Rondwandeling Loenermark / Gele zwerfkeienroute – Loenen

Deze wandeling is door de Loenermark en Landgoed Groenouwe uitgezet met zwerfkeien waarop gele richtingaanwijzers zijn aangebracht. De wandeling loopt voor een flink deel door aangenaam bos afgewisseld met uitgestrekte heidevelden. Onderweg passeer je een ijkstation en bij de start of aan het eind, of beide, kun je een bezoek brengen aan de schaapskooi.

Locatie/bereikbaarheid

De wandeling begint bij de schaapskooi op de Loenermark. Met het OV kun je vanuit Apeldoorn eenvoudig Loenen bereiken. Daarna is drie kilometer wandelen naar de schaapskooi. Met andere woorden; al voor de start heb je er een aardige tippel opzitten. Niet onaardig trouwens. Met de auto rij je vanuit centrum Loenen de Droefakkers in en volgt deze weg drie kilometer. Bij de schaapskooi is een groot parkeerterrein.

Geschikt voor

De route is 13,5 km en daarmee een aardige tocht. Doorgewinterde wandelaars zullen er nog steeds een flink stuk aan vast willen knopen, wat hier heel goed gaat. Vind je het juist teveel? Na het passeren van het ijkstation kun je de route inkorten door wat meer rechttoe rechtaan terug te lopen naar het parkeerterrein. Je komt dan op een wandeling van een kilometer of 10. Nog steeds niet kort, maar als je het nog verder inkort mis je de mooie heidevelden in het zuiden van de Loenermark en dat is werkelijk zonde.

Oordeel

De wandeling loopt heerlijk door bos maar kent ook mooie stukken over uitgestrekte heidevelden. Het is hier op sommige plekken ook on-Hollands niet-vlak. Samen met de schaapskooi en het ijkstation, erg leuke onderdelen van de hele tocht, maakt het het een dikke 8,5 waard.

Wat ga je doen?

De “gele zwerfkeienroute” is uitgezet met gele pijlen op zwerfkeien. Spijtig genoeg is hij alleen met de klok mee makkelijk te volgen, de pijlen staan steeds maar aan één kant van de kei. Onderstaand is de route precies andersom beschreven, wat er wel toe leidt dat je veel beter moet opletten waar je links- of rechtsaf moet slaan; de pijlen staan elke keer aan de achterkant van de stenen. Die overigens wel opvallen in het landschap.

De tocht begint bij de schaapskooi, het thuisdomein van de schaapskudde die hier sinds 1993 weer op de heide graast. In 2014 is een nieuwe grote schuur gebouwd omdat de schaapskudde inmiddels was gegroeid. Deze schuur heeft een bezoekersruimte vanwaar je ook naar de schapen kunt kijken. Die zijn overigens overdag op het veld; zo rond 09:00 vertrekken ze. Rond 16:00 is het werk gedaan en komen ze terug.

Aan de andere kant van het grote grasveld bij de schaapskooi duik je het bos in en volgen een paar aangename zandpaden die uitkomen op een eerste open veld met, als het seizoen daar is, bloeiende heide. En anders bloeit het niet. Daarna volgt een stukje asfaltpad en duik je het bos weer in om er bij een volgend open veld, maar nu veel meer geaccidenteerd, weer uit te komen. Je loopt eerst aan de rand flink omhoog en eindigt bovenop bij de stenen bank. Logischerwijs van steen en met als beloning een mooi uitzicht op het open gebied aan de oostzijde ervan.

Nadat je weer beneden bent volgt wederom een stuk asfaltpad dat ook door fietsen wordt gebruikt. Een kilometer verder kom je gelukkig alweer bij een mooi vennetje met waterlelies waar je vlak langs loopt. Heb je zin, dan kun je ook hier omhoog lopen om van de omgeving te genieten. Langs de bosrand wandel je verder naar het zuiden en via een karrespoor daarna dwars over het open veld naar het oosten. Ook dan duik je weer het bos in, kom je langs een bosrand terecht en vervolgens bij het volgende bijzondere punt van deze wandeling.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw is in dit gebied een ijkstation aangelegd. De ondergrond kent hier geen breuklijnen en er was een voor Nederlandse begrippen zeer stabiele zandgrond beschikbaar. Boven de grond resulteerde dit in een aantal betonnen platen met opbouw over een totale lengte van om precies te zijn 576,09226 meter. De oorspronkelijke bedoeling was dat dit honderden jaren voor landmetingen in gebruik zou blijven. Helaas had al voor de eeuwwisseling elektronische afstandsmeting en satelliet-plaatsbepaling de constructie overbodig gemaakt.

Over de Zilvense Heide gaat de weg geleidelijk weer omhoog. Kijk hier gerust even scherp rond, want de kans is overdag niet gering dat je hier ergens de schaapskudde aan het werk ziet. Over een grindpad langs karakteristieke berkenbomen gaat het verder en je wandelt door het bos naar Landgoed Groenouwe. Dit gebied heeft een aantal oude ingesloten heideveldjes, die enige moeite moeten doen om niet geheel door bos overwoekerd te raken.

Hierna wordt het een echte boswandeling. Je wandelt door het Loenense bos, van oudsher een productiebos. Hoewel dat niet al te aantrekkelijk klinkt, wandel je toch over aangename bospaden en de geur van bos, niet bepaald een straf, krijg je er gratis bij. Je passeert ondertussen nog de Droefakkers, de weg vanaf Loenen naar de schaapskooi, en met een mooie boog wandel je zelf weer naar het parkeerterrein en daarmee startpunt terug.

Handige tips

De “Gele zwerfkeienroute” is met pijlen uitgezet, maar helaas alleen met de klok mee. Loop je hem dus andersom, wat op zichzelf wel kan, dan is het zeker opletten geblazen. Je moet tijdig de zwerfkeien zien en steeds even achterom kijken of er inderdaad nog steeds een gele pijl op te ontdekken is.

In de periode eind januari tot begin maart is het de tijd dat er lammetjes worden geboren. Een drukte van belang dus in de schaapskooi in die periode. In september is het hier ook genieten, maar dan van de bloeiende heide. Het hele jaar door kun je genieten van het bos, met of zonder blaadjes in allerlei kleuren.

De schapen verblijven ’s nachts in de schaapskooi, maar zijn overdag op het veld. Zo rond 09:00 in de ochtend vertrekken ze en rond 16:00 zit de werkdag er weer op. Wil je dus de schapen zien vertrekken of weer terugkeren met schaapsherder en -honden en al, hou dan deze tijden in de gaten.

Kritische noot

Het is wel raar, en ook jammer, dat de route niet in twee richtingen is uitgezet. Dat is bijna altijd wel het geval met dit soort routes en geeft de wandelaar zelf de keuze.

Prijs

Wandelen is, mooier kan het niet, ook hier gratis. Natuurlijk kun je tegen betaling wat consumeren bij de Schaapskooi of elders in Loenen. Onderweg kan de portemonnee gesloten blijven.

Lengte bezoek

De route is 13,5 km en daarmee goed voor zo’n 2,5 uur netto wandeltijd. Rondhangen bij de schaapskudde, een kopje koffie of thee daar drinken, genieten van het bos en open velden op de Loenermark en wie weet een fotomomentje hier en daar maken er al snel een gevulde ochtend of middag van.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Bij de schaapskooi zijn in de zomerperiode koffie, thee en limonade te krijgen. In Loenen is ook enige horeca, maar wil je meer keuze dan is Apeldoorn niet ver.

Praktische info/openingstijden

De route is het hele jaar te lopen. Wil je het combineren met lammetjes, altijd leuk met kleinere kinderen? Dan is de periode eind januari – begin maart het meest geschikt. Wandelen door bos en over de open velden kan dan nog wel een frisse ervaring worden…

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 8 november 2020