarna het wandelrondje van start gaat. Een alternatief, dat hieronder ook wordt beschreven, is aan het eind van het Oude Leidijkje te starten, ook aan de zuidzijde bij routepunt H50.
Vanaf H50 gaat het tegen de klok in eerst een stuk door helemaal niet onaardig bos. Aan de noordzijde van het pad is er op sommige punten zicht op de Nieuwe Hoevewegs Venen, die hier aansluiten op de Engbertsdijksvenen. Hoewel het uitzicht behoorlijk verpest kan worden door de hier als onkruid omhoogschietende berkenbomen, die door de beheerders ook zo goed en kwaad als dat kan met dezelfde vaart weer worden neergehaald. Berkenbomen worden alom wel gewaardeerd om hun uiterlijke verschijning maar onttrekken zoveel water aan de grond dat ze zorgen voor verdroging, en dat is het laatste wat ze hier kunnen gebruiken.
Aan het eind van het pad staat voor de vermoeide benen een bankje. Als je daar linksaf bent geslagen vervolgt het pad nog steeds door bos maar links duikt af en toe al voor dit gebied wat kenmerkend water op vol met weelderig plantenleven. Bij C54 is het de bedoeling linksaf te slaan en bij enigszins goed weer zal je al snel vogelspotters tegen het lijf lopen. Voorzien van verrekijkers en fotocamera’s met zoomlenzen waar je u tegen zegt. Toch kun je hier ook met het blote oog, en vlak langs het zandpad, de nodige vliegende wezens zien waarvan sommige vrijwel alleen hier voorkomen.
Op het zandpad kunnen, en dat is al helemaal bijzonder in Nederland, op zonnige dagen adders of gladde slangen liggen te zonnen. Doorgaans zijn deze dieren banger voor mensen dan andersom, maar een beet is niet helemaal uitgesloten en een adderbeet is wel degelijk giftig. De kans op overlijden is 0,02%, sinds 1885 zijn er in Nederland slechts 3 mensen aan overleden, maar duizeligheid, zwellingen, hartkloppingen etc. komen vaker voor. Sowieso is het ook voor de dieren prettiger er met een ruime bocht omheen te wandelen.
Het laatste deel van deze qua route niet heel ingewikkelde wandeling loopt over een geasfalteerd fietspad langs het stroomkanaal aan de rand van het bos. Het kan hier ook nog eens erg druk zijn met fietsers waardoor je af en toe in de graskant moet springen en daarmee is dit het minst aantrekkelijke stuk van de route. Na een dikke kilometer en een ruime bocht sta je weer bij routepunt H50 en daarmee op het punt waar de wandeling startte.
Handige tips
Het startpunt van de wandeling is bij De Pollen, aan de Oude Hoevenweg. Ben je bij het Veenmuseum geweest, dan kun je vanaf daar bij de kruising Paterswal/Oude Leidijkje ook het Oude Leidijkje (zandweg) inrijden tot het eind. Vervolgens wandel je het bruggetje over en kun je vanaf daar de geel uitgezette route volgen.
Was je nog niet bij het Veenmuseum? Het ligt vlakbij en is echt een aanrader. Je kunt met een treintje over het terrein waarbij de machinist ook als gids fungeert. Zelf rondlopen is ook een prima idee, dan kun je zelf je tempo bepalen. Of beide doen…
Kritische noot
De westzijde van de wandeling loopt over een zeer recht en tamelijk druk fietspad, dat doet wel een beetje afbreuk aan het andere gedeelte van de wandeling.
Prijs
Altijd mooi: de wandeling is helemaal gratis. Horeca is hier ook niet dus de portemonnee blijft maximaal gespaard.
Lengte bezoek
De 5,3 km zal een uurtje wandelplezier opleveren. Samen met wat stops om te genieten van de natuur zal het waarschijnlijk uitlopen tot zo’n 1,5 uur. Een aanrader is deze wandeling te combineren met het nabijgelegen Veenmuseum en dan ben je al snel een dagdeel aangenaam bezig.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Horeca is hier niet en voor het geval je van plan was op deze plek illegaal te gaan kamperen; de aanwezigheid van adders maakt dat toch wat minder aantrekkelijk.
Praktische info/openingstijden
Het pad is het hele jaar te lopen. Een beetje aangenaam wandelweer kan zeker helpen om extra te genieten.
Meer…
Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 4 oktober 2020