Rondwandeling langs IJssel / groene route – De Worp (Deventer)

Vanaf Deventer stad gezien aan de overzijde van de IJssel is een leuke wandeling langs de IJssel te maken. Het leukste gedeelte is een wandelpad over verschillende eilanden in de nevengeul van de IJssel. Ook het Worpplantsoen, geheel anders van sfeer, spreekt tot de verbeelding. Tot slot wandel je een deel door woonwijk De Worp en ten noorden daarvan door agrarisch landschap met mais en gras.

Locatie/bereikbaarheid

Vanaf Deventer stad kun je met het pontje oversteken naar de overzijde van de IJssel en sta je meteen aan het startpunt. De auto kan op een parkeerterrein op de Worp worden geparkeerd. Gratis of tegen een extreem laag parkeertarief.

Geschikt voor

De wandeling is totaal 5,5 km en dat is voor veel wandelaars net een mooi stuk. Eventueel kun je de wandeling verlengen met de rode route waardoor de lengte een kilometer of 11 wordt.

Oordeel

Met name het wandelpad langs de IJssel is echt fraai en dat maakt dat deze wandeling een mooie 8 verdiend.

Wat ga je doen?

De wandeling start aan de westzijde van de IJssel tegenover Deventer stad. Vanaf het parkeerterrein loop je langs het Worpplantsoen richting woonwijk De Worp. Aan de andere zijde ervan kom je op een pad tussen volkstuinen en ongemerkt wandel je opeens in Gelderland. Niet dat het verder veel uitmaakt overigens.

Vlak langs de drukke N344 wandel je richting spoorlijn en na de onderdoorgang buig je af en kom je in een agrarisch landschap van gras en mais terecht. Eerst langs de spoorlijn, daarna over een brede zandweg verder noordwaarts. Alleraardigst zijn hier de bijenkasten die je hier langs de kant van de weg kunt spotten. Totdat je te dichtbij komt natuurlijk. Aan het eind eindig je bij de dijk langs de IJssel die je over het fietspad een klein stukje noordwestwaarts moet volgen tot je na enkele honderden meters bij het oude tolhuis bent aangekomen. Ondertussen heb je rechts al uitzicht op het natuurgebied Ossenweerd waar je direct hierna doorheen zult gaan lopen.

Tegenover het Tolhuis duik je het pad richting IJssel en nevengeul in en begin je aan het meest aantrekkelijke deel van de wandeling. Via smalle paden wandel je door kleine stukjes bos op landtongen en eilandjes die door bruggen met elkaar zijn verbonden. Als verrassing kun je hier zomaar tegen een aantal nieuwsgierige koeien aanlopen.

Na het verlaten van het bospad kijk je uit op de spoorbrug over de IJssel waar de betonnen trap van de brug naar het onderliggende grasland een bijzondere muurschildering heeft gekregen van street artist Danny Rumbl. Vlak na de spoorbrug is rechts een bijzondere natuurspeelplaats voor kinderen te zien met de tamelijk toepasselijke naam: “Woeste Willem”. Voor kinderen die niet bang zijn voor water en ouders die niet bang zijn voor een volle wasmachine.

Het laatste deel van de wandeling loopt door het Worpplantsoen, het oudste stadswandelpark van Nederland. Bij hoog water kan het water van de IJssel dit park overstromen. Normaal gesproken kun je over de slingerende paden door het park struinen en als je zin hebt kun je natuurlijk neerstrijken op een van de vele bankjes. Bijna aan het eind kom je bij de gietijzeren muziekkoepel die overigens in 2012 hier nieuw is geplaatst en daarna zit deze wandeling er op.

Handige tips

Je loopt door waterrijk gebied met veel bomen. De kans dat je andere levende wezens in de vorm van muggen en teken tegenkomt is niet gering. Zeker op teken moet je tegenwoordig bedacht zijn; ze kunnen tot langdurige medische ellende leiden.

De route is in twee richtingen uitgezet. Met de klok mee loop je het tweede gedeelte in het meest fraaie gebied, en dat is dus een aanrader.

Wil je deze wandeling aanvullen met een geheel andere activiteit, wandel dan vanaf het startpunt een paar honderd meter naar het zuiden. Daar staat de Bolwerksmolen, een molen waar boomstammen tot houten planken worden verzaagd.

Kritische noot

De wandeling is met groene paaltjes uitgezet. In een stadse omgeving is het echter opletten geblazen om geen paaltje te missen en soms staan ze wel op wat onlogische plaatsen. Al met al is het meenemen van een wandelkaart of indien mogelijk de route op de mobiel downloaden beslist een goede zaak.

Prijs

Wandelen is ook hier helemaal gratis. Ga je daarna naar Deventer binnenstad met zijn vele winkels en horeca, dan kan het zijn dan het alsnog een prijzig uitje wordt.

Lengte bezoek

De 5,5 kilometer kost aan netto wandeltijd ongeveer een uur. Het zou echter jammer zijn om alleen maar te genieten van het wandelen en niet van de omgeving, dus tel er voor het uitzicht en fotomomenten gerust een half uur tot een uur bij op.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is bij het startpunt te vinden en op grote schaal ook in de Deventer binnenstad. Overnachten kan desgewenst op De Worp op de camping aldaar maar ook elders in deze omgeving is aan slaapplaatsen in alle mogelijke vormen geen gebrek.

Praktische info/openingstijden

Delen van de Ossenweerd, het natuurgebied waar je doorheen loopt, zijn vanwege het broedseizoen niet het hele jaar open. Let dus op de borden. In principe zou de hierboven beschreven wandeling wel het hele jaar mogelijk moeten zijn.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 30 augustus 2020