Rondwandeling landelijk Sint Jansklooster oranje route – Sint Jansklooster

Sint Jansklooster is een prima uitvalsbasis voor nationaal park Weerribben-De Wieden dat hier aan grenst. Maar je kunt er ook een best aardige wandeltocht maken, van in dit geval bijna 9 km. Je wandelt weliswaar veel over asfalt maar komt onderweg langs een aantal karakteristieke boerderijen en als je wilt kun je met een kleine omweg het eeuwenoude centrum van Vollenhoven ook aandoen. Verderop in deze wandeling kom je op het bescheiden 17e eeuwse landgoed Den Oldenhof terecht. Ben je eenmaal weer terug in Sint Jansklooster dan staat de Monnikenmolen hopelijk te glimmen in een zonnetje.

In Sint Jansklooster, niet op de route maar slechts een klein aantal wandelmeters extra, kun je de overblijfselen van het oude klooster bezichtigen of, als je geluk hebt, de oude watertoren beklimmen en van het uitzicht genieten. Het start-/eindpunt van deze wandeling is een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten en ook dat is beslist de moeite waard. Al met al een wandeling met de nodige pluspunten dus.

Locatie/bereikbaarheid

Sint Jansklooster ligt langs de N762 tussen Meppel en Vollenhove. Met de bus kun je er vanuit Zwolle komen.

Geschikt voor

De rondwandeling heeft een lengte van 8,9 km en is daarmee niet een klein ommetje maar ook geen dagtocht. Het grootste deel van het pad heb je asfalt onder de voeten. Niet zo leuk, maar het loopt wel makkelijk. Al met al goed te doen voor enigszins ervaren wandelaars. Wil je (veel) meer wandelen, dan kan dat door deze wandeling te combineren met bijvoorbeeld de rode wandeling die een extra slinger rondom Vollenhove maakt. Vind je dat nog niet genoeg, dan kun je ook overstappen op het Zuiderzeepad en loop je het hele IJsselmeer rond. Na 490 km ben je weer terug in Sint Jansklooster.

Oordeel

Grootste minpunt, om daar maar mee te beginnen, is dat de route grotendeels over asfaltwegen loopt waar je nogal last hebt van ander verkeer. Het wordt ruimschoots goedgemaakt door de karakteristieke boerderijen langs de route, het landgoed Den Oldenhof en de alleraardigste molen van Sint Jansklooster. Ook het bezoekerscentrum waar de wandeling start en eindigt is werkelijk de moeite waard. Bij elkaar krijgt de wandeling daarom een 7,5.

Wat ga je doen?

De wandeling is in twee richtingen uitgezet met oranje aanwijzers. Al te ingewikkeld is het niet, alleen vlakbij Vollenhove is het iets meer opletten geblazen. Er is weinig verschil in de route met de klok mee of tegen de kok in. Hierna is de route tegen de klok in beschreven.

Startpunt is het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten net ten noorden van Sint Jansklooster. Er is daar een groot parkeerterrein. Vanaf daar sla je meteen de Leeuwte op en blijft die feitelijk volgen tot het eind. Dat is geen straf want links en rechts word je gefêteerd op best fraaie boerderijen. Onderweg kom je door buurtschap Leeuwte, waar je overigens geen al te hoge verwachtingen van moet koesteren. Aan het eind van de Leeuwte ben je aangeland in buurtschap Moespot, waar op een driesprong de huizen net wat dichter bij elkaar staan. Je bent dan al vrij dichtbij Vollenhove.

De route vervolgt zuidwaarts en na een rotonde heb je wat wandelcorvee te gaan parallel aan de drukke N331. Na een kleine kilometer sla je linksaf de Zuurbeek op en wordt het allemaal een stuk rustiger. Nadat je scherp rechtsaf bent geslagen verlaat je eindelijk het asfalt om tussen bomenrijen op weg te gaan naar Landgoed Oldenhof. Dit landgoed uit de 17e eeuw is niet heel groot maar best heel fraai en al snel sta je voor het hoofdgebouw. Het is helaas niet open voor bezichtiging maar ook van enige afstand kun je ervan genieten en je wandelt daarbij een stukje door het omliggende bos. Er is hier een koffie- en theeschenkerij dus ben je inmiddels toe aan een uitgebreide pauze dan is dit bepaald niet de slechtste plek.

Daarna volgt nog een heel klein stukje bos (let op de paaltjes, die staan hier op tamelijk onlogische plekken) waarna je op de met bomen omzoomde Halleweg terecht komt. Deze koerst recht aan op Sint Jansklooster. Aan het eind van deze landelijke weg sta je bij de molen van Sint Jansklooster: de Monnikenmolen. Deze molen stamt uit 1857 en hoewel het klooster in Sint Jansklooster inclusief de monniken al lang is verdwenen is ook dit een plekje om letterlijk bij stil te staan. Of te zitten, want ook hier is een rustpunt inclusief eten en drinken te vinden.

Nog een klein stukje resteert want via de Molenweg loop je het bescheiden centrum van Sint Jansklooster binnen. Aan het eind gaat de wandelroute linksaf, maar wil je even de restanten van het vroegere klooster bekijken dan kun je hier rechtsaf slaan. Na enkele honderden meters ligt het aan de linkerzijde. Stel je er niet teveel van voor, het complex is in de 80-jarige oorlog vrijwel geheel verwoest. Nog iets verder staat de oude watertoren van Sint-Jansklooster die tegenwoordig af en toe geopend is als uitzichttoren. Is hij open, dan is dit wel een buitenkansje om, na 46 meter geklommen te hebben, een prachtig uitzicht over De Wieden als beloning te krijgen.

Over de Kloosterweg wandel je de Leeuwte weer op, onder de N762 door en na nog slechts enkele honderden meters ben je weer aangeland op het startpunt. Heb je nog geen bezoek gebracht aan het bezoekerscentrum aldaar, dan is dit je kans. Ook het vlonder- en laarzenpad liggen nog geduldig te wachten en wil je het water van De Wieden op, dan kan dat hier ook.

Handige tips

Start- en eindpunt is het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. dat is een bezoekje meer dan waard. Je kunt er niet alleen gebruik maken van de horeca, er is ook een vlonder- en laarzenpad, beide aanraders. Verder kun je als je wilt met de ecowaterbus De Wieden in en naar Blokzijl of Giethoorn visa versa varen. Bij elkaar is er dan een leuke dag uit van te maken.

In Sint Jansklooster staat ook nog een oude watertoren die tegenwoordig dienst doet als uitkijktoren. Hij is lang niet altijd open voor bezoek, maar als dat het geval is is het wel een buitenkansje.

Kritische noot

Een groot deel van de hele route loopt over asfalt, wat minder mensen zal aanspreken. De meeste wegen zijn wel rustig, maar de kans dat je af en toe opzij moet springen voor een auto is beslist aanwezig.

Prijs

De wandeling zelf is gratis. Ook het vlonder- en laarzenpad bij het bezoekerscentrum zijn gratis toegankelijk. Enige manier om toch wat euro’s op deze plek achter te laten is een bezoek aan de horeca of op de boot te stappen voor een tocht over De Wieden.

Lengte bezoek

De route is een kleine 9 km en daarmee goed voor netto ongeveer 1,5 wandeluur. Enige rust- en fotomomenten kunnen er wel een half uur tot een uurtje aan toevoegen. Ga je bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten ook nog een rondje wandelen, uitgebreid bij de horeca genieten en/of het water van De Wieden op, dan ben je zo een dagdeel verder. Je kunt vanaf hier met de boot naar Blokzijl of Giethoorn en weer terug, en dan maak je er al snel een leuke hele dag uit van.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Het start-/eindpunt van de wandeling is bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten en daar is horeca. Onderweg kun je eventueel een uitstapje maken bij Vollenhove. De wandelroute schampt die plaats eigenlijk alleen maar met een kleine omweg kom je al snel in het centrum terecht. Op Landgoed Oldenhof is een thee- en koffieschenkerij. Tot slot kom je in Sint Jansklooster langs een molen waar je tijdens openingsuren ook een en ander te drinken en eten kunt kopen.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar door te lopen. Zoals vaak het geval is enigszins aangenaam wandelweer wel een aanrader.

Meer…

Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 21 juli 2021