Rondwandeling Landgoed Windesheim / oranje route – Windesheim

Bij Windesheim zijn in de loop van de jaren door de aanwezigheid van een steenfabriek binnendijks tichelgaten (tichel = baksteen) ontstaan. Tegenwoordig zijn de tichelgaten veranderd in plassen met volop waterleven. Deze wandeling loopt langs het grootste tichelgat, daarna een stuk over de IJsseldijk en tot slot door het park van Landgoed Windesheim.

Locatie/bereikbaarheid

Windesheim ligt ten zuiden van Zwolle en is via de N337 zowel per bus, auto of fiets makkelijk te bereiken. De wandeling start op het parkeerterrein tegenover Landgoed Windesheim. Vanaf de N337 moet je daarvoor de kleine kern van Windesheim doorsteken en het spoor passeren. Aan de linkerzijde ligt vervolgens het parkeerterrein.

Geschikt voor

Deze wandeling is met 3,8 km bepaald geen dagtocht. Het is eenvoudig mogelijk, zoals met al deze uitgezette paaltjesroutes, om meerdere routes te combineren. In dit geval is een combinatie met de rode uitgezette route een aanrader. Je loopt dan wat langer door het gebied met de tichelgaten. Nog steeds zal een ervaren wandelaar van de totaal 6 km niet achteroverslaan. Wil je echt veel meer wandelen, dan zijn het Maarten van Rossumpad of het Hanzestedenpad met honderden kilometers wandelplezier wellicht een alternatief.

Oordeel

Deze wandeling is niet lang maar best aantrekkelijk. De tichelgaten, ontstaan door afgravingen vanwege de vroegere steenfabriek, vormen nu een leuk stukje natuur waar je vlak langs loopt. Het vervolg over de IJsseldijk en door het park van Landgoed Windesheim maken het een gevarieerde wandeling. Alleen de aanlooproute over een saaie asfaltweg verpest het plezier een beetje. Alles bij elkaar een rapportcijfer 7.

Wat ga je doen?

De route start op het parkeerterrein tegenover Landgoed Windesheim. Omdat je daar dan toch bent is het de moeite daar meteen even een korte blik op te werpen. Je kunt helaas niet helemaal vrij rondlopen omdat het privé in gebruik is, maar tot net over de brug aan de voorzijde kan wel. Aan de achterzijde ligt het vrij toegankelijke park. Met deze wandeling kom je er aan het eind vanzelf doorheen.

De oranje wandeling start met een halve kilometer over een asfaltweg. Daarna sla je rechtsaf en blijf je op een tamelijk smal pad waar doorkijkjes zijn op de tichelgaten links en rechts met veel water en dierenleven dat dit maar al te aantrekkelijk vindt.

Aan het eind sla je rechtsaf en kom je terecht op de IJsseldijk. De IJssel is vanaf hier nog best een eindje weg, maar je loopt wel heerlijk op hoogte door het gras. Aan de linkerzijde loopt de nevengeul van de IJssel die ook wel Voskolk wordt genoemd. Aan de rand daarvan staat een vogelkijkhut genaamd De Visarend. Binnendijks kijk je uit op het Rabattenbos met greppels en wallen waarop bomen zijn geplant.

Na een klein stukje asfalt duik je aan de achterzijde het park van Landgoed Windesheim in. Het is een Engelse landschapstuin met kronkelige paadjes, waterpartijen, bruggetjes en heuvels. De tuin is aangelegd aan het eind van de 18e eeuw. Nadat je al slingerend door het park bent gelopen kom je vanzelf via een bruggetje weer bij het startpunt uit.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Je kunt met oogkleppen op dit pad op snelheid afwerken, maar een beter idee is het tempo te verlagen en links en rechts van het pad over het water te genieten van de doorkijkjes en het waterleven. Ook het park waar je aan het eind doorheen komt leent zich meer voor een kuiertocht dan een up-tempo wandeling.

Laat maar zitten

Het park van Landgoed Windesheim is meer dan 100 jaar oud en best aantrekkelijk. Helaas heeft de plaatselijke jeugd zijn uiterste best gedaan in de afgelopen tientallen jaren op vrijwel elke boom herinneringen in te kerven. De bomen hebben het overleefd, maar fraai is anders.

Handige tips

Wil je de afstand wat verlengen en wat langer genieten van de natuur bij de tichelgaten, dan is deze oranje route goed te combineren met de rode. De totale afstand wordt dan een kilometer of 6 en is, zeker voor deze afstand, heel mooi gevarieerd.

Kritische noot

Deze route is niet alleen bij mensen populair, ook de eikenprocessierups heeft hem inmiddels gevonden. Helaas. En omdat de paden niet zo breed zijn en de bomen er vlak langs staan kan dat best een probleem zijn. Er wordt voor gewaarschuwd, er zitten ook genoeg linten om eikenbomen waar de rupsen in kunnen zitten, maar tja, wat dan? In het buitengebied worden deze vervelende beestjes veel minder bestreden dan binnen de bebouwde kom. Jammer, maar op het moment dat het echt grote vormen aanneemt kun je dit pad eigenlijk niet meer lopen.

Prijs

Altijd mooi bij wandelen: de wandeling is helemaal gratis te doen. De route maakt onderdeel uit van Wandelnetwerk Salland en mocht je de kaart daarvan nog niet hebben, dan is dat wel een aanrader. Voor een lage prijs heb je daarmee letterlijk honderden kilometers wandelpaden in heel Salland in handen.

Lengte bezoek

De route is 3,8 km en daarmee goed voor een klein uurtje. Blijf je langer hangen op een bankje of in de vogelhut, dan loopt de tijd natuurlijk nog wat op. Een combinatie met de rode route levert een totaal van 6 km op en daarmee een gevarieerde wandeling van een kleine 1,5 uur.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is zowel bij het startpunt als onderweg niet te vinden. In de kern van Windesheim is een zorgboerderij waar in het zomerseizoen doordeweeks wel wat te drinken en eten is te krijgen.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen. Natuurlijk is een zonnetje en korte-broeken temperatuur best aangenaam, maar juist met helder vriesweer kan het ook een verrassend ommetje zijn.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 28 augustus 2020