Rondwandeling door het bos – Epse

Op zoek naar de rich and famous van Epse? Dan is deze wandeling geschikt. De route loopt door bosachtig gebied maar in dit deel zijn tussen de bomen bepaald geen bescheiden optrekjes te vinden. Doorgaans is het er erg rustig, maar wie weet wie je in het vizier krijgt. En anders heb je in ieder geval een aardige wandeling.

Locatie/bereikbaarheid

Epse ligt vlak onder Deventer, aan de andere kant van snelweg A1. Met de auto is het dus een eenvoudige zaak Epse te vinden. Wil je met het OV? Met de bus is het vanaf Deventer station ook niet ver.

Starten met deze wandeling kan op diverse plaatsen. De beschrijving van de wandeling hieronder start op de hoek van de Lochemseweg en de Olthoflaan waarna de route tegen de klok in wordt afgelegd.

Geschikt voor

De wandeling is 7,2 km lange en daarmee geen dagtocht maar ook niet een heel klein ommetje. Uiteraard is het met behulp van de kaart mogelijk de wandeling in te korten of nog heel veel langer te maken. Al met al geschikt voor iedereen die de benen behoorlijk wil strekken.

Oordeel

Een klein deel van de wandeling loopt over een bospad, de rest over wat bredere zandpaden waaraan door de bomen heen vaak uit de kluiten gewassen huizen zijn te zien. Het is dus niet echt een ongerept natuurgebied, maar wel aangenaam dichtbij Deventer. Bij elkaar verdient de wandeling een kleine 7.

Wat ga je doen?

De route is niet geheel met pijltjes of paaltjes op elke hoek uitgezet maar volgt de knooppunten J21, J29, J50, J13 en J66. Met Google maps of een app als OsmAnd die OpenStreetmap als kaartenmateriaal gebruikt is het geen grote uitdaging.

Deze routebeschrijving start op de hoek van de Lochemseweg en de Olthoflaan. Je wandelt zuidwaarts de Olthoflaan in om na 50 meter linksaf het bos in te slaan. Het bospad loopt eerst enkele honderden meters rechtdoor en vervolgens met een scherp rechterbocht gaat het richting het zuiden verder. Slingerend kom je vanzelf op de zuidelijk van dit stukje bos gelegen Reelaan uit. Heb je toevallig niet helemaal het juiste pad te pakken, dan is dat hier bepaald geen ramp; de Reelaan kruis je hier altijd. Sla daar linksaf en wandel over de zanderige Reelaan door tot deze kruist met de Huzarenlaan.

De Huzarenlaan volg je eerst tot knooppunt J21 en daarna tot J29. Voor het geval toevallig passanten het nog niet in de gaten hadden heeft een bewoner twee oubollige huzaren bij de oprit neergezet, wat overigens wel contrasteert met de omvang van het huis dat achter de bomen verscholen ligt. Aan de linkerzijde passeer je ook nog de Dommerbeek, beslist een “take your picture here” plaats.

Vanaf J29 gaat het richting spoor waarbij je, wellicht enigszins verrassend in deze omgeving, een liefhebber van sledehonden passeert. Wellicht dat je een paar van deze best fraaie honden vanaf een afstandje kunt spotten. Na het passeren van het spoor sla je het bij knooppunt J50 linksaf en vervolgt de route langs riante optrekjes links en rechts over de Oxerweg.

Bij de kruising met de Oud-Larenseweg sla je weer linksaf om terug te lopen richting spoor. Het blijft toch grappig dat de halfverharde wegen hier doen vermoeden dat er op zijn hoogst een vervallen boerenschuur langs te vinden is, maar in plaats daarvan huizen met almaar stijgende vraagprijzen. Verkoop is waarschijnlijk wel inclusief genoeg bonnetjes voor de carwash, want die heb je hier voor je auto wel nodig.

Om de wandeling nog wat te verlengen sla je ongeveer 500 m na het kruisen van het spoor rechtsaf het Vrijlandslaantje in. Hoewel het pad smaller en smaller wordt zou je als wandelaar (en fietser) het einde moeten kunnen bereiken waarna je over het asfalt verder wandelt over de Dortherweg. Het is wellicht het minst fraaie onderdeel van de wandeling want aan de rechterzijde doemt het nieuwe industriegebied van Deventer op. Deventer heeft tot groot verdriet van de bewoners hier zijn tentakels over de A1 uitgespreid en allerlei grote dozen inclusief bijbehorend vrachtverkeer is het resultaat.

Na ca. 600 meter sla je linksaf de Olthoflaan weer in. Daar heb je nog enkele laatste kansen op het spotten van je droomhuis en al snel komt daarna het startpunt weer in zicht.

Handige tips

Nabij is Gorssel met Museum MORE, een museum voor modern en vaak magisch realisme. Toch liever naar een historische stad? Aan de andere kant van de A1 ligt Deventer op je te wachten.

Kritische noot

Ben je ietwat afgunstig van karakter en woon je niet zelf in een miljoenenpand, dan is deze route minder geschikt. Het Epserbos is namelijk volgebouwd met dergelijke panden.

Prijs

De wandeling is uiteraard gratis en omdat horeca ook niet op de route is te vinden kan de pinpas in de zak blijven. Levert dit een ongemakkelijk gevoel op, dan is dit uitstapje eenvoudig compensabel in de Deventer binnenstad.

Lengte bezoek

De 7,2 kilometer is goed voor ongeveer 1,5 uur netto wandelplezier. Samen met wat stops kom je met enig gemak aan de 2 uur en een combinatie met activiteiten in de buurt maakt het met gemak een dagdeel of leuke complete dag.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Tijdens deze wandelroute is er geen horeca of overnachtingsmogelijkheid, als je daar al behoefte aan zou hebben.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar door te lopen en ook bij minder goed weer, met name wind of kou, is het hier prima te doen. Buiige regen is minder handig omdat het na afloop van een bui nog lang kan nadruppelen onder de bomen…

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 9 september 2020