Rondwandeling langs landgoederen / blauwe route – Hoonhorst

Tussen Hoonhorst en Dalfsen liggen een aantal landgoederen met bijbehorende landhuizen en aangelegde tuinen. Deze wandeling gaat standaard al langs één ervan en met een heel klein ommetje heb je er al twee te pakken. Je loopt grotendeels over zandwegen en door bos.

Locatie/bereikbaarheid

Het startpunt Hoonhorst is bijvoorbeeld met de bus vanuit Zwolle bereikbaar. Met de auto kun je via de N35 en N757 naar Hoonhorst rijden, maar er zijn talloze andere binnendoorwegen waardoor je ook in Hoonhorst terecht komt.

Start je in Dalfsen en kom je met de trein, dan is het een kwestie van de trein uitlopen en aan de achterzijde van het station de weg richting Landgoed Den Berg aanhouden. Volg vanaf het station nog niet meteen de blauwe route, dan kom je namelijk in het Rechterensche Veld terecht. Ook leuk, maar… Pas bij Landgoed Den Berg pik je de route met de blauwe paaltjes op. Kom je met de auto, dan kun je in Dalfsen heel goed bij het station parkeren.

Geschikt voor

De wandeling is geheel vlak en met totaal 6,1 km niet heel lang. Het kleine ommetje om ook landgoed Den Aalhorst te bekijken zorgt voor een extra kleine kilometer en is elke voetstap meer dan waard.

Oordeel

Deze wandeling heeft als belangrijkste elementen landgoederen en open agrarisch landschap. Dat is bepaald geen slechte combinatie. Hoewel het er op de kaart niet zo uitziet, zijn de meeste paden en wegen onverhard. Wel is de drukke N757 niet heel ver weg dus behalve fluitende vogels zul je toch ook de nodige auto’s en ronkende motoren horen. Alles bij elkaar verdient deze wandeling een 7,5.

Wat ga je doen?

In het centrum van Hoonhorst kun je natuurlijk eerst even naar de Molen van Fakkert wandelen. Het is de plaatselijke trots. De molen is nog niet zo lang geleden geheel gerestaureerd en wordt door een groep enthousiaste vrijwilligers draaiend gehouden.

Langs de kerk en kerkhof wandel je via de in het blauw uitgezette route al snel niet meer over het asfalt maar over een brede zandweg. Het zal opvallen dat het een holle weg is waarbij de zijkanten een stuk hoger zijn dan het middendeel. Het doet een beetje Limburgs aan, maar hier is het veroorzaakt doordat het zand door het verkeer steeds meer naar de zijkant wegstuift. Tussen de bomen door zie je links en rechts stukjes agrarisch landschap met bijbehorende boerderijen en karakteristieke hooibergen.

Bij paal W38 is het een grote aanrader even van de blauwe route af te wijken en rechtsaf te slaan. Na enige honderden meters ligt landgoed Den Aalhorst aan de rechterzijde en de bijbehorende eeuwenoude boerderijen ben je dan al gepasseerd. Een buitengewoon aardig stukje. Wandel je terug dan kun je vervolgen met de blauwe route en via de oprijlaan loop je het landgoed af.

Een klein stukje wandelcorvee volgt waarbij je nog best even moet opletten voor het overige verkeer dat hier de sokken uit je schoen kan rijden. Al snel loop je Landgoed Den Berg op. Dat begint met een stuk door het bos maar na een kilometer staat Den Berg aan de linkerzijde te pronken.

Ben je uitbewonderd, loop dan door om via een laan aan de rechterzijde van het huis door te lopen waarna je via een slingerend pad aan de achterzijde van hetzelfde Den Berg terecht komt. Hier ligt een grote waterpartij voor het huis en fotografen zullen het kunnen waarderen. Zeker als ook nog de rododendrons in bloei staan kom je met mooie plaatjes thuis. Het pad vervolgt nog even langs het water waarna je rechtsaf wederom een brede laan inslaat en 500m daarna linksaf de Papenallee oploopt. Deze is kilometerslang, vrijwel kaarsrecht en je volgt deze tot aan Hoonhorst. Het klinkt misschien bloedsaai maar het is best een fraai stuk van de hele wandeling.

Het laatste gedeelte is fietspad in een wat open gebied en tot slot kom je bij Hoonhorst op de Zwarte weg die je volgt tot je weer terug bent in het centrum. Dat laatste deel is nu niet echt een hoogtepunt van de wandeling te noemen maar met een dikke 5 minuten doorstappen ben je er vanaf. En dan…, dan heb je er een wandeling opzitten die karakteristiek is voor dit gebied.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De wandeling is uitgezet met blauwe paaltjes en de route is bepaald niet beroerd. Wel is het uitstapje naar Landgoed Den Aalhorst een echte aanrader. Sla daarvoor bij paal W38 even af en na enige honderden meters ligt het landgoed samen met wat bijbehorende boerderijen aan je rechterhand. Geniet ervan!

Laat maar zitten

Deze uitgestippelde wandeling kent een paar korte stukjes wandelcorvee, maar daar is helaas niet aan te ontkomen. Wel oppassen, want juist hier loop je langs de weg en het verkeer kan er behoorlijk de vaart in hebben.

Handige tips

Hoewel standaard de wandeling is uitgezet vanaf het startpunt in centrum Hoonhorst, kun je met evenveel gemak de wandeling starten in Dalfsen. Zet de auto bij het treinstation (of stap daar uit de trein als je met het OV komt). Passeer het spoor, hou rechts aan en na 500 meter ben je bij Landgoed Den Berg. Vanaf daar loopt de blauwe route.

Wil je nog meer soortgelijke wandelingen maken, dan is bijvoorbeeld de rode route op landgoed De Horte, hier vlakbij, een aanrader.

Kritische noot

De horeca in Hoonhorst mag dan het predicaat Hofleverancier hebben, de openingstijden op de website blijken helaas tot onverwachte dichte deuren te leiden. Ook onderweg is geen horeca dus zelf iets meenemen is bepaald geen slecht idee. Voor of na de wandeling kun je uiteraard in Dalfsen terecht.

De route is met paaltjes uitgezet. Dat is makkelijk, maar helaas blijkt er toch wel eens een paaltje verdwenen of op een op zijn zachtst gezegd minder logische plaats te staan. De kaart meenemen, of als het mogelijk is de route als GPX vooraf op je mobiel laden is echt geen slecht idee.

Prijs

De route is geheel gratis te lopen. Ga je in Hoonhorst of Dalfsen uitgebreid genieten van de horeca, dan kan het alsnog een prijzig uitje worden.

Lengte bezoek

Deze route is standaard 6,1 km, inclusief het kleine beschreven ommetje naar Landgoed Den Aalshorst is het ca. 7 km en start je in Dalfsen dan wordt het 8 km. Bij elkaar dus goed voor ongeveer 1,5 uur wandelen. Samen met fotomomenten en gewoon wat rondkijken bij de landhuizen (waar je helaas niet in mag), zal het al snel een goed bestede 2 – 2,5 uur worden.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Hoonhorst heeft horeca, hoewel het slechts een gelegenheid is naast de molen en met enigszins beperkte openingstijden. Dalfsen heeft een groot aanbod aan horecagelegenheden langs de Vecht en, een aanrader, in het oude gebouw van het treinstation.

Praktische info/openingstijden

Het pad is uiteraard het hele jaar te lopen, en zoals zoveel wandeltochten is een aangenaam zonnetje altijd fijn. Wil je eens wat anders, doe deze tocht dan als het heeft gesneeuwd.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 28 augustus 2020