Rondwandeling Landgoed De Gelder / blauwe route – Wijhe

De rondwandeling start aan de IJssel en het eerste deel loop je ook via een pad langs die IJssel. Een goed begin. Na een kijkje bij de Wijhese pont loop je richting het centrum van Wijhe waar je vrijwel letterlijk tegen de Nicolaaskerk aanloopt. De weg vervolgt door de Langstraat, vanouds de winkelstraat maar tegenwoordig voor een gedeelte overgenomen door horecagelegenheden van allerlei soort en slag. Daarna kom je op landgoed De Gelder terecht waar je via aangename grind- en zandpaden langere tijd doorheen loopt. Halverwege is het landhuis vanaf de overzijde van het water te bewonderen. Tot slot loop je aan de zuidzijde Wijhe weer in, je komt langs de Wijhese Molen en voor je het weet sta je weer aan het startpunt en heb je er een leuke gevarieerde wandeling opzitten.

Locatie/bereikbaarheid

Wijhe is vanaf Deventer vanuit het zuiden via de N337 en vanaf Zwolle vanuit het noorden over diezelfde N337 te bereiken. Dat geldt zowel voor auto, bus als fiets. Wijhe heeft ook een treinstation aan de spoorlijn tussen Deventer-Zwolle.

Geschikt voor

Deze wandeling is 6,2 kilometer en daarmee net iets meer dan een klein ommetje. Voor de meeste wandelaars is het zeker geschikt. Vind je het te kort dan is er moeiteloos een stuk aan vast te knopen of nog een andere wandeling in de directe omgeving te maken. Te lang? Kort het dan in, maar zorg er dan voor dat je het gedeelte over Landgoed De Gelder als hoofdmoot overhoudt.

Oordeel

De wandeling loopt voor ongeveer de helft door het dorp Wijhe en de andere helft over Landgoed De Gelder. Een klein, maar beslist aantrekkelijk stukje loopt langs de IJssel. Bij elkaar geeft dat een gevarieerde wandeling, maar het deel dat door Wijhe loopt zal sommigen aanspreken en anderen helemaal niet. Het rapportcijfer komt uit op een 7,5.

Wat ga je doen?

Het startpunt van de wandeling is aan de IJssel, waar je goed kunt parkeren. Hier is ook ruimte voor campers en daar wordt in de zomerperiode druk gebruik van gemaakt. Het geeft een beetje vreemde, campingachtige sfeer. Vanaf hier wandel je noordwaarts, strak langs de IJssel, richting de plek waar de pont naar de overkant vaart. Heb je zin en tijd, dan kun je hier aan het water op het zand neerstrijken of zelfs een frisse duik nemen.

Aangekomen bij de pont zul je merken dat die pont niet alleen verkeer trekt dat naar de overkant wil, maar ook bezoekers die eenvoudigweg aan de kant gaan zitten om alle dynamiek op het water in zich op te nemen. Voor de aardigheid kun je zelf ook op de pont stappen en aan de overkant in het seizoen nog wat te snacken gaan halen. Genoeg gezien? Dan vervolgt de tocht richting het centrum van Wijhe. Je steekt daarvoor de drukke N337 over. Pas daar een beetje op want hoewel het niet zo lijkt mogen auto’s hier 80 rijden en dat doen ze dan ook.

Daarna loop je via wat straatjes het centrum van Wijhe in waar je na niet al teveel stappen tegen de Nicolaaskerk aanloopt. Deze kerk uit de 13e/14e eeuw wordt nog voor diensten gebruikt door de Protestantse Gemeente Wijhe. Helaas is de kerk maar af en toe open om binnen een kijkje te kunnen nemen. Van buiten is een opvallend onderdeel het aangebouwde onderkomen waar vroeger een brandspuit in stond. De wandeling vervolgt aan de voorzijde van de kerk waar je in de winkelstraat terecht komt. Het gedeelte richting Van Dedemplein is tegenwoordig vooral ingevuld met de ene na de andere horecagelegenheid. Ook het oude gemeentehuis passer je hier aan je linkerhand.

Op het Van Dedemplein is precies aan de overzijde van waar je vandaan komt, de villa Wijhe Zicht te zien. Na het plein sla je de stationsweg in die logischerwijs leidt naar het treinstation van Wijhe. Ondertussen zie je links en rechts bepaald geen onaardige huizen en vlak voor het spoor links een van de weinige vleesverwerkende bedrijven die in Wijhe zijn overgebleven: Stegeman. Ooit waren er in Wijhe en omgeving, zoals het naastgelegen Olst, veel meer bedrijven in dezelfde branche maar die zijn een voor een verdwenen. Ook de RK-Kerk staat langs de Stationsweg. Daar kun je wel naar binnen om een kaarsje bij Maria aan te steken, een moment stil te staan of gewoon een kijkje te nemen.

Na het passeren van het spoor heb je nog een klein stukje asfalt te gaan maar daarna duik je het bos van Landgoed De Gelder in en dat is geen straf. In eerste instantie is het een brede grindlaan, als je na enige honderden meters rechtsaf slaat wordt het een breed zandpad. Ondertussen heb je vast al de grote duiventil in het weiland gezien die bij het landhuis hoort. Later zul je hem van dichtbij zien.

Het buitengewoon aangename stukje bos had nog wel wat langer mogen doorlopen maar nadat je wederom rechtsaf bent geslagen kom je op een brede laan met dubbele bomenrij aan de zijden terecht. Deze laan eindigt bij het landhuis. Helaas is hier een stukje niet openbaar toegankelijk, maar ook vanaf de overzijde van het water is goed te zien dat het geen straf zal zijn hier te wonen. De kanonnen die hier prominent links en rechts van de toegang staan dienen overigens niet als verdediging van het landhuis maar waren een cadeau voor in de Spaanse Successieoorlog bewezen diensten.

Ga je op de brug staan dan zul je al snel een groot aantal karpers onder je zien verschijnen die graag wat te eten willen hebben. Je zou denken dat ze in dit water met gemak hun eigen kostje bij elkaar kunnen scharrellen maar de plaatselijke bevolking heeft ze waarschijnlijk deze vaardigheid effectief afgeleerd.

De wandelroute vervolgt in een parkachtig gedeelte waarna je het landgoed via de toegangspoort verlaat. Langs het spoor loop je naar de overgang en direct aan de andere kant loop je terug waardoor je wederom, maar nu aan de zuidzijde, in het centrum van Wijhe terecht komt. De Wijhese Molen uit 1703 staat prominent aan het begin hiervan. Binnen en buiten zijn versnaperingen te krijgen, op zaterdagen is de molen open voor bezoek.

Het laatste deel van de wandeling gaat verder de Langstraat in waarbij links en rechts de plaatselijke winkels hun best doen je naar binnen te lokken. Uiteindelijk rest nog een klein stukje wandelen door enkele woonstraten waarna de IJsseldijk in zicht komt. Met een wandelpad klim je naar boven en via de rotonde kom je op het startpunt uit. Vergeet hier niet nogmaals te genieten van het zicht op de IJssel en als je wilt dan is hier de laatste kans om koffie, thee of ander drinken en lekkers te scoren.

Handige tips

Heb je zin, dan kun je op zomerse dagen bij Wijhe aan de IJssel op het zand neerstrijken. En als je wilt natuurlijk een duik nemen, hoewel je zeker moet oppassen voor de beroepsvaart die druk gebruik maakt van de IJssel. Stop wel even een zwembroek of bikini in je rugzak, naaktrecreatie en -zwemmen is hier niet echt de bedoeling.

Een andere activiteit aan de IJssel die nogal wat mensen trekt is simpelweg bij de pont neer te strijken. Gek genoeg blijkt het heen en weer varen van de pont, samen met de beroepsvaart en grotere en kleinere jachten die voorbij varen, best aantrekkelijk.

Heb je zin om de wandeling te verlengen, dan kun je op Landgoed De Gelder nog heel wat meer paden vinden. Een extra rondje is hier geen enkel probleem en spijt zul je er zeker niet van krijgen.

Een fraai stukje natuur zijn de Buitenwaarden. Dit zijn de uiterwaarden van de IJssel net ten noorden van Wijhe. Vanaf het startpunt van de boven beschreven wandeling is hij aangegeven met rode bordjes, maar eenvoudigweg naar het noorden lopen volstaat ook. In de zomer loopt hier een kudde paarden los rond wat het geheel nog aantrekkelijker maakt.

Kritische noot

Deze route is uitgezet met rode pijlen op paaltjes. Helaas wil er wel eens een paaltje ontbreken of op zo’n plaats staan dat het meer op een speurtocht lijkt dan een relaxte wandeling. In Wijhe kom je ook nog eens op een zeker moment op een groot plein (Van Dedemplein) terecht waar het vervolgens een raadsel is hoe je verder moet. Met andere woorden: de kaart mee of de route op je mobiel zetten is echt wel een must.

Prijs

Altijd mooi: de wandeling is gratis. Ga je in Wijhe drinken, eten of winkelen, tja…dan kan het alsnog een heel duur uitje worden.

Lengte bezoek

Met 6,2 km is dit een wandeling waar je, inclusief wat foto- of genietmomenten, een uur of 1,5 tot 2 over zult doen. In Wijhe kom je in de winkelstraat terecht waar tegenwoordig de horeca ook behoorlijk is opgerukt. Daardoor kan de totale tijd die je hier doorbrengt naar eigen keuze flink oplopen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is in het centrum van Wijhe ruimschoots te vinden en overnachten is in deze omgeving ook geen probleem.

Praktische info/openingstijden

Het pad kun je het hele jaar lopen.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 28 augustus 2020