Het Markluiderpad is een pad dat door het IJsseldal net ten zuiden van Veessen en ten oosten van Heerde loopt. Het is een hoofdzakelijk agrarisch gebied met weilanden en in Markluiden enkele kwekerijen. Gaandeweg de wandeling loop je enkele stukken langs weteringen die zijn gegraven om het water afkomstig van de Veluwe af te voeren. Aan de oostelijke kant zie je de nevengeul die juist zorgt het afbuigen van de dreiging aan die zijde; de IJssel. Het aardigste punt onderweg is Villa Bakhuis met een folly en skybox waar je in een stal hoog boven de grond de daar gehouden stieren kunt bewonderen.
Locatie/bereikbaarheid
Met de auto kun je het startpunt bereiken via de westzijde van de IJssel over de IJsseldijk. Met het ov kun je tot in Veessen komen, daarna rest je een kleine wandeltocht tot het beginpunt.
Geschikt voor
De totale lengte van de route is 10 km en daarmee houdt het het midden tussen een klein ommetje en een echte wandeltocht. Mogelijkheden om een stuk van de route af te snijden zijn er niet echt zonder het geheel ernstig geweld aan te doen. Alles bij elkaar dus vooral geschikt voor de liefhebbers van dit soort afstanden.
Oordeel
De route loopt door een erg agrarisch gedeelte in het IJsseldal en is niet erg afwisselend. Bij elkaar is het daarmee niet een heel spannende wandeling. In dit gebied zijn bijvoorbeeld de Veluwe of een wandeltocht dicht langs de IJssel uiteindelijk toch een stuk aantrekkelijker. Bij elkaar krijgt de wandeling een 6.
Wat ga je doen?

De start van de route begint meteen met eigenlijk het aardigste en meest verrassende onderdeel; Villa Bakhuis. In de tuin van dit boerenbedrijf staat een folly; een feitelijk nutteloze stalen constructie die de contouren van een voormalig huis aangeeft. Letterlijk iets om bij stil te staan, hoewel je het van enige afstand zult moeten bewonderen. Het wordt nu alsnog gebruikt voor trouwreportages, workshops en voorstellingen. Wandel je vervolgens via het slingerpad langs het huis naar achteren dan kom je vanzelf bij een schuilhut. Vandaar kun je ook naar de grote stal lopen en via een trap omhoog naar de zogenaamde skybox. Van bovenaf kun je de stal inkijken en bij slechter weer zijn de stieren en het jongvee thuis. In de zomertijd kan het spul ook buiten zijn en is het hier een stuk rustiger. Ook dan blijft het de moeite waard.
Daarna loopt het pad verder langs de Terwoldse wetering waar het behoorlijk drassig kan zijn. In plaats van klompen zijn dan laarzen of stevige, hoge wandelschoenen beter op zijn plaats. Het duurt niet lang of je steekt met een brug de wetering over en vervolg je, weer langs het water, de route terug naar het noorden. Opvallend veel hekken kruisen je weg tot je op een nieuw aangelegd fietspad terecht komt die aansluit op een weg naar het buurtschap Marktluiden. Verwacht niet te veel bijzonders hier. Hooguit zie je een ooievaar die een maaltje bij elkaar aan het scharrelen is, een vriendelijk kroelende kat die wel zin heeft in een paar extra aaien of een geheel in het groen gestoken man op weg naar een visstek.
Rechtsafslaand kom je op de Achterseweg terecht waar je je al vrij snel zult afvragen wat voor complex aan de rechterzijde is gebouwd. Het is een varkens KI bedrijf, waar beren worden verwacht hun werk te doen. En geen witte of zwarte beren, maar in dit geval varkens van mannelijke kunne. Van buitenaf straalt het bedrijf een bedrieglijke rust uit. Meteen daar sla je linksaf een grindpad in waar je tussen de bomen je weg vervolgt om in het hart van Markluiden uit te komen. Veel meer dan wat losse huizen dicht bij elkaar is het niet, maar bepaald aardig wonen kun je hier wel.
De route maakt een omweg om je nog wat meer te laten genieten van Markluiden. Het blijkt verder vooral te bestaan uit tuinbouwbedrijven die de planten niet in de volle grond kweken, maar op grote bedden in potten. Hoogtepunt zijn wellicht de twee kleine zwijntjes die vrolijk knorrend door een tuin scharrelen en die dat stukje grond zowaar (nog) niet hebben omgetoverd tot een grote modderpoel. Achterlangs loop je langs het bepaald niet onaardige huis Borchgrave terug naar de wetering om, nadat je de drukke Kerkdijk bent overgestoken, over het grondgebied van een bomenkwekerij verder te gaan.
Het eerste stuk daarna is nog asfalt, maar ook hier kom je verder weer op een pad langs de Nieuwe Wetering terecht die hier recht door het landschap snijdt. Bij de kruising met de Broekstraat sla je rechtsaf en loop je richting het oosten naar de nog niet zo lang geleden aangelegde bypass voor de IJssel. Bij hoog water wordt een gedeelte van het water van de IJssel hier via een nevelgeul verder geleid. Het wandelpad blijft aan de voet van de nieuwe dijk waar aan de westzijde een langgerekt nieuw stukje natuur is aangelegd. Buiten het broedseizoen mag je er dwars doorheen struinen, vlak langs de Groote Wetering. In het broedseizoen moet je aan de voet van de dijk verder wandelen. Dat laatste is geen grote straf omdat je dan feitelijk langs de rand van het gebied loopt.
Halverwege dit gebied passeer je wederom de Kerkdijk. Heb je de nevengeul nog nooit gezien, dan is het de moeite waard om even van de wandelroute af te wijken. Loop je over de dijk heen, dan zie je aan de andere kant meteen het imposante inlaatpunt van de nevengeul. De bedoeling is dat bij hoogwater de keerkleppen die je hier ziet worden neergelaten waarna een gedeelte van het IJsselwater deze route neemt. Overigens is de kans dat dat werkelijk gebeurd berekend op eenmaal in de honderd jaar, dus de kans dat je het meemaakt is bijzonder klein. Ook in rust is het echter een bijzonder gezicht.
Daarna loop je door het tweede deel van het stukje nieuwe natuurgebied waarna het kleine stukje bos ten noorden van Villa Bakhuis weer in zicht komt. Je klautert de IJsseldijk weer op en daarmee is deze wandeling tot een eind gekomen.
Handige tips
Gedurende het broedseizoen, in het voorjaar, kun je de route die blauw is aangegeven op de kaart niet wandelen. Je mist niet heel veel want de alternatieve route loopt precies aan de andere kant van het beperkt stukje natuur dat hier ligt.
Bij Villa Bakhuis valt meteen het stalen frame in de voortuin op. Het geeft de contouren van het huis dat hier vroeger stond. Over het wandelpad loop je langs het huis naar de achterzijde. Daar is een schuilhut gebouwd, maar ook een skybox in de grote stal die daar staat. Vanuit de skybox heb je zicht op de Fleckvieh stieren en jongvee. In de zomerperiode loopt het jongvee overigens buiten en is dus hier niet te zien.
Kritische noot
Alles bij elkaar loop je nogal veel meters door het agrarische gebied van het IJsseldal. Heel afwisselend is het daarmee niet en je valt ook niet achterover van de uitzichtpunten of andere attracties onderweg.
Prijs
Wandelen is gratis, het bezoek aan de skybox van Villa Bakhuis ook. Daarmee blijft de portemonnee dus tijdens deze wandeling gesloten.
Lengte bezoek
De 10km van dit pad leveren netto een kleine twee uur wandelen op. Onderweg zijn er niet veel tijdvretende andere evenementen te verwachten du bij elkaar komt het wellicht op 2,5 uur. In de omgeving is er genoeg te vinden om er een dagdeel of hele dag als uitje van te maken.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Onderweg is er geen horeca en overnachten langs de route is wellicht ook wat lastig. Iets verder weg is in dit gebied overnachten geen probleem, mocht het nodig zijn.
Praktische info/openingstijden
Het pad is het hele jaar te lopen. Een klein stukje loopt door broedgebied maar in de broedtijd is er een eenvoudige omleiding aangegeven. Gezien het open karakter van de route is regen en wind een absolute afrader.
Meer…
Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 30 maart 2021