Rondwandeling Fliertpad / rode klompenpad – Twello

Het Fliertpad is een pad net boven Twello. Het loopt in een grote 8-vorm langs landgoederen, door weilanden langs water, door stukjes bos en landelijk gebied heen. Soms lijkt het hier op het bekende coulisselandschap in Twente en dat is bepaald een compliment. Je kunt vanwege de 8-vorm natuurlijk beide lussen lopen, maar ook een van de twee. Daardoor biedt de lengte met 5, 11 of 16 kilometer voor elk wat wils.

Locatie/bereikbaarheid

Het Fliertpad ligt ten noordwesten en oosten van Twello. Op de A1 heeft Twello een eigen afslag en alweer een hele tijd heeft deze plaats ook een eigen treinstation. Vanaf het treinstation is een aanlooproute uitgezet.

Geschikt voor

Dit klompenpad bestaat uit twee lussen; van 5 resp. en 11 km. Je kunt ze ook combineren tot totaal 16 km. Hieronder is de lus van 5 km beschreven en dat is niet bepaald een lange wandeling. Kortom, ook voor in-het-geheel-niet-ervaren wandelaars te doen. Wil je meer wandelen dan kun je uiteraard de hoofdlus van het Fliertpad eraan vastknopen. Het wordt dan een wandeling van 16 km. Ben je dan nog steeds eigenlijk maar net op gang, dan kun je er ook nog een ander klompenpad aan vast plakken waardoor het aantal kilometers verder stijgt.

Oordeel

Hoewel het geen grote wandeltocht is, zijn de landhuizen die je passeert fraai en het struinen door landelijk gebied aangenaam. Helaas zitten er ook wel stukken met asfalt in de route waarbij je ook nog best moet opletten voor het autoverkeer. In de lucht zal je regelmatig het gebrom van dalende vliegtuigen richting Airport Teuge horen. Bij elkaar krijgt deze wandeling een 7.

Wat ga je doen?

Het klompenpad heeft verschillende aanlooproutes, maar bij Landgoed Het Hunderen langs de Kruisvoorderweg is ook een parkeerterrein. Dit landgoed is meteen een eyecatcher. Er is al rond de 10 eeuwen sprake van bebouwing op deze plaats, maar het landhuis zoals je dat nu ziet stamt uit de 17e eeuw. Tegenwoordig is het een zorginstelling voor mensen met dementie en het omliggend park is vrij toegankelijk. De wandeling start dan ook met een erg aangenaam stukje vanaf het parkeerterrein achterlangs het huis. Aan de andere kant kom je uit bij een klein watertje met een schattig bruggetje. Daarna vervolgt de route zeer landelijk over een breed pad langs het water richting een fruitkwekerij. Bij grote vochtigheid kan hier het pad een enorme blubberzooi zijn waarbij goede schoenen hun waarde zeker bewijzen.

Het pad vervolgt over een stukje weiland waarbij je kans hebt stoere koeien te ontmoeten en aan de andere kant een boerderij van respectabele leeftijd ziet. Even later loop je door een bescheiden bosstrook van de plaatselijke watermaatschappij waarbij je door de bomen heen en langs het pad diverse bovengrondse componenten van dit bedrijf tegenkomt. Aan het eind is het de bedoeling dat je rechtsaf slaat, maar wie weet is er links een klein stalletje open voor een kopje koffie, thee of een boek uit de mini-bieb.

De wandeling vervolgt links- en rechtsafslaand langs De Aze, een hallenboerderij die overigens, zoals steeds meer boerderijen in deze streek, niet meer in gebruik is als agrarisch bedrijf. Over het oude koeienpad wandel je verder waarna je op een fraai pad met wilgen terecht komt. Hier kun je overigens ook, als je wilt, overstappen op een ander klompenpad; het Avervoorderpad. Hier ben je ook op het verste punt van de wandeling, dus hierna gaat het geleidelijk aan weer terug naar het startpunt. Wederom eerst over een smal pad, en daarna door een aardige bosstrook.

Kom je daar uit, kijk dan zeker even naar links want je hebt en goede kans een bijzonder soort schapen tegen te komen. Deze schapen, van het ras Nolana, hebben een vacht die langzaam groeit en niet geschoren hoeft te worden. Helaas is het daarna even gedaan met de zachte ondergrond voor de voeten, want een vrij lang deel op asfalt volgt. Wat dan weer wel interessant is zijn de landhuizen die links en rechts langs de Blikkenweg opduiken. Je kunt er bij enkele via de oprijlaan vrij dichtbij komen om het goed in je op te kunnen nemen.

Ter onderbreking heb je nog een stukje wandelroute door een klein park direct aan de noordzijde van Twello te gaan waarna je op de Kruisvoorderweg terecht komt. Als die naam vaag een bel doet rinkelen, dan klopt dat want het is de weg waar je ook gestart bent. De weg kromt een beetje voorlangs de fruitkwekerij die je op de heenweg achterlangs bent gepasseerd en voor je het weet sta je weer voor landgoed Het Hunderen en is deze toch aardig gevarieerde wandeling tot een eind gekomen.

Handige tips

Dit pad kan na regenval behoorlijk modderig zijn. Goed schoeisel is een aanrader.

Het wandelpad gaat vrij dicht langs het vliegveld Teuge. Heb je interesse om alle bedrijvigheid daar van dichtbij te bekijken, dan kan dat. Vanaf de wandelroute is het wel een flink eind omlopen. Met de auto kun je via de N344 de aparte afslag van Vliegveld Teuge nemen.

Kritische noot

Twello is in het bezit van een eigen, internationaal vliegveld: Vliegveld Teuge. Het wordt vooral gebruikt door kleine recreatievliegtuigen en vliegtuigen die parachutisten hoog in de lucht droppen. Ze vliegen op mooie dagen echter af- en aan. Het geeft behoorlijke geluidsoverlast in dit verder tamelijk rustige gebied.

Prijs

Klompenpaden zijn gratis te lopen en ook de app, een aanrader, is gratis. Verleidelijke horeca is er langs deze route eigenlijk niet en op deze manier blijft de knip dus dicht.

Lengte bezoek

De vijf kilometer zijn goed voor een netto wandeluur. Tel je de landhuizen, koeien, bankjes en welwillende bewoners die zin hebben in een praatje erbij op, dan kom je al snel aan het dubbele.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Tijdens de rondwandeling kom je als je geluk het een klein zelfbedieningsstalletje tegen dat open is. In het centrum van Twello, waar je vlakbij bent, is horeca te vinden en ben je niet tevreden met het aanbod dan is de Brink van Deventer ook maar een paar kilometer naar het oosten te vinden.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen.

Meer…

Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 15 mei 2021