Rondwandeling langs de Vecht / gele route – Gramsbergen

Deze wandeltocht van bijna 5 km start bij het treinstation. Je loopt langs de oude poort van het voormalige kasteel van Gramsbergen over een pad door de weilanden al snel naar de Vecht. Met een ruime bocht wandel je een dikke 1,5 km langs de Vecht door soms hoog opschietende struiken. De oevers nodigen uit tot een lange stop en als je je weg daarna vervolgt wandel je via de buitenwijken van Gramsbergen door stukjes park terug richting startpunt.

Locatie/bereikbaarheid

Gramsbergen is via de N34 eenvoudig te bereiken. Met de auto rij je vervolgens naar het startpunt aan de voorzijde van het treinstation. Kom je met de trein, dan is het startpunt na het uitstappen logischerwijs nog eenvoudiger te bereiken.

Geschikt voor

De wandeling is 4,9 kilometer en dat zullen veel wandelaars een aardig ommetje vinden. Combineer je het met een bezoek aan het centrum van Gramsbergen en/of een tocht met de Vechtezomp naar het Duitse Laar, dan maak je er al snel een aardige dag van.

Oordeel

Gramsbergen is sowieso een bezoek waard maar een rondje wandelen is voor de liefhebbers hier zeker ook een aanrader. Deze gele route loopt maar voor een klein deel door de bebouwing Gramsbergen en dan vooral door parkachtige stukjes. al met al een heel aardige wandeling zonder grote hoogtepunten en dat levert een rapportcijfer 7 op.

Wat ga je doen?

Startpunt van de wandeling is voor het treinstation, maar uiteraard kun je ook op een ander punt op de route beginnen. De route is in twee richtingen uitgezet, de onderstaande beschrijving volgt de route tegen de klok in.

Vanaf het station wandel je door slechts een paar woonstraatjes naar de rand van het kleine stadje Gramsbergen. Ondanks de stadsrechten die al in 1442 werden toegekend, is het nooit een stad van formaat geworden. In de Goudenregenstraat loop je langs een toegangspoort van het voormalige kasteel. Er zijn plannen voor herbouw op de locatie bij bierbrouwerij Mommeriete maar vooralsnog zul je het hiermee moeten doen.

Via de Goordijk loop je vervolgens over een pad door de weilanden richting de Vecht. Aan de oevers van de Vecht schieten bomen, struiken, gras en wat al niet hoog op. Je hoeft weliswaar geen dr. Livingstone te zijn om dit pad van een de dikke 1,5 kilometer langs de Vecht te overleven maar een lange broek en stevige schoenen maken het zeker aangenamer. Aan de talloze zijpaadjes richting de waterkant te zien is het ook een populair pad onder vissers.

Heb je zin om te picknicken of zomaar wat te relaxen aan de vecht, dan vind je hier vast een plekje. Vlak voor het eind, je ziet dan al het uitzichtpunt voor je, wordt het allemaal wat meer aangeharkt en is het eenvoudiger neer te strijken zonder te eindigen met vervelende prikplanten op de meest onwaarschijnlijke plaatsen tegen je lijf. Enige nadeel van die plek is dat daar ook de toegangsweg naar Gramsbergen loopt en het dus iets minder rustig is.

Vlak voor je de Vecht verlaat is er een uitzichtpunt in de vorm van de voorsteven van een boot. Na een kleine beklimming kun je mooi zien wat je zonet hebt gelopen. Een klein stukje wandelcorvee over de Anerdijk volgt wat je nog zou kunnen onderbreken door een bezoek aan de begraafplaats. Al snel loop je over een bescheiden weg richting de buitenwijken van Gramsbergen waar je via een smal voetpad tussen de huizen door en vervolgens langs achtertuinen in een stuk met volkstuinen terecht komt.

Woon je toevallig in het westen van Nederland, dan zul je je vast verbazen over de ruime opzet van de wijk en de niet geringe kavels waarop de huizen zijn gebouwd. Uiteindelijk zijn huisprijzen hierdoor ook hier nog niet gering, hoewel het zeker geen Amsterdams peil bereikt. Daarbij is er ook nog ruimte voor een park. Weliswaar van bescheiden omvang, maar groot genoeg om de wandeling in voort te zetten zonder dat je tussen de bomen door steeds bebouwing ziet.

Aan het eind van het park wandel je De Oostermaat in die na een paar honderd meter voorlangs het station loopt. En je dus weer terug bent op het startpunt. Heb je het nog niet gedaan, dan is het vervolgens een echte aanrader linksaf het centrum van Gramsbergen in te lopen en aldaar het kleine maar aantrekkelijke oude gedeelte rondom de Boomhofkerk te bekijken.

Handige tips

Deze wandelroute loopt niet door het centrum van Gramsbergen. Hoewel dat historische centrum niet groot is, is het zeker de moeite waard. Zet dus een paar extra stappen om de kerk en omliggende oude bebouwing te bewonderen. Als je zin, tijd en geld hebt, dan is hier horeca om het zittend in je op te nemen.

Een gedeelte van de wandeling gaat langs de Vecht en dat nodigt uit tot een uitgebreide stop met wat te eten en drinken erbij. Er is hier echter geen horeca, dus je zult alles zelf van huis moeten meenemen of vooraf kopen in het centrum van Gramsbergen.

Wil je een kleiner rondje en meteen het centrum meepakken, kies dan voor de rode route. Juist langer lopen? Dat kan bijvoorbeeld met de oranje route. Aan de andere kant van het Kanaal Almelo – De Haandrik lopen nog meer uitgezette wandelroutes, maar die hebben een ander karakter.

Kritische noot

De 1,5 kilometer langs de Vecht kan door hoog opgeschoten gras, struiken en ander groen lopen, zeker na een groeizaam voorjaar. Een lange broek is geen overbodige luxe en een beetje oppassen met wandelen geen slecht idee. Anders eindig je hier met een verzwikte enkel of erger.

Prijs

Altijd mooi: deze wandeling is helemaal gratis te wandelen. Heb je de wandelkaart van het Vechtdal nog niet, dan is het aanschaffen de moeite waard. Een kaart meenemen is vanwege ontbrekende bewegwijzering geen slecht idee en deze kaart brengt je vast op ideeën voor volgende wandelingen.

Lengte bezoek

De 4,9 km zal ongeveer een uur aan wandeltijd in beslag nemen. Ga je uitgebreid aan de Vecht relaxen dan kan dat zomaar oplopen tot een leuk dagdeel. Samen met het oude centrum en een boottocht met de Vechtezomp kun je er een leuke complete dag van maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is er in Gramsbergen genoeg en wil je hier in de buurt overnachten dan is dat ook bepaald geen groot avontuur. Onderweg kun je alleen wat te drinken kopen bij een benzinestation aan de rand van Gramsbergen. Niet het meest romantische plekje.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar door te lopen, maar een beetje aardig wandelweer is vanzelfsprekend altijd prettig. Vooral als je je billen wilt laten zakken langs de Vecht is droog weer en een beetje aardige temperatuur heel wenselijk.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 31 augustus 2020