Rondwandeling Herfte / paarse route – Zwolle

De wandeling loopt door de polder tussen de Zwolse wijk Berkum en buurtschap Herfte. Allereerst loop je een stuk parallel aan de Nieuwe Vecht vlak langs Berkum waarna je de Vecht gaat volgen over de weg en later fietspad. Daarna duik je de polder in richting Herfte, waarna je wederom dwars door de polder de terugtocht aanvaart. Onder je voeten zal je tijdens deze tocht niets anders voelen dan asfalt en beton. Uiteindelijk is de polder ook geen wonder van schoonheid maar woon je hier vlakbij dan is het wellicht de moeite om een frisse neus te halen. Gezien de drukte met wandelaars en fietsers wordt het daarvoor gewaardeerd.

Locatie/bereikbaarheid

In principe is het startpunt voor deze wandeling de wijk Berkum in Zwolle. Je kunt echter, als je met eigen vervoer komt, op elk willekeurig punt van de rondwandeling starten. Met de bus is Berkum vanaf treinstation Zwolle goed bereikbaar.

Geschikt voor

De rondwandeling is netto 7,9 km en de aanlooproute, mocht dat nodig zijn, telt er 600 meter bij op. Alles bij elkaar dus geen enorme trektocht, maar ook geen bescheiden ommetje. Verder is de wandeling vooral geschikt voor degenen die in verband met bijvoorbeeld hartproblemen niet geconfronteerd mogen worden met grote verrassingen en opwindende uitzichten.

Oordeel

Het pad loopt geheel over wegen en fietspaden en dus asfalt en beton. Bovendien geeft de polder waar je doorheen loopt nu niet bepaald het gevoel dat je figurant bent in een remake van de film Raiders of the Lost Ark. Het rapportcijfer komt daarom uit op een 5.

Wat ga je doen?

De paarse route loopt vanaf het hart van de Zwolse stadwijk Berkum naar de polder richting Herfte. Na enkele honderden meters kruis je de Nieuwe Vecht en begint het daadwerkelijke wandelrondje. De route is uitgezet in twee richtingen, de beschrijving hierna gaat uit van de route met de klok mee.

De eerste kilometer loop je langs de Nieuwe Vecht waarbij je uitzicht hebt op het uiterste zuiden van de wijk Berkum en wat de plaatselijke bewoners van hun achtertuinen hebben gemaakt. Het geeft op zijn zachtst gezegd een nogal wisselende indruk. Aan de andere kant strekt een weidse polder zich uit waar als je geluk hebt rondrennende en spelende hazen zijn te ontdekken. Ongeveer op tweederde van dit pad kun je als je wilt een struinpad (op routekaart in blauw aangegeven) rechts inslaan. Weliswaar maak je er dan een heel veel kleinere rondwandeling van, maar je loopt wel aangenaam in het gras.

De route vervolgt nog een klein stukje langs de Nieuwe Vecht waarna dit water via de Kolk van Koezen overgaat in de Vecht. Helaas blijft de route hier over de asfaltweg lopen zodat je vanwege de tussenliggende dijk daar nog geen glimp van opvangt. Een kilometer later gelukkig wel: je kruist de spoorlijn waarna je wandelend over het fietspad op de dijk een tijdje mooi uitzicht hebt over de Vecht met in de zomertijd ruimschoots voldoende recreatieverkeer.

Een paar bankjes geven een laatste kans op mooi zicht op de Vecht want daarna buigt de route het boerenland in. Precies op die hoek is een biologische boerderij met een huis geheel bedekt met een dik ecodak. De moeite waard om even te bekijken. Eerst van bovenaf de dijk, daarna het vooraanzicht waarbij je een glimp van het interieur kunt zien. Ze verkopen hier groente in abonnementsvorm maar wie weet kun je een zak knabbelwortelen voor de rest van de wandeltocht bemachtigen.

De behoorlijk saaie Hooiweg ligt nu voor je die je enkele kilometers zult volgen. Enige noemenswaardige lichtpuntje is de hele lange sliert wilgenbomen die de weg nog enigszins opsieren. Op de plek waar je geacht wordt rechtsaf te slaan richting Herfte kruisen een aantal stevige hoogspanningsmasten de weg. Ze zijn een overblijfsel van de energiecentrale aan de IJssel, die inmiddels is afgebroken. Via de Oude Dalfserweg bereik je buurtschap Herfte, dat in zijn totaliteit niet meer voorstelt dat wat huizen die wat dichter bij elkaar zijn gebouwd.

Via de Herfterlaan loop je naar de derde spoorwegovergang van deze route en vlak daarvoor staat aan de rechterzijde een voor deze contreien uitzonderlijk, Noors aandoend houten huis. Even later zal je aan de linkerzijde nog een bescheidener blauw exemplaar ontdekken. Vlak over het spoor vervolgt de weg naar rechts, langs landhuis Sorgvliet waarin tegenwoordig meerdere bewoners gelukkig zitten te zijn. Waarschijnlijk dan, want tussen de bomen door is jammer genoeg maar weinig van het grote huis te zien.

De Sorgvlietweg gaat na het voor de 4e en laatste keer kruisen van de spoorlijn over in een fietspad genaamd Ambeldpad. Op zomerse dagen kan het hier behoorlijk druk zijn met medewandelaars en fietsers. Uiteindelijk kom je uit op de Kuyerhuislaan waar je langs de kant, niet in de laatste plaats vanwege het autoverkeer, terugloopt naar het beginpunt.

Handige tips

Het struinpad, zie blauw op de kaart, is een aangename aanrader als je een stukje over gras wilt wandelen.

Voor geïnteresseerden is er aan de Kuyerhuislaan een Joodse begraafplaats te vinden. En bovendien een aantal jaloersmakend grote huizen…

Kritische noot

Dit pad ligt strak tegen Zwolle aan. Bij enigszins aardig weer druppelt de stad langzaam in dit gebied leeg en dat betekent heel wat wandelaars en fietsers. Tel erbij op het beperkt aantal wegen en paden en het resultaat is nog net geen optocht.

Het pad zoals het standaard is uitgezet loopt voor 100% over asfalt en, ter variatie, beton. Wil je gras en modder onder je voeten dan is het struinpad een aanrader. Zie de blauwe route op de kaart.

Prijs

Het wandelpad is helemaal gratis te bewandelen en aangezien horeca hier ook ontbreekt kan de portemonnee in principe dicht blijven. Ga je in de directe omgeving zoeken dan is er vast iets te vinden waar de euro’s toch kunnen rollen.

Lengte bezoek

De route is inclusief aanlooproute 8,5 km en daarmee goed voor 1,5 uur wandelen. Erg veel bankjes en interessante uitzichtpunten zijn er niet onderweg dus erg veel langer zal het niet worden. Knoop je er een bezoek aan historisch Zwolle aan vast, dan kun je er met gemak een paar uur of de rest van de dag aan vastknopen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Tijdens de wandeling kun je horeca en overnachten op je buik schrijven. In centrum Zwolle en verdere wijde omgeving is dat natuurlijk geen probleem.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar door te lopen. Het gebied is echter geheel open dus schuilen voor de regen is niet mogelijk en sowieso is regen hier bepaald niet aangenaam. Ook harde wind kan hier het wandelplezier al snel de nek omdraaien.

Meer…

Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 23 april 2021