Rondwandeling Kopermolenpad / blauwe klompenpad – Wenum en Wiesel

Vanaf de oude watermolen in Wenum, alleen die is een bezoek al meer dan waard, wandel je westwaarts langs de beek richting Wiesel. Daarna duik je aldaar het bosgebied in om met meerdere slingers over asfalt en vooral halfverharde wegen via een iets noordelijker route terug te keren in Wenum. Het laatste deel van de wandeling is wat meer door agrarisch open veld en zal minder wandelaars aanspreken. Voor de liefhebbers is er ook aan de oostzijde van Wenum nog een klein extra rondje te wandelen waarbij je onder andere de molen en het Apeldoorns kanaal aandoet.

Locatie/bereikbaarheid

Wenum is te bereiken vanaf Apeldoorn via de N344 en de Oud Zwolseweg. Ook met het OV kun je met de bus vanaf treinstation Apeldoorn naar Wenum afreizen.

Geschikt voor

Het pad is dankzij enkele doorsteekjes in verschillende lengtes te wandelen. De kortste is 5 km, de langste route is 13 km. Daarmee is deze route voor veel wandelaars prima te doen.

Oordeel

Het startpunt bij Wenun is werkelijk schilderachtig met de watermolen en aanvullende bebouwing. Een deel van het pad vervolgt langs de beek en door het bos, maar er is ook een deel dat door open agrarisch landschap loopt. Daarmee is het weliswaar een wisselende ervaring, maar zal niet alles iedere wandelaar aanspreken. Bij elkaar krijgt de wandeling een 7,5.

Wat ga je doen?

Startpunt van de wandeling is meteen een fraai hoogtepunt; de watermolen van Wenum. Onder andere zijn met de molen koren gemalen, Zwitserse kaasjes gemaakt en sinds 2011 doet de molen ook dienst als zaagmolen. Het hele complex bevat dan ook behalve de molen een voormalige korenschuur, rosmolen en molenaarswoning. Al in 1313 wordt de molen in geschriften genoemd, je wandelt dus langs vele eeuwen historie.

Vanaf hier kun je de route, aangegeven met blauwe klompjes, in twee richtingen lopen. In deze beschrijving gaat het met de klok mee westwaarts. Je wandelt meteen langs een waterplas die dienst doet als buffer voor de watermolen. Deze wordt gevoed door de beek waar je even later langsloopt, en dat is meteen een buitengewoon fraai stukje van de hele wandeltocht. Daarna sla je af om langs de beek door het weiland naar de weg verder te wandelen. Een stuk asfaltweg ligt op je te wachten dat je tot de drukke Zwolsweg volgt. Deze verlaat je gelukkig al snel weer en als je toevallig trek hebt gekregen in iets aangenaams te eten of drinken dan is de verlossing nabij; je passeert op dit punt een aantrekkelijk terras.

Het gaat verder over de Kopermolenweg en net op het moment dat je het asfalt wel zat bent sla je linksaf een best aangenaam bospad in. Aan de linkerzijde zie je tussen de bomen door de restanten van landgoed De Kopermolen. Je wandelt overigens nu langs het tracé dat oorspronkelijk bedoeld was voor de aanleg van de nieuwe Rijksweg A50. Omdat dat ook gedeeltelijk over grond van de paleistuin van Paleis Het Loo zou lopen is uiteindelijk de A50 een stukje oostelijker aangelegd. Vlak voor Wiesel klauter je rechts een verhoging op die oorspronkelijk was bedoeld voor de bouw van een viaduct op deze plaats. Ze zijn in Wiesel waarschijnlijk maar wat blij met de tracéwijziging want nu heerst hier een weldadige rust.

Langs Wok Sprengenhorst, voor de liefhebbers, wandel je verder en na linksaf te zijn geslagen tussen boerderijen en woonhuizen door verder westwaarts. Hier is het nu even opletten geblazen omdat de meest westelijke lus van de route hier heen en weer loopt. Het is dus de bedoeling de Huisakkers westwaarts te volgen waarna je nog een kleine omweg maakt om Landhuis De Ploeg van dichterbij te bewonderen. Ooit gebouwd door een rijke Rotterdamse zakenman, nu nog steeds een bepaald aangenaam. Met een wijde boog wandel je verder over de Greutelseweg waarbij door de bomen nog meer niet onaardige huizen zijn te zien. Hier ben je op het verste punt vanaf het startpunt en gaat de route oostwaarts verder.

Het blijft een beetje opletten want in een bocht, ietwat onverwacht, duik je enige bosschages in waarbij je een beek moet passeren die bij hoogwater en verkeerd stappen zeker tot natte voeten en wellicht meer kan leiden. Loopt het allemaal goed af dan wandel je recht zo die gaat terug naar de weg die je niet veel eerder ook al hebt gelopen. Gelukkig wandel je maar een klein stukje op dezelfde weg terug waarna je, ook weer even opletten dat je het niet mist, de afslag links neemt. Over een halfverharde weg gaat het verder waarbij het landschap wat meer open wordt. Een vriendelijk bankje nodigt uit om van het uitzicht te genieten. Helaas ontbreekt hier een uitgiftepunt voor koffie en thee.

Slingerend tussen boerderijen door kom je weer op de Wieselse Enkweg, maar nu iets noordelijker dan op de heenweg. Al wandelend passeer je over deze weg een bosstrook en ook nu weer het oude tracé van de A50. Bij gebrek aan auto’s is het nu vooral het domein van paarden geworden. De halfverharde weg volgend passeer je de Elburgerweg en wederom Zwolseweg. Daarna kom je op de Marleweg en een stuk door zeer open landschap. Spannend is het hier niet echt en dat geldt ook voor het laatste stukje over het fietspad. Waarna je, jammer maar helaas, alweer bent teruggekeerd op het startpunt.

Heb je zin in nog een extra lus dan kan dat overigens door niet het fietspad in te slaan maar rechtdoor richting het Apeldoorns kanaal te lopen. Bonus van dit extra onderdeel is de Oranjemolen die al sinds 1913 langs de Marleweg staat nadat een vorig exemplaar op deze plaats was afgebrand.

Handige tips

Direct ten westen van Wenum is het noordelijk deel van de route een stuk minder fraai dan het zuidelijk deel. Je kunt de route in twee richtingen lopen dus aan jou de keus welk deel van de route als eerste en welke deel van de route je als tweede loopt.

Kritische noot

Hoewel de omgeving best fraai is is het aantal meters op asfaltweg wel ietwat aan de hoge kant. Bovendien loop je aan de noordzijde wel erg door open en agrarisch landschap. Het is stukken minder aantrekkelijk is dan het bos en het pad langs de beek.

Prijs

Wandelen is op zichzelf gratis, maar de horeca zal zijn best doen toch wat euro’s uit je zak te kloppen. Je krijgt er behalve de versnaperingen ook een mooie omgeving voor terug.

Lengte bezoek

Afhankelijk van de gekozen route wandel je 5 tot 13 km, en daarmee 1 tot een dikke 2 uur. Samen met een bezichtiging van de watermolen, rustpauzes en fotomomenten onderweg en horeca tot slot kun je zomaar een klein dagdeel onderweg zijn.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Wenum en Wiesel blinken niet uit in een ruime keuze aan horeca. Apeldoorn is echter vlakbij en daar is wel heel veel keuze in uiteenlopende prijsklassen. Overnachten in deze omgeving moet, als het nodig mocht zijn, ook geen probleem vormen.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen. Wel zijn sommige paden bij vochtig weer behoorlijk modderig en behoorlijke, waterdichte schoenen een aanrader. Klompen kan natuurlijk ook, maar niet veel wandelaars zullen daar de beschikking over hebben.

Meer…

Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 19 april 2021