Rondwandeling Hekk’npad / paarse route – Nieuw Heeten

Het Hekk’npad is gemaakt door inwoners van Nieuw Heeten en loopt door boerenland langs Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Er zijn twee varianten: de groene en de paarse route waarbij de groene 8,9 km lang is en de paarse rondwandeling 5,8 km. Daarmee zijn ze goede voor tussen de 1 en 2 uur wandelplezier. De naam is overigens afgeleid van de naam van de plaatselijke carnavalsvereniging. De Hekk’n Sluuters. Hoewel je al wandelend onderweg zeker hekken tegenkomt.

Onderstaande beschrijving is die van de met paars uitgezette paaltjes.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je met de buurtbus vanaf Deventer naar Nieuw Heeten. Met de auto kom je via de N332 in Nieuw Heeten. De N332 sluit in het zuiden aan op de A1 en in het noorden op de N35.

Geschikt voor

De route is 5,8 km lang en daarmee geschikt voor heel wat wandelaars. Wil je langer wandelen, dan is de route eenvoudig te verlengen met het rode of groene pad.

Oordeel

Al met al is deze wandeling niet echt een aaneenschakeling van hoogtepunten, maar een aangenaam ommetje is het toch weer wel. Een rapportcijfer 7 is verdiend.

Wat ga je doen?

De wandeling start bij de kerk Sint Joseph aan ’t Pleintie, aan de rand van Nieuw Heeten. Hier zie je de katholieke drie-eenheid rondom het plein gedrapeerd: kerk – school – kroeg.

Met de klok mee loopt het pad de eerste kleine kilometer het dorp uit over een fietspad naast de weg, maar daarna slaat het pad gelukkig een bosstrook in wat een stuk aangenamer loopt en de ogen ook meer plezier doet. Enigszins slingerend eindigt het pad op de Vagevuurseweg. Dat je deze naam niet moet onderschatten blijkt wel uit het feit dat als je deze weg zou aflopen je in Helhuizen terecht komt. De paarse route slaat al snel weer af dus tijdens deze wandeling ontloop je deze plaats.

Door agrarisch land met gras wandel je over zandpaden en door het gras aan de rand van maisvelden noordwaarts waarna je op de Oude Deventerweg terecht komt. Deze weg hoef je slechts een klein stukje verder noordwaarts te volgen waarna je rechtsaf over een breed graspad richting het Remmersbos loopt.

Het laatste deel van de route is doodeenvoudig; vrijwel rechtdoor meer dan 2 km terug naar Nieuw Heeten. Gelukkig is het aangenamer dan het klinkt. Het eerste deel loopt als fiets/wandelpad langs het Remmersbos, daarna wordt het een smalle asfaltweg. Na niet al te lange tijd verschijnt het bord van de bebouwde kom van Nieuw Heeten alweer.

Vlak voor het eind is toch nog een leuke uitsmijter ingevoegd. Je loopt achter de kerk langs over het processiepad en je kunt je nog steeds voorstellen hoe dat er zeker in vroeger tijd moet hebben uitgezien. Het processiepad loopt om de begraafplaats heen en deze begraafplaats is zeker een bezoekje waard. Hij is namelijk extreem uniform; de grafstenen hebben allemaal een standaardmodel dat in de loop der jaren slechts enkele malen is aangepast. Het pad eindigt uiteindelijk op ’t Pleintie, het punt waar je bent gestart.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

In het centrum staat de kerk en dat is niet een heel bijzonder exemplaar. Achter de kerk is echter het kerkhof en dat is wel bijzonder; de doden worden hier in volgorde naast elkaar begraven en iedereen krijgt een standaardmodel grafsteen. Het geeft de begraafplaats een heel ander aanzicht dan gewoonlijk. Tegenwoordig stralen de meeste graven immers iets van het persoonlijke leven van de dode uit.

Handige tips

De route is zowel met de klok mee als tegen de klok in te lopen. Met de klok mee heb je het aardigste deel van de wandeling in de tweede helft voor de boeg en daarmee heeft dat de voorkeur.

Kritische noot

Het pad is uitgezet met paaltjes. Dat lijkt mooi, maar ontbreekt er ergens een paaltje of let je even niet goed op, dan ben je al snel “lost”. De kaart meenemen of als het lukt de route als GPX op je telefoon zetten is werkelijk geen slecht plan om te voorkomen dat de wandeling een zoekplaatje wordt.

Prijs

Wandelen kan hier helemaal gratis. Neem je ook wat te drinken of eten mee, dan wordt het uiteraard heel goedkoop. Ga je bij de horeca van Nieuw Heeten wat gebruiken, ook dan kom je waarschijnlijk ook niet failliet thuis.

Lengte bezoek

De route is met 5,8 kilometer goed voor 1 tot 1,5 uur. Samen met wat rust- en fotopauzes kan het uitlopen tot zeg 2 uur, maar er is op een dag dus nog genoeg ruimte over om wat anders in de omgeving te doen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Nieuw Heeten heeft in het centrum, rondom ’t Pleintie, opvallend veel horeca. Wellicht is dat te danken aan het grote vakantiepark dat aan de noordwestzijde tegen Nieuw Heeten aanligt. Overnachten is in deze toeristische omgeving ook bepaald geen groot probleem.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen. Gezien de hoeveelheid bomen langs de paden is wind niet zo’n probleem, maar regen kan het wandelplezier op deze route ernstig verpesten.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 30 augustus 2020