Rondwandeling / groene route – Broekland

Deze rondwandeling, aangegeven met groene aanwijzers en met een lengte van 5,9 km, start in het bescheiden centrum van Broekland. Daarna loopt de route door het landelijk gebied ten westen en zuiden van Broekland. Daarmee is het beslist niet de meest spannende of gevarieerde wandeling in deze omgeving, maar een frisse neus halen met deze wandeling kan zeker wel.

Locatie/bereikbaarheid

Broekland is met de buurtbus vanuit Wijhe of Raalte te bereiken. Met de auto rij je, na de juiste afslag vanaf de N756 tussen Wijhe en Raalte, Broekland zo binnen.

Geschikt voor

De route is 5,9 km en daarmee weliswaar wat meer dan een klein ommetje, maar beslist geen onderneming.

Oordeel

Deze route is bepaald landelijk te noemen. Grotendeels loopt hij over boerenwegen in het buitengebied van Broekland en dat is aardig maar ook niet meer dan dat. Ook Broekland is niet een plaats die op veel bucket lists zal staan. Alles bij elkaar krijgt de wandeling een 6.

Wat ga je doen?

Het centrum van Broekland wordt pontificaal aangegeven door de grote katholieke kerk die hier in 1912 verrees. Hiertegenover is enige horeca te vinden. De route, die is aangegeven met groene aanwijzers, is in twee richtingen te lopen. In de verdere beschrijving is uitgegaan van de route tegen de klok in. De wandeltocht start dus westwaarts waarbij je het dorp al snel uitloopt. Heb je toevalligerwijs behoefte aan een gigantische tractor of open haard, dan kun je hier net buiten het centrum terecht. De route vervolgt rechtdoor, over het water en een kruispunt, naar de Waterstraat.

Langs deze, helaas ook geasfalteerde, straat staren in de zomertijd koeien je geduldig aan en even later maak je kennis met de creativiteit van een van de bewoners langs deze weg. De bomen zijn namelijk behangen met vogelhuisjes in de meest uiteenlopende en vaak geestige vormen. Of de vogels zich er ook maar iets van aan trekken is de vraag. Het vormt in ieder geval een vrolijke onderbreking van de verder niet al te spannende weg.

Bij de Vettewinkelweg gaat het scherp linksaf waarna de route wederom over asfalt een vervolg krijgt. Na enige tijd wordt het asfalt ingeruild voor klinkers waarbij het lijkt of je een boerenerf op loopt, maar gewoon volharden in rechtdoor wandelen volstaat. Links en rechts passeer je ondertussen boerderijen die nog echt als boerenbedrijf in gebruik zijn en aan het eind sla je linksaf, de Boerlestraat op. Al snel komt wellicht het aardigste stuk van de wandeling in zicht. Op de volgende driesprong kun je als wandelaar namelijk ook rechtdoor, het Berend Jan Hunnemanpad op. Berend Jan was een eeuw geleden een landbouwpionier die eerst zijn geld verdiende met de verkoop van ijzeroer die in de Overijsselse bodem zat. Daarna ging hij zich bezig houden met de ontginning van nog woeste grond in dit gebied. Na aanvankelijke scepsis vond dit werk veel navolging waardoor het hele gebied in cultuur werd gebracht.

Het wandelpad loopt langs en door een smalle bosrand maar is toch alleraardigst. Na enige tijd sluit er een fietspad op aan en loopt het pad richting een boerderij die aan de rand van Broekland staat. Over de toegangsweg wandel je verder naar de eerste huizen van Broekland, waarna je nog een kleine omweg maakt langs de zuidzijde van het dorp. Al snel wandel je weer over de centrale Van Dongenstraat en de kerktoren en daarmee het eindpunt van de wandeling is dan al heel snel in zicht.

Handige tips

Vind je de route (veel) te kort? Dan is het mogelijk deze aan de zuidzijde eenvoudig te verlengen door daar over te stappen op de blauwe route. Je wandelt dan door tot voorbij Middel. De route wordt 7,5 km langer (dus totaal 13,4 km) en als beloning wandel je een aangenaam stukje door bos.

Kritische noot

De route loopt grotendeels over geasfalteerde en anderszins verharde boerenwegen. Ze zijn in het algemeen vrij rustig, maar de kans dat je opzij moet springen voor gigantisch landbouwmaterieel met dito tractoren ervoor is zeker aanwezig.

Prijs

De wandeling is gratis te lopen. Natuurlijk stellen ze het in de plaatselijke horeca in Broekland op prijs als je daar aanschuift om enige euro’s te laten rollen. Onderweg is de kans niet groot dat de portemonnee open gaat. Of het moet zijn omdat je wat drinken koopt bij kinderen die in navolging van hun ondernemende ouders langs de weg een kraampje zijn begonnen.

Lengte bezoek

De 5,9 km is goed voor een dik wandeluur. Een pauze, fotomoment of even genieten van het uitzicht kan er wat tijd bij optellen, maar zeker niet heel veel. Broekland is ook geen plek is om uren te blijven hangen, tenzij er toevallig net een feest is. In de omgeving kun je bijvoorbeeld naar Wijhe of Raalte om er een wat groter, gevarieerder en langer uitje van te maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is er beperkt aan het start- en dus ook eindpunt. Onderweg in principe niet. Uitgebreidere horeca is er in Wijhe, Raalte of het iets verder gelegen Zwolle.

Praktische info/openingstijden

De wandeling is het hele jaar te lopen. Door het open landschap zijn harde wind en regen ingrediënten om het wandelplezier tot een dieptepunt terug te brengen.

Meer…

Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 13 augustus 2021