Deze rondwandeling voert door het kleine centrum van Wilp met zijn karakteristieke kerk en daarna over de bandijk die slingerend in het landschap het IJsselwater aan de juiste kant moet zien te houden. Af en toe dan; doorgaans zijn aan beide zijden agrarisch grasland en stukjes bos te zien. Na een klein stukje bos aan de zuidzijde van Wilp loopt de route over het terrein van zorginstelling ZoZijn. Deze bezit hier Landgoed De Lathmer en het bijbehorende kasteel. Voor je het weet ben je daarna weer bij het startpunt aangekomen.
Locatie/bereikbaarheid
Wilp ligt net ten zuidwesten van Deventer, aan de andere kant van de IJssel (vanaf Deventer gezien). Met de auto neem je op de A1 afslag Twello en sta je binnen no-time in het bescheiden centrum van Wilp. Met het OV kun je met de bus vanaf treinstation Twello of Voorst-Empe in Wilp terecht komen.
Geschikt voor
Deze wandeling is net even meer dan een klein ommetje maar ook geen dagtocht. Het is dus voor veel wandelaars, ook beginnende, zeker geschikt. Ervaren doorstappers zullen het wellicht als een leuke start zien. Voor hen zijn er vanaf Wilp, maar ook in de buurt in Voorst of Twello, genoeg wandelingen om meer kilometers te maken.
Oordeel
Deze tamelijk bescheiden wandeling heeft toch een heel aardige afwisseling tussen landgoed, centrum en buitengebied van Wilp. Bij elkaar verdient de wandeling daarom een 7,5.
Wat ga je doen?

Vanaf centrum Wilp vertrek je oostwaarts via de Dorpsstraat richting kerk. Al in 765 stond er een kerk in Wilp. Het huidige exemplaar stamt uit de 11e eeuw met een toren uit waarschijnlijk de 12e eeuw. Onder andere in de 16e eeuw is hij echter nog fors verbouwd. Opvallend bij deze kerk zijn de verschillen in hoogte en volume in het schip van de kerk. Daarna gaat het de grasdijk op waarbij je met een beetje geluk in de verte de IJssel kunt zien. En bij hoogwater staat het water weliswaar niet tot aan je voeten, maar kunnen wel alle uiterwaarden geheel overstroomd zijn en is de IJssel zomaar 10 keer zo breed.
In het begin heb je nog een klein stukje asfalt vanwege de kruisende Dorpsweg maar daarna loopt de route over de dijk uitsluitend over gras en, bij grote vochtigheid, modder. Aan de rechterzijde heb je in het begin nog de kans achtertuinen en interieurs van Wilper huizen te bewonderen, aan de linkerzijde doemen al snel een paar waterplassen op die in de zomer door de Wilper jeugd gebruikt worden als natuurlijk zwembad. En geef ze ongelijk in zo’n omgeving.
De dijk, en dus de route, slingert vrolijk verder en op de hoge dijk heb je mooi uitzicht aan beide kanten op het landschap dat varieert tussen agrarisch grasland en stukjes bos. Na het kruisen van De Marsstraat wordt het meer bebost en volgt het mooiste deel van het pad over de dijk. Je kunt doorlopen tot vlakbij Huis de Poll waar de plaatselijke barones dusdanig panisch is over haar privacy dat het aantal verbodsbordjes en prikkeldraadversperringen ietwat uit de hand is gelopen. Wat daar wel van harte welkom is is bakken subsidie om het landgoed in stand te houden. De uitdrukking “Noblesse oblige” krijgt hier een bijzonder originele invulling.
In deze wandeling neem je hier afscheid van de dijk en daarna volgt het pad een stuk door het bos terug naar de Marsstraat. Vanaf daar volg je de Marsstraat richting de tamelijk drukke N790, die verraderlijke bochten kent waardoor je het snel rijdende verkeer maar net op tijd ziet aankomen. Helaas moet je een klein stukje langs die weg terug richting Wilp lopen maar gelukkig kun je al snel een wandelpad in een bomenstrook naast de weg kiezen. De overlast van voorbij rijdend verkeer blijft, het is wel een stuk veiliger.
Bij de Lathmerweg kom je aan op Landgoed De Lathmer. Tegenwoordig is het een grootschalig complex met talloze gebouwen die dienen als wooncentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Naast permanente bewoning zijn er voorzieningen zoals een school die dagopvang bieden. De gebouwen zijn niet publiek toegankelijk, maar het terrein wel en daarom vervolgt de route naar het kasteel dat het hoofdgebouw op het landgoed vormt. Vanaf de Lathmerweg is het een kwestie van op het juiste moment rechtsaf slaan en dan ligt het kasteel met voorburcht voor je. Het ziet er eeuwenoud uit, de eerste versie van die kasteel stamt ook uit de 13e eeuw. Na een brand in 1911 is het kasteel echter geheel herbouwd, feitelijk is het dus pas een dikke honderd jaar oud. Het maakt het niet minder bezienswaardig en voor de voorburcht die er tegenover staat geldt hetzelfde.
Uitgekeken en gefotografeerd? Dan volgt de route over een deel van de rest van het terrein. Toch wel bijzonder vormgegeven wooneenheden wisselen elkaar af en wie weet kom je de nodige vriendelijk groetende bewoners en verzorgenden tegen. Als je wilt kun je overigens hier nog veel meer ronddwalen over het terrein dan in het routekaartje aangegeven. Uiteindelijk kom je op de Molenallee (N791) waarna je oostwaarts naar het startpunt terugwandelt.
Handige tips
Parkeren is in Wilp geen groot probleem, sla de Dorpsstraat in en je vindt al snel een plekje.
Kritische noot
Het centrum van Wilp is goed beschouwd niet veel meer dan een kruispunt met wat kleine achterliggende woonstraten.
Prijs
De route is geheel en al gratis en aangezien de horeca in Wilp ook nogal bescheiden is heb je een dikke kans op een geheel gratis evenement.
Lengte bezoek
De wandeling geeft 1 tot 1,5 uur wandelplezier. Strijk je ergens neer voor een pauze, foto of gewoon om lekker in het gras te liggen, wat zeker mogelijk is, dan kun je er nog best een uurtje of wat aan vastknopen. Ben je toevallig toe aan nieuwe kleding, dan zit in Wilp een enorme kledingzaak waar je terecht kunt.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
In Wilp is de horeca erg beperkt. Deventer is echter niet ver en in die stad is in het centrum het aanbod zeer ruim.
Praktische info/openingstijden
Het pad is het hele jaar te lopen. Ook voor dit pad geldt echter dat een beetje aardig wandelweer wel zo prettig is. Warm hoeft het dan niet te zijn; een zonnige winterdag kan ook prima uitpakken voor dit wandelrondje.
Meer…
Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 23 april 2020