Vanaf het centrum van Steenwijkerwold gaat deze met gele paaltjes uitgezette wandeling langs alle plaatselijke hoogtepunten (letterlijk). Het glooiende buitengebied aan de zuidzijde van Steenwijkerwold wordt niet overgeslagen waarbij je een mooi zicht hebt op het centrum. Bij elkaar is het een afwisselende wandeling waarmee je dit gebied meteen leert kennen.
Locatie/bereikbaarheid
Met het OV kom je in Steenwijkerwold door vanaf Steenwijk treinstation de bus te pakken. Met de auto kom je via de N334 of N761 eenvoudig in Steenwijkerwold uit.
Geschikt voor
De route, die met gele paaltjes is uitgezet, is totaal 7,3 km lang en daarmee geen klein ommetje maar ook geen dagtocht. Vind je het te lang maar wil je toch een rondje wandelen in Steenwijkerwold, dan kun je deze gele route bij Thij aanzienlijk afsnijden; volg dan een klein stukje van de blauwe route.
Oordeel
De route heeft veel afwisseling tussen het hart van Steenwijkerwold met zijn twee bezienswaardige kerken en het glooiende zuidelijk gedeelte. Wel is er een kleine overdaad aan asfalt waar automobilisten soms onverklaarbare maar grote haast blijken te hebben. Alles bij elkaar een rapportcijfer 7,5.
Wat ga je doen?

Meteen in het centrum, waar je eenvoudig kunt parkeren of je in het geval van de OV met de bus wordt gedropt, staat de Hervormde Andreaskerk uit de 15e eeuw samen met een omliggend kerkhof geduldig te wachten op een stukje verdiende aandacht. En dat betekent dat je het ook aan het eind van de wandeling kunt doen. Sla het in ieder geval niet over…
Daarna is het meteen opletten geblazen want je bent hier al snel letterlijk op het verkeerde spoor. Vanaf het centrum, toch niet al te groot, is het in ieder geval de bedoeling de straat Gelderingen in te slaan. Al snel passeer je Muis Bakkerij, wat op zichzelf een grappige naam mag zijn voor een dergelijk bedrijf en de SPAR supermarkt.
Net voor het dorp eindigt rijst een tweede Andreaskerk op, maar nu een katholiek exemplaar. Met een beetje geluk kun je een blik binnen werpen en het kerkhof, inclusief Mariakapel en klokkenstoel, moet je zeker niet overslaan. Achter de kerk staat nog de Islothof, een van de gebouwen uit de katholieke bloeitijd. Was je hier honderd jaar geleden geweest, dan was je vast geïmponeerd door de katholieke bouwwoede die leidde tot een enorm gebouwencomplex tegenover de kerk. Even snel als het kwam is het ook weer verdwenen en nu rest een klein nieuwbouwwijkje op dezelfde plaats. Wil je daar even een blik op werpen, neem dan het stukje blauwe route op het kaartje hierboven. Het is de moeite waard!
Via de Gelderingensteeg verlaat je op niet al te beroerde wjize Steenwijkerwold. De onverharde weg is al eeuwenoud en werd vroeger niet alleen door kerkgangers, maar ook door schoolkinderen en boeren gebruikt. Nu is het vooral het domein van wandelaars en het is jammer dat de steeg niet nog veel verder doorloopt.
Aan het eind van de Gelderingensteeg sla je linksaf en kom je voor kilometers op het asfalt terecht. Dat mag een beetje jammer zijn, het zicht op Steenwijkerwold en het licht glooiende landschap hier maken toch veel goed. Je loopt richting buurtschap Thij en daarna verder naar het zuiden door tamelijk agrarisch landschap. Na een meter of 700 sla je linksaf de Lage Egge op en vervolgt de weg waarbij je na even langs een vrolijk ingerichte pluktuin komt. Eventueel kun je hier je rugzak helemaal vullen. Verder staan langs deze weg, die vanzelf naar het noorden afbuigt, boerderijen in allerlei staten van onderhoud.
Op het hoogste punt in deze buurt staat de voormalige watertoren en die komt langzamerhand in zicht. Het tamelijk streng vormgegeven gebouw passeer je van nabij maar helaas is het hier niet mogelijk naar boven te klimmen om de wijdere omgeving te zien. Het zou beslist geen gek idee zijn om dat te realiseren, net als bij de soortgelijke voormalige watertoren in Sint Jansklooster.
Vanaf de watertoren wandel je via een landweggetje langs een botanische tuin en kwekerij terug naar Steenwijkerwold waarna de pret bijna voorbij is. In Steenwijkerwold word je namelijk nog ’t Krullebossie ingestuurd, een tamelijk bescheiden stukje bos rondom enkele sportvelden. Aan de andere kant van de sportvelden kom je via een parkeerterrein bij de oude kerk in het centrum uit en ben je weer op het startpunt aangeland.
Handige tips
Hoewel er in Steenwijkerwold enige horeca is, is het niet gezegd dat die ook open is op het moment dat je er voor de deur staat. Neem dus voor de zekerheid zelf wat versnaperingen mee.
Kritische noot
Aan de zuidzijde loop je net iets teveel achter elkaar over kilometerslange asfaltwegen. Het is dat er een kleine beloning is in de vorm van onverwacht heuvelachtig uitzicht, maar anders…
Prijs
Wandelen is, zoals op bijna alle plekken in Nederland, ook hier helemaal gratis. Natuurlijk kun je als je wilt je portemonnee voor- of achteraf leegschudden in de plaatselijke horeca. Onderweg doen een paar dappere bewoners ook een poging je van een paar euro te ontdoen in ruil voor eigengemaakte producten.
Lengte bezoek
De 7,3 wandelkilometers zullen je een kleine 1,5 uur wandelplezier opleveren. Bezichtiging van de twee kerken met bijbehorend kerkhof is zeker welbestede tijd en samen met wellicht nog enige fotomomenten en bankjes met uitzicht kom je dan al snel op een mooie ochtend of middag uit. Heb je de hele dag de tijd? Dan kun je dit mooi combineren met een stads bezoek aan Steenwijk of een bosdouche op de Woldberg aan de andere kant van de A28.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
In Steenwijkerwold is enige horeca, maar of het open is op het moment dat je daar bent is wel een beetje de vraag. In het nabijgelegen Steenwijk heb je een grotere kans en die plaats is ook een bezoek zeker waard.
Praktische info/openingstijden
Het pad is het hele jaar door te lopen. Omdat je buiten Steenwijkerwold een stuk in het open veld loopt is onaangename wind, regen of sneeuw een afrader. Een brandende zon en 35 graden ook…
Meer…
Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Datum laatste update: 13 maart 2020