Rondwandeling kasteel Rechteren en Vecht / paarse route – Dalfsen

Deze wandeling loopt langs de zuid- en noordzijde van de Vecht aan de oostzijde van Dalfsen. Vanaf het startpunt bij het treinstation loop je eerst op enige afstand van de Vecht richting het fraaie Kasteel Rechteren. Daarna vervolgt de route naar het minuscule buurtschap Hessum en al snel daarna sta je aan de oever van de Vecht. Met een tamelijk professioneel pontje steek je over waar je een uitzichtpunt op een heuvel vindt. Daarna vervolgt de weg door behoorlijk agrarisch landschap richting Dalfsen. Vlak voordat je het centrum bereikt kom je nogmaals aan de oever van de Vecht terecht. Snel daarna sta je bij de Grote kerk, horeca en winkels van Dalfsen. Na langer of kortere tijd kruis je via de blauwe brug de Vecht nogmaals en eindigt de wandeling vlak daarna weer bij het treinstation.

Locatie/bereikbaarheid

Startpunt van deze wandeling is het treinstation van Dalfsen hoewel je vanuit het centrum over de brug ook meteen op de route bent aangeland. Met het OV is Dalfsen prima per trein uit Zwolle bereikbaar. Kom je met de auto dan kun je die kwijt op het grote parkeerterrein voor het station.

Geschikt voor

De route is totaal 11,7 km lang en daarmee geen klein ommetje maar ook geen dagtocht. Verkorten is nauwelijks mogelijk omdat je de Vecht tweemaal moet oversteken en daar zijn geen alternatieven voor. Verlengen kan heel goed, met name aan de zuidzijde kun je op het Rechterensche veld nog vele kilometers toevoegen.

Oordeel

De wandeling is een mooi rondje ten zuiden en noorden van de Vecht, aan de oostzijde van Dalfsen. Hoogtepunt is Kasteel Rechteren. De Vecht, waar je meermalen terecht komt is beslist ook geen straf. Helaas gaat de route wel grotendeels over verharde en halfverharde wegen en paden. Bij elkaar verdient de wandeling een 7.

Wat ga je doen?

De wandeling start bij het treinstation van Dalfsen. Daar zit een van de aardigste horecagelegenheden van de omtrek in het oude stationsgebouw. Ga je eenmaal op weg, dan valt je oog ongetwijfeld op een opmerkelijk kunstwerk dat tussen het station en de Vecht staat. Het heeft de welgetroffen naam “Zwevende Kei” en het is werkelijk de moeite om vanaf afstand maar ook van heel dichtbij te bekijken. Overigens, om het raadsel van deze balanceeract toch een beetje te verklappen; het kunstwerk is gemaakt van staal en beton.

Nadat je de drukke N757 bent overgestoken en een stukje gevolgd moet je voordat je de blauwe brug over gaat rechtsaf de halfverharde Rechterensedijk opslaan. Deze rustige weg loopt recht op Kasteel Rechteren aan, maar al na even moet je rechts- en daarna linksaf om je weg over een fietspad naast de drukke variant van de Rechterensedijk te vervolgen. Als cadeau komt Kasteel Rechteren steeds dichterbij en uiteindelijk loop je er op een kleine afstand langs. Het wordt particulier bewoond en je kunt er helaas niet langs voor een bezichtiging of koffie, maar ook vanaf de weg blijft het een indrukwekkend gebouw.

Je wandelt verder over de Tolhuisweg langs de tuin van Kasteel Rechteren, helaas ook niet vrij toegankelijk, waarna je aan het eind de wat rustiger Markeweg richting Hessum inslaat. In de buurt van Hessum kun je zomaar aan de praat raken met een van de vriendelijke bewoners aldaar, maar de bedoeling is wel dat je uiteindelijk via een betonnen fietspad (Veerweg) richting de Vecht verder wandelt.

Bij de Vecht aangekomen is er een aangenaam zitje en je kunt zeer luxe naar de overkant. Je hoeft hier namelijk niet te zwengelen of trekken om het pontje naar de overkant te krijgen, een simpele druk op de knop volstaat. Wel even opletten of er toevallig niet net een jacht de weg gaat kruisen!

Eenmaal aan de overkant kun je als extraatje zigzaggend een daar gelegen bult oplopen. Een aanrader omdat je zo een prima uitzicht hebt op de slingerende Vecht en het omliggende gebied. Ben je uitgekeken dan wandel je een klein stukje over de Stoke en daarna over de halfverharde Keizersteeg verder. Toe aan wat meer bewustzijn of ontwikkeling? Dan passeer je hier een centrum waar je ruimschoots terecht kunt. En wil je gewoon nog wat meer wandelen, dan kan dat natuurlijk ook. Via de aansluitende Brinkweg komt langzaam maar zeker Dalfsen in zicht.

Het landschap blijft hier een beetje agrarisch met weilanden en akkers. Vlak voordat je Dalfsen inloopt wandel je langs een park naar de rand van de Vecht. Ook hier heb je weer de mogelijkheid om vlak langs de Vecht te gaan zitten of liggen. Het laatste stukje van de wandeling gaat door het park waarna je het centrum van Dalfsen induikt en al heel snel voor de Grote Kerk staat. De route vervolgt door de winkelstraat richting Blauwe brug waarna je het treinstation alweer voor je ziet liggen en de wandeling tot een einde is gekomen. Niets houd je echter tegen om nog wat langer in het centrum van Dalfsen te blijven hangen.

Handige tips

Horeca is er onderweg niet. Zeker bij warm weer is het aan te bevelen wat te drinken in de rugzak te stoppen. En gezien de meerdere mooie plekjes langs de Vecht die je aandoet is wellicht een hele picknickmand meenemen ook een goed plan.

Kritische noot

Het aantal meters met zachte grond onder de voeten in plaats van asfalt of beton is helaas nogal beperkt.

Prijs

De wandeling is geheel gratis. Uiteraard kun je de nodige euro’s in Dalfsen laten rollen maar dan aan horeca, kleding, huishoudelijke benodigdheden, de weekend boodschappen of spullen voor op de boot.

Lengte bezoek

De 11,7 km levert een paar uurtjes wandelplezier op. Bij de Vecht kun je echter heel goed en langdurig neerstrijken, en ook het centrum van Dalfsen is lang niet onaardig. Een dagdeel is dus eenvoudig gevuld en als je het wellicht combineert met het nabij gelegen Ommen kun je er met gemak een leuke dag uit van maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Bij het start-/eindpunt bij het treinstation Dalfsen is horeca en in het centrum van Dalfsen ook. Onderweg zou je wellicht graag in Kasteel Rechteren op de koffie willen, maar helaas… Ook andere horeca is er onderweg niet.

Praktische info/openingstijden

Het pontje van Hessum waar je gebruik van maakt is ni de wintermaanden november tot en met maart uit de vaart. De wandeling is dan eigenlijk onmogelijk want er is daarvoor geen alternatief.

Meer…

Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update:1 juli 2021