Rondwandeling Fortmond / groene route – Olst

Deze wandelroute,aangegeven met groene paaltjes, loopt door het 120 ha grote natuurgebied Duursche Waarden in buurtschap Fortmond (Olst). Het is een afwisselde route door weiland, stukjes ruige natuur, langs de IJssel en onderweg vinden veel wandelaars de oude steenfabriek een hoogtepunt.

Locatie/bereikbaarheid

Er zijn twee handige startpunten voor deze rondwandeling; bij Infocentrum Den Nul en bij het parkeerterrein van Fortmond. Vanaf het Infocentrum heb je een kilometer heen en weer aanlooproute extra te gaan, maar dat is niet echt een straf.

Geschikt voor

De wandeling is met 5,3 of 7,3 km niet echt heel kort maar voor de meeste mensen goed te doen. Afsnijden kan echter niet, dus wordt het teveel van het goede dan is de enige optie tijdig om te draaien.

Oordeel

Deze wandeling is heel afwisselend met een stuk door natuur, langs de IJssel, de oude steenfabriek en over een dijk. Tussendoor is er voor de liefhebbers ook nog een vogelkijkhut. Al met al een dikke 8.

Wat ga je doen?

Vanaf Infocentrum IJssel Den Nul loop je eerst een stuk aanlooproute vanaf de achterzijde over een drijfbrug door het weiland. Het “rondje” begint waar het dit pad aansluit op het fietspad. Je kunt het rondje zowel linksom als rechtsom lopen, voor de beleving maakt het niet veel uit. Onderstaande beschrijving gaat uit van het rondje linksom.

Over het fietspad loop je al snel over een lange brug waar in het kader van het project “Ruimte voor de rivier” in de afgelopen jaren een vroegere geul verder is verdiept en verbreed. Bij hoog water van de IJssel kan dit hele gebied inclusief brug onder water lopen waarbij het zelfs kan voorkomen dat de huizen die hier staan alleen nog maar per boot bereikbaar zijn. Loop je nog wat verder dan passeer je het parkeerterrein dat ook als startpunt voor dit wandelrondje fungeert. Op dat punt buig je rechtsaf en via een klaphek loop je een wat ruiger stukje natuurgebied in.

Het grindpad leidt naar de IJssel waar de oude steenfabriek is te vinden. Deze heeft hier van 1828 tot 1976 gefunctioneerd en de karakteristieke toren is al van verre zichtbaar. De oude ringovens waarin de stenen werden gebakken zijn bewust ietwat in verval en een kijkje binnen is zeker een goed idee. Naast de ovens is een uitkijktoren vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de slingerende IJssel en een ooievaarsnest, ook een aanrader.

Vanaf hier loopt de route voor een paar kilometer langs de oevers van de IJssel. Op de IJssel is het een drukte van belang met beroepsvaart, recreatieve boten van alle mogelijke maten en soorten en wie weet ook waterskiërs. Op de wal is de kans heel groot dat je aalscholvers ziet en een kudde paarden tegen het lijf loopt. De route loopt naar het noordoosten waarbij Wijhe recht vooruit ligt en de kerktoren en molen van deze plaats langzaam groter worden.

Een beetje opletten is wel gewenst omdat je voor het eind, anders eindig je in de IJssel, rechtsaf moet slaan. Je bent al snel bij een grote waterplas die je oversteekt met een klein trekpontje. Vergeet niet hier even te genieten van het uitzicht en het waterleven… Na een klein stukje door bos kom je onderaan de dijk waarover de N337 loopt. Het pad is beslist niet onaardig, de overlast van het voorbijrazende verkeer is wel heel spijtig. Kijk je naar de andere kant dan blijf je uitzicht houden op water en bos en denk je het geluid weg dan is het ook hier bepaald niet onaangenaam.

Vlak voordat het pad de dijk oploopt en de N337 gelukkig wegbuigt kun je rechtsaf heen en weer lopen naar een vogelkijkhut. Natuurlijk is er geen garantie op het zien van levende have en soms word je geduld hier dan ook erg op de proef gesteld. Uitgekeken? Dan vervolgt de route door een stukje bos dat plaatselijk bekend staat als “Korea”. De afkomst van deze naam is nog steeds raadselachtig, maar het tamelijk natte gebied geeft in ieder geval een ietwat exotisch gevoel.

Al snel ben je dan weer aangekomen bij het punt waar het rondje startte en kun je via de aanlooproute, maar nu de andere kant op, de laatste kilometer teruglopen naar Infocentrum IJssel Den Nul.

Handige tips

Onderweg is geen horeca, dus ben je van plan uitgebreid langs de IJssel neer te strijken, zeker een goed idee, neem dan zelf wat lekkers mee.

Zin in een klein maar aangenaam tochtje over de IJssel? Dan kun je in de zomertijd met het Kozakkenveer naar de overkant. En weer terug natuurlijk.

Kritische noot

Een stukje van de wandeling loopt langs de N337. Niets aan te doen, maar op de drukte van deze weg zullen weinig wandelaars zitten te wachten.

Prijs

De wandeling is gratis en als je hem doet vanaf het parkeerterrein op Fortmond kom je ook geen horeca tegen. Bij het Infocentrum IJssel Den Nul is wel horeca waar je vooraf of na afloop het banksaldo wat kunt laten afslanken.

Lengte bezoek

De wandeling van 5,3 kilometer zal een uur netto wandeltijd in beslag nemen, en vanaf het Infocentrum ca. 1,5 uur. Samen met de nodige interessante tussenstops, het toch wat hobbelige pad en overvaren met het pontje kom je met gemak aan het dubbele. en dat is geen verkeerd bestede tijd…

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Bij Infocentrum IJssel Den Nul is horeca, in de zomer ook met een heerlijk terras inclusief leuke waterspeelplaats voor de kinderen.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen maar langs de IJssel kan het met harde wind of regen bepaald onaangenaam worden.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 28 augustus 2020