Zin om flink door weilanden te struinen? Dan is dit klompenpad meer dan geschikt. Bovendien zal je onderweg meer klompen tegenkomen dan op enig ander klompenpad. Misschien zelfs aan de voeten van tegemoetkomende wandelaars. Klarenbeek zullen de meeste wandelaars snel gezien hebben, maar dit rondje rondom het dorp is verrassend mooi en afwisselend. Behalve een landgoed doe je ook de Loenense Hooilanden aan en kijken lama’s je onderweg wellicht verwonderd na.
Locatie/bereikbaarheid
Klarenbeek ligt net onder de A1 bij Apeldoorn en via die weg dus eenvoudig te bereiken. Tevens heeft Klarenbeek een eigen treinstation en met een kleine aanlooproute kom je dan op het klompenpad terecht.
Geschikt voor
Dit klompenpad heeft in zijn standaard formaat een lengte van 13 km. Je kunt de route eventueel met 3 km verkorten of 2 km verlengen. Bij elkaar is het dus een aardige tippel en geschikt voor de gemiddelde wandelaar.
Oordeel
Je wandelt op dit klompenpad opvallend vaak over gras aan de rand van weilanden. En hoewel Klarenbeek met zijn liniaalrechte doorgaande weg dwars door het dorp bepaald geen schoonheidsprijs verdient, kom je direct in de omgeving van Klarenbeek door afwisselend en mooi landelijk gebied. Echte hoogtepunten zijn er weliswaar niet, maar een mooie 7,5 is deze route wel waard.
Wat ga je doen?

Dit klompenpad heeft meerdere startpunten en aanlooproutes. In deze beschrijving wordt gestart midden in Klarenbeek bij Restaurant Pijnappel. Parkeren kan aldaar of langs de Hoofdweg (N789). Vanaf hier wandel je de Molenweg in. Vreemd genoeg gaat de route vrijwel meteen achterlangs de kinderboerderij waardoor je molen De Hoop slechts op enige afstand ziet. Een gemiste kans maar eenvoudig op te lossen door eenvoudigweg naar deze in 1902 gebouwde molen te wandelen en vanaf daar de route via de weg Achter de Molen weer op te pikken. Bij de molen zijn overigens de verzamelde molenstenen die er vlak naast liggen tamelijk bijzonder.
Vervolgens loop je door een fraai bomenlaantje vlak langs de bebouwing van Klarenbeek richting Landgoed Klarenbeek. Dit landgoed heeft een industriële achtergrond; ooit een koperslagerij, daarna een sigarenkistenfabriek en nu meubelmakerij. Maar als je er wilt trouwen, eten, drinken of slapen ben je ook welkom. Als klompenpad wandelaar kun je je verbazen over het contrast met het dorp Klarenbeek dat er dicht tegenaan ligt. Nadat je aan de achterkant via de Polveensweg de Beekbergsebeek bent overgestoken kom je op een fietspad en loopt naar het punt waar je de route eventueel kunt verkorten. Die verkorte route is weliswaar inderdaad 3 km korter, maar echt een afrader. De normale route vervolgt namelijk 3 km door weilanden en de Loenense Hooilanden, een echt fraai stuk.
Vanaf het fietspad loop je het weiland in, een van de vele die je op de rest van de route zult tegenkomen. Hij komt uit op een betonnen boerenlandweg waarbij om je heen zal opvallen dat sommige weilanden vol staan met weidebloemen en andere er stralend maar saai groen bij liggen. Het duurt niet lang of je loopt de Loenense Hooilanden in, die tegenwoordig weer behoorlijk nat zijn. Als je geluk hebt is het pad, dat iets hoger ligt, nog wel droog. Je maakt hier een aangenaam rondje en komt uiteindelijk weer op een lange strook weiland terecht die je terugleidt naar bijna het punt waar je bent begonnen. Links zie je ondertussen een huis met eigenaren die er een soort mini-Artis op na houden met onder andere lama’s, albino walibi’s en zangvogels.
Je wandelt verder langs de hier vrolijk slingerende Beekbergse beek die hoorbaar richting snelweg A50 loopt. Even later verwissel je het pad voor de Verloren beek, die iets bescheidener van aard is maar bijna parallel aan de Beekbergse beek loopt. Op het punt waar je de beken verlaat kun je letterlijk nog even stilstaan bij een boerderij waar bijzondere koeienrassen in stand worden gehouden. Voor de wandelaars met een stadse of dorpse achtergrond zijn er borden met uitleg beschikbaar.
Er volgt wederom een prettig stuk weiland om doorheen te struinen dat zich doorzet nadat je de Woudweg bent gepasseerd. Uiteindelijk kom je op de halfverharde De Somp die je richting Klarenbeek gaat volgen. Daar ben je echter voorlopig nog niet, want nadat je ook hier weer tussen opvallend bloemrijke en bloemarme weilanden door bent gelopen kom je vervolgens langs een grappige boom vol met klompen en imposante varkenstallen die je niet alleen ziet maar ook ruikt. Daarna loop je in de berm van de Elsbosweg achterlangs een kleine bosstrook en vervolgens op het poezepad. Een taalnazi zou er waarschijnlijk met viltstift liefst een “n” tussen schrijven, de meeste wandelaars gaan op zoek naar poezen die zich wie weet wel, wie weet niet laten zien.
Wederom volgt een stuk route aan de rand van een weiland. Op een zeker moment komt het enigszins zigzaggend lang een wel zeer bescheiden water terecht. Vanaf dat moment koers je vrij strak aan op een nieuwbouwwijkje van Klarenbeek waarbij je als laatste hoogtepuntje langs de Dalk een tweetal grenspalen tegenkomt. Tot slot loop je langs de nog kakelverse huizen in dit deel van Klarenbeek weer naar de Hoofdweg waarna deze wandeling tot een eind is gekomen.
Handige tips
Op deze route kom je opvallend veel klompen tegen. Als vogelhuisje en als kunstwerk, maar je kunt hier zelfs klompen aan voeten van wandelaars tegenkomen. Wil je dus een cliché-fotorapportage van een klompenpad maken, dan zit je hier meer dan goed.
Klarenbeek is in het bezit van een molen die aan de oostzijde van het dorp staat. Via de standaard route mis je hem nét, maar door een klein stukje om te lopen kom je er alsnog langs. Werkelijk de moeite.
Kom je met de trein, dan is de aanlooproute standaard via de drukke Hoofdweg (N789). Veel leuker is de aanlooproute van het Marskramerpad (wit-rode stickers) te nemen. Je komt door het alleraardigste kabouterbos en vanzelf zie je daarna de groene stickers van het klompenpad.
Kritische noot
Het pad ligt niet heel ver van snelweg A50 en zeker bij (zuid)westelijke wind dringt het geruis van het vele verkeer op die weg lang door.
Prijs
Het klompenpad is gratis. Onderweg en in Klarenbeek is het met enige moeite en op het juiste tijdstip wel mogelijk een beperkt spoor van euro’s achter te laten in de horeca of het gelimiteerde winkelaanbod aldaar.
Lengte bezoek
Met 13 km is dit klompenpad goed voor een 2,5 uur netto struinplezier. Bij mooi weer zijn er bankjes en gras genoeg om onderweg op neer te strijken en er een uurtje of wat aan vast te knopen. Ben je van plan uitgebreid in het centrum van Klarenbeek te gaan flaneren, tel er dan nog enige minuten bij op.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
In Klarenbeek is in beperkte mate horeca, onderweg kom je ook nog langs een aangename locatie. Het hoeft natuurlijk niet open te zijn op het moment dat je er langs wandelt, stop dus voor de zekerheid ook zelf wat in je rugzak.
Praktische info/openingstijden
Het pad is het hele jaar door open. Echter, omdat een flink deel van de route door weiland loopt kun je in het vroege voor- of najaar behoorlijk natte voeten oplopen. Bovendien kan het op bepaalde plaatsen, met name in de Loense Hooilanden, behoorlijk drassig en modderig zijn. Goed schoeisel is dus beslist aan te raden.
Meer…
Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 5 mei 2021