Rondwandeling Het Laer / paarse route – Ommen

Het Laer is een landgoed net onder Ommen en vanaf het centrum loop je er zo heen. Over het landgoed loop je voornamelijk door bos richting Regge en dat water volg je al slingerend enige tijd. Daarna gaat het in omgekeerde richting, wederom door bos, langs ijsbaan en -kelder, richting station en daarna enkele woonstraten terug richting de Vechtbrug. Als je daar terug bent heb je er een aangename wandeling opzitten.

Locatie/bereikbaarheid

De rondwandeling start naar keuze in Ommen centrum of bij het treinstation. Ommen centrum is met de auto via de N48 en N36 makkelijk te bereiken en er zijn parkeerterreinen rondom het centrum.

Geschikt voor

De wandeling is 7 km lang en daarmee voor veel wandelaars geschikt. Tussentijdse rustpauzes bij Kasteel Het Laer of bijvoorbeeld aan de oevers van de Regge maken het halen van de eindstreep nog eenvoudiger.

Oordeel

Ommen is een toeristische magneet voor deze omtrek maar als je eenmaal aan de wandel bent hier dan kun je best een tijdje lopen zonder iemand tegen te komen. Daarnaast maken het kasteel, bos, open landschap langs de Regge het een gevarieerde wandeling die daarmee een 8 verdient.

Wat ga je doen?

Je kunt de wandeling starten bij het treinstation van Ommen of in het centrum, bij de brug over de Vecht. Onderstaande beschrijving gaat uit van het startpunt bij de Vecht.

Vanaf het centrum loop je over de aangenaam brede brug over de Vecht naar het zuiden en na enkele honderden meters sla je rechtsaf de Koesteeg in. In tegenstelling tot wat de naam van de straat doet vermoeden staan aan deze straat optrekjes van welgestelde Ommenaren. Heb je een miljoen of wat over in je portemonnee en zoek je nog een nieuwe woning, dan vind je wellicht hier iets van je gading. En anders kun je altijd nog doorlopen en gratis genieten van de herten, kalkoenen, kippen en wat al niet op de bepaald niet kleine Kinderboerderij Ommen.

Kasteel Het Laer staat vervolgens in volle glorie te pronken. Helaas is het niet open voor bezoek, maar ook vanaf enige afstand is het een hoogtepunt van deze wandeling. De strenge voortuin wordt aan de achterkant voortgezet, hoewel je daar als toevallige passant jammer genoeg niets van te zien kunt krijgen. Wel loop je verder langs het kasteel en de tuin over een kaarsrecht pad van een halve kilometer waarna het pad wat meer frivool door het bos vervolgt.

Het minst leuke stuk is vervolgens het stukje wandelcorvee langs de drukke weg die naar Ommen leidt. Aan het eind wordt je enigszins gecompenseerd door een boomstambankje met uitzicht op een bijna perfecte ronde cirkel met bomen en water. Gelukkig maar dat de wandeling zich langs de Regge juist heel aangenaam voortzet. Vlak nadat je de Regge letterlijk rechts hebt laten liggen is het de kunst een klein zijwatertje zonder al te natte voeten over te steken. Denk je dat dat niet gaat lukken, dan kun je ook aan die kant van het water doorlopen en het water aan je rechterhand houden totdat je weer op een grindweg bent aangekomen. Daar sla je dan rechtsaf en vervolgens linksaf en bent op de Reggemansdijk aangekomen.

Leuker alternatief is het water te kruisen waarna je op een kleine afstand van de Regge richting spoorlijn loopt. Het pad wordt bepaald een beetje ruig en buigt af met het spoor mee. Bij de spoorwegovergang ga je linksaf en na enkele honderden meters met de weg mee naar rechts. Ook dan ben je weer op de Reggemansdijk terecht gekomen, die je vervolgens bijna een kilometer vrijwel rechtdoor gaat volgen.

Aan de linkerzijde is er uitzicht op een open stuk dat je al eerder vanaf de andere kant hebt kunnen bewonderen en even later aan de rechterzijde op de Van Pallandt scoutinggroep Ommen. Die hebben maar geluk met een dergelijke locatie. Daar tegenover ligt de ijsbaan van Ommen. Mocht het dus toevallig al dagenlang ijzig koud zijn, dan is dit de kans om in een helemaal niet gekke omgeving een rondje of wat te schaatsen. Geen zin in schaatsen maar wel in kou? De vroegere ijskelder ligt aan de andere kant van de weg.

Enige honderden meters verderop komt het treinstation (en alternatieve startpunt van deze wandeling) in zicht. Je wandelt door tot aan de zuidelijke toegangsweg tot Ommen die je even volgt naar het noorden. Het laatste stukje van de wandeling door enkele woonstraten is niet het meest bijzonder en vooral bedoeld om de drukke weg waar je op liep te vermijden. Via een niet onaardig laatste stukje pad tussen oprijzende bomen sta je al heel snel weer op de brug over de Vecht waar de wandeltocht begon. En wat dan te doen? Een museum? Een kerk? Een molen? Een bootje op de Vecht? Of toch maar een terrasje?

Handige tips

Wandelen is altijd fijn, maar Ommen heeft meer te bieden dan dat. De compacte oude binnenstad heeft onder andere meerdere musea, waaronder het bijzondere Nationaal Tinnen Figuren Museum. Aan de Vecht staan verschillende molens en op de Vecht kun je met divers varend materieel een tochtje maken, of jezelf rond laten varen.

Kritische noot

De wandeling is goed te combineren met andere activiteiten in deze toeristische omgeving. Helaas lopen een paar stukjes van de wandeling langs de drukke wegen die Ommen ontsluiten en dat doet wel afbreuk aan de totale ervaring.

Prijs

Altijd mooi; wandelen is ook hier gratis. Ben je helemaal geïnspireerd geraakt over het kasteel en de omgeving, dan kun je overwegen hier te gaan trouwen of een feest te geven. Reken in dat geval wel op een hele grote greep in de eigen of, misschien beter: familiekas.

Lengte bezoek

De 7 km kun je natuurlijk in een 1,5 uur lopen, maar met fotomomenten, genieten van park, bos en de Regge kan het met gemak een uurtje of wat langer uitpakken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Je bevindt je hier in het toeristisch hart van het Vechtdal en in Ommen zelf barst het van de horeca. Op de wandelroute heb je tegenover Kasteel Het Laer een grote kinderboerderij waar ook de nodige verfrissingen zijn te krijgen.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar door te wandelen. Je loopt tamelijk beschut dus mocht het eens een dag wat harder waaien dan heb je daar hier nauwelijks last van. Regen is natuurlijk nooit leuk maar wandelen met kou is wellicht zo’n gek idee nog niet. Heeft het langere tijd streng gevroren, vergeet dan niet de schaatsen in de rugzak te stoppen. Onderweg kom je langs de schaatsbaan…

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 31 augustus 2020