Rondwandeling Hoenwaardsepad / oranje klompenpad – Hattem

Over het Hoenwaardsepad loop je door de uiterwaarden van de IJssel maar ook door het bosgebied aan de westzijde van Hattem. Daar kom je langs sprengen, een landhuis en watermolen en de Spaanse Graven. Al met al is het een gevarieerde wandeling waarbij het grote minpunt is dat je het fraaie centrum van Hattem nu net mist. Maar daar is natuurlijk wel een wandelmouw aan te passen…

Locatie/bereikbaarheid

Hattem is vanaf Zwolle eenvoudig bereikbaar met de bus. Evenzo gaat het met de auto; neem vanaf de A28 de afslag Zwolle-Zuid en daarna rij je in enkele kilometers Hattem binnen. Parkeren kan heel goed bij de jachthaven langs de Geldersedijk.

Geschikt voor

De route heeft standaard een lengte van 11 km. Daarmee is het een wandeling van medium lengte en voor beginnende wandelaars nog best een hele tippel. Ervaren wandelaars zullen er al snel nog iets aan vast willen knopen. Voor die laatste is er een kleine verlenging in de uiterwaarden beschikbaar. Daarnaast kun je er ook een stadswandeling in Hattem aan vastknopen. De route verkorten is minder eenvoudig; er is een verkorting van slechts een kilometer beschikbaar. Wil je op eigen houtje meer verkorten dan is dat aan de westzijde, in het bos wel mogelijk. Je mist dan waarschijnlijk wel het meest westelijk gebied waar de wandeling doorheen loopt, en dat is nu net een fraai stuk. Zonde dus!

Oordeel

De route is bepaald afwisselend met de uiterwaarden van de IJssel en het uitgebreide bosgebied ten zuidwesten van Hattem met zijn beekjes en watermolen. Helaas loopt de route standaard juist niet door het centrum van Hattem, een gemiste kans. Bij elkaar verdient de wandeling daarmee een 7,5.

Wat ga je doen?

Kom je met de auto, dan is parkeren bij de jachthaven een buitengewoon goed idee. Vervolgens wandel je over de Schipperswal naar het startpunt van de wandeling. Vanaf het startpunt ga je over de brug en wandel je direct rechtsaf het Hertog Willempad op. Ga je overigens op dat punt linksaf, dan kun je een paar kilometer de routeverlenging wandelen. Je komt dan vlak langs de oever van de IJssel. Bij hoogwater is dat echter niet mogelijk, en kan overigens het pad naar beide kanten onder water komen te staan. Mooiste periode is eigenlijk als de IJssel zodanig hoog staat dat je nog net over het pad kunt lopen. Je hebt dan aan beide zijden een enorme watervlakte. Is het waterpeil op wat meer normale waarden, dan strekt zich hier agrarisch landschap voor je uit.

Al wandelend kom je vanzelf bij de eerste (of laatste, net hoe je redeneert) sluis in het Apeldoorns kanaal uit. aldaar staan de twee meest robuuste stoelen van Nederland te wachten op bezoek. Langs het Apeldoorns kanaal gaat het verder richting landgoed De Hezenberg, waar je voor je gevoel de tuin in duikt om langs de rand verder te lopen. Aan de andere kant slingert het pad vlak langs het in 1852 gebouwde landhuis weer terug naar het kanaal. Aldaar vallen vast de verschillende gebouwen op. Het is het onderkomen van een GGZ, een pastoraat en een retraitecentrum, op christelijke leest geschoeid.

Wederom volgt een wandelpad langs het kanaal waarna je al snel bij de tweede sluis bent aangekomen, ook wel Het Sluisje Hattem genoemd. Dit complex is samen met de brug bepaald fotogeniek en je kunt er ook heerlijk neerstrijken. Heb je toevallig wat lekkers in de rugzak zitten dan is het feestje helemaal compleet. Vanaf daar verlaat je het Apeldoorns kanaal en gaat langs een aantal niet onaardige nieuwbouwhuizen en de golfbaan aan de zuidzijde langs Hattem richting het bosgebied aan de westzijde. Voordat je daar bent word je nog eens getrakteerd op enkele lanen vol met grote vrijstaande huizen. Het is niet het armste deel van Nederland dat hier is neergestreken.

Nadat je de Apeldoornse weg bent gekruist heb je nog een klein stukje bebouwing te gaan voordat het bos dan werkelijk begint. Eerst is het nog door een met bomen omgeven lange laan waar aan het eind een fraai bouwsel aan de linkerzijde door de bomen staat te pronken. Daarna kom je in de Spaanse Graven. Het is aangelegd in het laatste deel van de 16e eeuw en de aarden wal is nog heel goed zichtbaar. Door het bos loop je verder richting Huis Molecaten. Dat huis werd in 1637 gebouwd maar na een verbouwing in 1824 kreeg het het uiterlijk zoals vandaag de dag nog steeds het geval. Later deze wandeling zal je het nog van de andere kant kunnen bewonderen.

Nog wat dieper in de bossen kom je bij de Molecatense beek, een sprengenbeek. Vanaf hier loopt het water naar een stuwvijver om de watermolen bij Molecaten aan te drijven. Die watermolen passeer je verderop in de wandeling vanzelf en hoef je dus niet meteen op te zoeken. Daarna gaat het pad stijgen tot een hoogte van maar liefst 37 meter; de Trijsberg. In vroeger tijd stonden hier galgen bovenop. De bedoeling was dat dit een dusdanig afschrikwekkend gezicht was dat geboefte Hattem letterlijk links zouden laten liggen.

Via wat bospaden kom je bij het volgende interessante object: de watermolen. En wat sommige wandelaars wellicht nog meer op prijs stellen: een ruim terras met dito menukaart. Ben je linksom of rechtsom uitgenoten, dan vervolgt de route nog een stukje door het bos en vervolgens langs een weiland loop je naar de rand van Hattem. Die rand blijf je richting het oosten volgen waarbij je op een zeker moment de Spoorlaan en Stationslaan kruist. Verwacht er niet teveel van, de laatste stoomrein reed hier in 1950. Tegenwoordig word je eerder door fietsers van je sokken gereden.

Via de Allee loop je naar de IJssel en tot slot over het Kuiperpad op de dijk naar het beginpunt terug. Heb je de verlenging nog niet gedaan en heb je nog puf, dan is dit je kans. Je kunt ook de Nieuweweg oversteken en het aantrekkelijke centrum van Hattem induiken. Of gewoon met een goed gevoel huiswaarts keren, dat kan natuurlijk ook.

Handige tips

Als je dan toch in Hattem bent, dan zijn de binnenstad en de musea eigenlijk onderdelen die je niet over moet slaan.

Kritische noot

Het stuk wandelplezier in het bos ten westen van Hattem wordt wel een beetje verpest door het verkeerslawaai van de niet veel verderop gelegen snelweg A50.

Spijtig is dat deze wandeling het beslist fraaie centrum van Hattem met grote zorgvuldigheid weet te mijden. Het is gelukkig eenvoudig op te lossen door voor of na de wandeling alsnog het centrum in te lopen.

Prijs

Klompenpaden zijn gratis te wandelen en de (zwaar aan te raden) app is ook gratis te downloaden. Ga je je in Hattem uitgebreid verwennen bij de horeca aldaar, dan kan het alsnog een meer of minder prijzig uitje worden.

Lengte bezoek

De route is standaard 11 km met mogelijkheid tot verlenging tot 13 km. Al met al dus goed voor netto twee wandeluren. Samen met de uitzichten, bankjes en fotomomenten onderweg kun je er met gemak een half tot heel uur bij optellen. Duik je daarvoor of daarna Hattem in, dan kun je er met gemak een heerlijke ochtend, middag of met enige rekken complete dag van maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is in Hattem voorhanden. Onderweg kom je Herberg Molecaten tegen waar je beslist ook aangenaam kunt neerstrijken.

Praktische info/openingstijden

Het pad is in principe het hele jaar te lopen. Echter loopt een deel van het pad buitendijks. Bij hoog water van de IJssel moet je dus een alternatieve route lopen of gaan zwemmen. Ook de verlenging, die eveneens buitendijks loopt, is dan niet mogelijk.

Meer…

Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 22 mei 2021