Rondwandeling Mooi Achterhoek kort – Harfsen

Deze korte rondwandeling leidt door het bosrijke zuiden van Harfsen. Al snel nadat je het centrum hebt verlaten duik je het bos in en afwisselend over bospaden, stukjes asfalt en halfverharde zandwegen wandel je een aangenaam rondje. Met 7 km is de wandeling niet bijzonder lang maar 1,5 tot 2 uur kun je er goed mee besteden.

De wandeling is niet met paaltjes of iets dergelijks in het veld uitgezet, dus de routebeschrijving meenemen of GPS downloaden is een must. Je vindt hem hier: https://www.mooi-achterhoek.nl/wandelroutes/mooi-achterhoek-kort-harfsen-wandelen-in-de-bosrijke-omgeving/

Locatie/bereikbaarheid

Harfsen ligt in de Achterhoek, ten zuidoosten van Deventer. Via snelweg A1 ben je er in korte tijd en parkeren kan eenvoudig in het centrum op een centrale parkeerplaats. Harfsen is met de bus ook vanuit Deventer bereikbaar.

Geschikt voor

De wandeling is in totaal zo’n 7 km lang en daarmee zeker geschikt voor niet al te ervaren wandelaars. Het is net iets meer dan een klein ommetje, maar een dagtocht is het bepaald niet. Hoewel een deel van de wandeling over kleinere bospaden loopt is de route zeer goed te belopen en natuurlijk Nederlands vlak.

Oordeel

De wandelroute loopt door het zuidelijk buitengebied van Harfsen. Dat is behoorlijk voorzien van bos en bosstroken en over kleinere paden en brede zandwegen doorkruis je dat gebied. Echte hoogte- of dieptepunten ontbreken en daarmee verdient de wandeling een nette 7.

Wat ga je doen?

De wandeling start in het zeer bescheiden centrum van Harfsen en je wandelt allereerst over de Reeverweg een stukje zuidwaarts tot aan de rand van het dorp. Aldaar sla je linksaf om langs een huis met wat kunstzinnig aangelegde bewoners de eerste bosstrook in te duiken. Het pad komt vanzelf uit aan de rand van een grasveld dat je volgt tot aan de Emsbroekweg. Deze geasfalteerde weg volg je verder zuidwaarts tot je vlak na een boerderij aan de linkerzijde wederom het bos induikt. Je loopt feitelijk achterlangs een groot woonhuis en na korte tijd sta je wederom op dezelfde Emsbroekweg om je weg daar te vervolgen. Het asfalt wordt hier ingeruild voor een halfverharde weg met fietspad, net iets aangenamer.

Aan het eind zie je links een kleine camping opdoemen. Als je wilt is er daar een rustpunt waar (niet altijd) een kopje koffie is te krijgen. Je slaat rechtsaf de eveneens halfverharde Schepersweg in om die halverwege linksaf te verlaten voor een mooi smal bospad. Je volgt het pad al links- en rechtsafslaand en komt dan als het goed is vanzelf op de geasfalteerde Reeverweg. Deze weg volg je een stuk noordwaarts, waarna je (even opletten op het kaartje) rechtsaf langs een sloot komt te wandelen. Aan het eind met de bocht mee naar links en wederom aan het eind wordt het of slootje springen of een klein stukje omlopen om je weg aan de andere kant over een aangenaam smal bospad te vervolgen.

Je eindigt weer op de Reeverweg. Maar niet voor lang. De bedoeling is de Jufferdijk, een zandweg met naastgelegen fietspad, in te slaan. Deze kaarsrechte weg volg je tot je, ook nu weer even opletten geblazen, net na huisnummer 2 een particulier pad rechtsaf inslaat om ook hier weer met een paar afslagen links en rechts in de buitenwijk van Harfsen met villa’s op ruime kavels terecht te komen.

De dichter wordende bebouwing duidt er al op dat je richting centrum loopt en nadat je het dorpshuis en de basisschool bent gepasseerd kom je al snel weer op de Reeverweg terecht. Als het goed is herken je dit punt nog van de heenweg, want aan de overkant ben je nog niet lang daarvoor precies op deze plaats het bos ingedoken. Sla je linksaf dan sta je al heel snel weer op het startpunt in het centrum van Harfsen.

Handige tips

De wandeling is niet uitgezet in het veld, dus een routebeschrijving uitprinten of GPS downloaden is een must. Je vindt hem hier: https://www.mooi-achterhoek.nl/wandelroutes/mooi-achterhoek-kort-harfsen-wandelen-in-de-bosrijke-omgeving/.

Helemaal verslingerd geraakt aan de Achterhoek? Op https://www.mooi-achterhoek.nl/ kun je nog veel meer leuke wandelingen vinden.

Kritische noot

Het pad doet het bosrijke gebied ten zuiden van Harfsen eer aan. Op een enkele plaats zou het pad nog meer over bospaadjes in plaats van asfalt kunnen lopen. Verder ontbreken echte hoogtepunten zoals een landgoed, mooie molen of bijzonder fraai uitzichten. De wandeling is best aangenaam maar zal dus niet na 40 jaar nog diep in het geheugen gegrift staan.

Prijs

Wandelen is in principe natuurlijk gratis mits je de wandelschoenen, eventuele reiskosten en dergelijke even niet rekent. Ook de routebeschrijving / GPS zijn gratis van internet te downloaden en daarmee wordt het potentieel een zeer goedkoop uitje. Natuurlijk kun je in de plaatselijke horeca enige euro’s laten rollen maar de kans dat je daardoor in de schuldsanering terecht komt is wel zeer klein.

Lengte bezoek

De wandeling levert met een lengte van 7 km zo’n kleine 1,5 uur wandelplezier op. Met een extra rustpunt en fotomomenten is er wellicht nog een halfuurtje aan vast te knopen, maar een hele dag hier zoetraken gaat niet lukken. Ook Harfsen zelf is geen dorp om heel lang te blijven hangen. Wil je nog meer wandelen, dan kan dat in de nabijheid heel goed op de Gorsselse heide of rondom Epse. Meer toe aan stadse sferen? Dan is Deventer een aanrader.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Harfsen, bij het startpunt, is enige horeca en tijdens de wandeling kom je ook langs een rustpunt. Vind je dat onvoldoende, dan de Brink in Deventer wellicht een alternatief; het is er niet alleen fraai, er is ook een zeer ruime keuze aan horeca voorhanden.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen, een beetje aangenaam wandelweer kan natuurlijk geen kwaad. Staat de zon hoog aan de hemel te branden, dan is deze wandeling toch best goed te doen omdat hij grotendeels door schaduwrijk bos loopt.

Meer…

Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 15 juli 2021