Het Leuvenschepad loopt kilometers over de Brummense bandijk met uitzicht op de uiterwaarden van de IJssel. Je komt hier meteen een hoogtepunt van de wandeling tegen; de fraaie ronde Gelderse toren. Vervolgens passeer je rakelings Spankeren met zijn eeuwenoude kerk en wandel je verder over landgoederen De Bockhorst, Denk en Werk en De Wildbaan. Lange lanen wisselen af met stukjes bos en agrarisch landschap. Meest bijzonder hier zijn de rabatbossen waarbij de bomen zijn geplant op kunstmatige heuveltjes met daartussen sleuven voor de waterafvoer.
Op weg terug richting Leuvenheim wandel je een paar kilometer langs de kaarsrechte Leuvenheimsebeek waarna je een glimp van de landhuizen Den Bosch en De Windbaan kunt opvangen. Nadat je het spoor bent gepasseerd komt al snel het laatste landhuis, Den Rees in beeld. Daarna steek je de N348 over en eindig je op de dijk waar de rondwandeling ook begon.
Locatie/bereikbaarheid
Met de buurtbus kun je vanuit Zutphen of Brummen in Leuvenheim terecht komen. Met de auto rij je via de N348 vanuit het noorden of zuiden dwars door Leuvenheim heen. Startpunt is het buurthuis in het centrum van Leuvenheim. Je kunt ook vanaf het treinstation Brummen op het pad aanhaken.
Geschikt voor
De wandeling is 14 km en daarmee zeker geen klein ommetje. Het is mogelijk de wandeling te verkorten tot 9 km. Je mist dan een aantal kilometers bospad, maar voor sommigen zal het beter te doen zijn.
Oordeel
Het pad kent een aardige afwisseling tussen het open landschap aan de IJsselzijde en het bosrijke gebied bij de landgoederen. Met een klein beetje moeite kun je ook enkele landhuizen spotten en genieten van de paden door de bossen. Die lopen extreem recht maar hebben toch een bepaalde charme door het omliggende rabattenbos. Nadeel zijn wel de asfaltwegen met enig verkeer waar je ook een aantal kilometer op loopt. Bij elkaar verdient de wandeling een 7,5.
Wat ga je doen?

Het startpunt in Leuvenheim is bij het buurthuis aan de Arnhemsestraat, naast het plaatselijke Chinese restaurant. Je kunt ook van station Brummen via een aanlooproute het Leuvenheischepad gaan wandelen of starten in bijvoorbeeld Spankeren.
Vanaf het startpunt in het niet al te omvangrijke centrum van Leuvenheim loop je een klein stukje langs de Arnhemsestraat zuidwaarts. Daarna kom je via de Schansweg op de Brummense bandijk terecht. Hoewel de naam anders doet vermoeden, loop je zuidwaarts niet naar Brummen maar in de richting van Dieren. De dijk waarop je loopt zorgt bij hoog water voor droge voeten aan de rechterzijde, terwijl aan de linkerzijde helaas de IJssel wel heel ver weg is.
Geniet ervan, want niet veel later buigt de weg naar de drukke N348 die je helaas een stukje moet volgen. Om het leed te verzachten kun je bovenop de dijk lopen of aan de andere kant van de dijk door het gras. Het blijft helaas veruit het minst fraaie stuk van de wandeling.
Het wandelcorvee wordt echter ruimschoots goed gemaakt zodra je de weg naar De Geldersche Toren inslaat. Al snel sta je voor deze fraaie ronde toren en je bent waarschijnlijk niet de enige. Deze toren stamt uit de dertiende eeuw, de huidige versie is in 1868 tot stand gekomen en nog niet heel lang geleden gerestaureerd. Overigens; op de routekaart en in de app wordt dit als “alternatieve route” aangegeven, maar het is werkelijk doodzonde dit over te slaan. Ben je uitbewonderd, dan kun je de kaarsrechte zichtlaan terug naar de N348 inslaan.
Ook nu weer moet je een stukje langs de N348 lopen, maar dit keer gelukkig slechts een paar honderd meter. Daarna sta je voor restaurant de Luchte, dat hier al minstens vanaf 1740 staat. De koffie is echter vers. Daarna passeer je het spoor en wandel je volgens de standaard-route precies langs Spankerden. Dat is echter meteen een gemiste kans, want in het centrum staat hier de Petruskerk uit 1804 met een toren uit de 12e eeuw. Samen met de graftombes van onder andere de laatste barones van Van Rhemen en een plantsoen met muziekkapel is het toch echt de moeite waard. Door de Dorpstraat in te lopen sta je er binnen enkele minuten voor (zie de route in het blauw op de kaart hierboven). Uitgekeken? Dan kun je via de Kerkweg en Landweg de oorspronkelijke route weer oppikken.
Daarna gaat het op naar het volgende landgoed, en wel De Bockhorst. Het ligt een beetje van de weg af maar met enige moeite is er het nodige van het landhuis te zien. De weg vervolgd over de asfaltweg maar na even kun je ook parallel aan de weg een veel aangenamer bospad volgen. Aan het eind ervan sla je rechtsaf en ben je weer op het originele klompenpad beland. Aan het eind hiervan is het wel even opletten, want daar is een splitsing tussen de “normale” route van 14 km en de verkorte route van 9 km. Bij de normale route sla je linksaf. Helaas volgt weer een stukje aslfaltweg wat gelukkig snel wordt gevolgd door een fraaie boslaan.
Vanaf hier loopt het pad recht als een liniaal met hier een daar een haakse bocht. Het klinkt op papier allemaal niet aantrekkelijk en ook op de kaart ziet het er ernstig niet-spannend uit. Toch is het een heel aangenaam stuk van de route. Dat wordt met name veroorzaakt door de bossen die deze paden omringen. Het zijn rabattenbossen, waarbij om de enige meters sleuven zijn gegraven voor de ontwatering en op de tussenliggende heuvels bomen zijn gepland. Hoewel tegenwoordig het onderhoud minimaal is is de oorspronkelijke structuur nog heel goed te zien. Was overigens vroeger teveel water een probleem, tegenwoordig is dat juist omgekeerd en het is maar goed dat bomen diep wortelen anders zou het bos hier massaal afsterven.
Je wandelt eerst rechtuit in westelijke richting en na een aangenaam stuk sla je twee maal rechtsaf om in twee rechte stukken de terugreis naar Leuvenheim aan te vangen. Het tweede en langste stuk volgt enkele kilometers de hier kaarsrechte Leuvenheimse beek. Eigenlijk is het doodzonde dat de beek strak is getrokken als een Gooise vrouw op leeftijd, maar het wandelen aan de bosrand is werkelijk niet onaangenaam. Vlak voor het eind is de afslag naar station Brummen, rechtdoor en daarna rechtsaf de gewone looproute. Dus let ook hier even op.
Op de Hammeler loop je achterlangs landgoed Den Bosch wat helaas wel erg in het groen ligt. Wil je hier een blik werpen op het landhuis de Wildbaan, een aanrader, dan moet je aan het eind, na de bocht even rechtsaf de Spankerenweg inslaan (zie de route in het blauw op de kaart hierboven). Na een paar honderd meter staat het landhuis aan de rechterzijde te pronken.
Over de Spankerenweg loop je verder richting spoor. Let ook hier even op, want vlak over het spoor moet je linksaf slaan. Het pad langs het spoor heet: “Weg naar Den Rees”. Dat is niets teveel gezegd, want je wandelt hier inderdaad richting het laatste landgoed van deze wandeling: Den Rees. Het ligt uiteindelijk aan je linkerhand en het is tegenwoordig een R.K. retraitecentrum. Je kunt eventueel even van het pad afwijken om voorlangs het landhuis te lopen (zie de route in het blauw op de kaart hierboven), deze weg is opengesteld.
Uiteindelijk kom je op de N348 uit, die je schuin oversteekt, de Oudeweg in. Een paar honderd meter verder klim je naar boven en ben je weer op de Brummense Bandijk. Nog niet op het startpunt van de rondwandeling, dat ligt een kleine 600 meter zuidelijker. Je eindigt dus met waar je mee begonnen bent: wandelen over de dijk met uitzicht op de uiterwaarden van de IJssel.
Handige tips
Het is bij elkaar een aardige maar flinke wandeling met slechts op één plaats horeca onderweg. Zelf wat te drinken en eten meenemen is dus echt aan te raden.
Je kunt een verkorte route lopen en op twee plaatsen kun je vanaf een startpunt aan- en afhaken (centrum Leuvenheim en treinstation Brummen). Dat betekent wel dat er op verschillende plaatsen meerdere bordjes staan met pijlen die nogal verwarrend kunnen zijn. De app van het klompenpad of de kaart biedt uitkomst, anders heb je dikke kans dat je hier of daar verkeerd loopt.
In Spankeren loopt de route feitelijk langs het dorp, maar je mist dan de alleraardigste Petruskerk. Door net na de spoorwegovergang linksaf de Dorpsstraat in te slaan sta je er binnen een paar honderd meter alsnog naast. In het plantsoen tegenover de kerk staat een muziekkapel en die kan ook heel aardig dienstdoen als pleisterplaats.
Kritische noot
Het stuk wandelen langs de hele drukke N348 is echt niet leuk. Het is niet anders want hier loopt geen wandelpad door de uiterwaarden van de IJssel, maar ja. Ook verder heb je wel wat stukken asfaltweg te gaan. Het is hier niet zo druk maar bij elke auto die passeert moet je toch wel even aan de kant.
Prijs
Wandelen is, zoals vrijwel altijd, ook hier gratis. Omdat je het grootste deel van de wandeling geen horeca of winkels tegenkomt zou het zomaar kunnen zijn dat je even rijk (of arm) aankomt als je bent vertrokken.
Lengte bezoek
De 14 km zijn goed voor een 2,5 uur wandeltijd, maar met de landgoederen erbij die een blik meer dan waardig zijn kom je met gemak aan nog een extra uurtje. Knoop je er ook nog wat horeca aan vast, dan zit je zo aan een dik dagdeel.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Horeca is onderweg tamelijk bescheiden beschikbaar. Vlakbij Spankerden aan de N348 staat De Luchte en deze pleisterplaats is al eeuwenlang een rustpunt. Vroeger voor koetsen en paarden, tegenwoordig voor wandelaars en fietsers met moeie benen.
Praktische info/openingstijden
Het pad kun je het hele jaar lopen. Bij de IJssel zijn er wel open stukken dus met gure wind, regen of hele felle zon en warmte loop je hier niet lekker.
Meer…
Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 9 april 2021