Rondwandeling naar Apenhuizen / rode route – Bathmen

Vanuit het centrum in Bathmen (spreek uit: “Battum”) ga je in deze wandeling noordwaarts en wandel je via enkele lokale wegen naar een stukje bos bij Apenhuizen. Via een fraaie brede zandweg kom je inderdaad in buurtschap Apenhuizen uit waarna, wederom via wat lokale wegen en een smaller pad door agrarisch land, toch al vrij snel weer Bathmen in zicht komt. Je wandelt door wat woonstraten terug naar de Brink en als je vindt dat je voor deze prestatie wat lekkers hebt verdiend dan hoef je hier niet veel extra stappen meer te zetten.

Locatie/bereikbaarheid

Bathmen is met het OV vanaf Deventer per bus eenvoudig te bereiken. Met de auto kies je voor de juiste afslag op de A1 of vanaf het noorden vanaf de N344. In beide gevallen sta je binnen no-time op de Brink in het centrum van Bathmen.

Geschikt voor

Deze wandeling van 4,6 km is niet echt heel lang en daarmee voor veel mensen geschikt. Er zullen ook genoeg locals zijn die dit op een zondagmiddag als een plaatselijk ommetje lopen, al dan niet vergezeld van een of meer viervoeters. Toch, als je deze wandeling combineert met nog meer activiteiten hier in de buurt kun je er een leuk dagdeel of hele dag van maken.

Oordeel

De wandeling loopt een relatief groot stuk in Bathmen, bijna 1/3 van het totaal. Nu is Bathmen niet de lelijkste plaats van Nederland, maar wandelen in de natuur is toch een stuk fijner. Alles bij elkaar verdient de route het rapportcijfer 6,5.

Wat ga je doen?

Vanaf de dorpspomp op de Brink in het centrum van Bathmen loop je meteen noord- en na honderd meter oostwaarts Bathmen uit. Helaas volg je dan de route die niet langs de Dorpskerk loopt en dat is spijtig. Je kunt ook vanaf de Brink eerst naar de Dorpskerk lopen (aan de noordoostzijde van de Brink). Heb je de kerk letterlijk en figuurlijk gezien dan loop je via het Kerkplein naar de Dorpsstraat en pik je daar de route weer op.

Bij het kruispunt sla je rechtsaf de Koekendijk op en na het passeren van het spoor zie je de oude zuivelfabriek voor je liggen. Inmiddels krijgen de gebouwen een andere bestemming en de bedoeling is, maar het bordje is nogal verscholen, dat je hier rechtsaf slaat en daarmee Bathmen centrum achter je laat.

Al wandelend over het asfalt kom je langs een camping waar je eventueel in selfservice tegen een heel schappelijke prijs iets te drinken of knabbelen kunt krijgen waarna de route schuin het bos induikt. Op het moment dat je scherp rechtsaf moet slaan zie je rechts voor je korenmolen De Leeuw. Heb je zin, dan kun je hier even van de route afwijken en doorlopen naar de molen om van dichtbij een kijkje te nemen.

De route vervolgt een kilometer over een beslist aardige, brede zandweg door het bos richting buurtschap Apenhuizen. Stel je van dit buurtschap niet teveel voor, de huizen staan hier simpelweg wat dichter bij elkaar maar dat is het dan ook wel. Of het moet zijn dat ze hier allemaal bijzondere buitenlantaarns hebben.

Vanaf dit punt gaat de route alweer richting Bathmen maar behalve asfaltweg heb je nog een smal wandelpad tegoed; de Pakkerijsteeg. Waar dat “steeg” vandaan komt is en raadsel, maar het is prettig te wandelen zonder gevaar dat de vouwen uit je broek gereden worden. Aan het eind wel even opletten want dan moet je niet met de weg mee naar rechts, maar scherp linksaf slaan.

Vrij snel daarna kruis je weer het spoor waarna je nog een kilometer in Bathmen te gaan hebt. Niet al te spannend en het grootste deel heb je ook al op de heenweg gelopen. Het is dus helemaal niet gek op eigen houtje een andere route terug naar de Brink te nemen. Wat je ook kiest, het zal niet lang duren voor je weer bij de dorpspomp op de Brink staat en je hebt dan in ieder geval in een uurtje lekker de benen gestrekt.

Handige tips

Deze route loopt gek genoeg niet vlak langs de Dorpskerk, en dat is een gemiste kans. Maar het is eenvoudig oplosbaar en een aanrader: zodra je de kerktoren ziet, vanaf de Brink of na een paar honderd meter wandelen aan je rechterhand, maak dan even een uitstapje naar het Kerkplein.

Na dik 1,5 km, bij paaltje N25, zie je recht voor je korenmolen De Leeuw staan. De route loopt er niet dichter langs, maar wat let je om vanaf hier even een uitstapje te maken? Het is slechts een paar honderd meter extra en de moeite waard. De molen is op vrijdag en zaterdag open, op andere tijdstippen zul je het met de buitenzijde moeten doen.

Kritische noot

De route, die toch al niet zo heel lang is, heeft een aanlooproute vanaf de Brink in het centrum naar het spoor, waar de rondwandeling feitelijk begint. Die aanlooproute loop je heen en terug hetzelfde en de route is op zijn zachtst gezegd niet spannend. Heel spijtig is dat de route hier niet langs de kerk loopt. Het was toch niet al te ingewikkeld geweest om de heen- en terugroute in ieder geval door andere straten in Bathmen te laten lopen. Verbeterpunt zullen we maar zeggen. Als wandelaar met een goede kaart (papier of op mobiel) kun je natuurlijk je eigen plan trekken.

De route is uitgezet met paaltjes en dat is makkelijk. Nadeel hiervan is wel dat als er ook maar één paaltje ontbreekt of op een minder handige plaats staat, je meteen in verwarring raakt. Ook bij deze wandeling is dat weer de ervaring. Bij LAW’s heb je, bij het ontbreken van een bordje, meestal nog houvast omdat de “verkeerde” wegen doorgaans ook zijn gemarkeerd met een kruis. Dat is bij deze paaltjesroutes niet het geval en dat maakt het extra gevoelig voor dit soort problemen. Een kaart meenemen of vooraf als het mogelijk is de route op je telefoon zetten is een aanrader.

Prijs

Altijd mooi van wandelen: de wandeling op zichzelf is gratis. Ga je voor- of achteraf genieten van de horeca in Bathmen dan kan het alsnog een prijzig uitje worden.

Lengte bezoek

De 4,6 kilometer is in een uurtje te lopen. Heel veel fotomomenten of memorabele rust- of uitzichtpunten zijn er onderweg niet dus heel veel langer zal het ook niet in beslag nemen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Rondom het startpunt op de Brink is genoeg horeca voorhanden en onderweg kom je nog een Rustpunt tegen waar je tegen een laag bedrag jezelf kunt helpen aan iets te drinken of smikkelen. Uit eten en overnachten is in Bathmen en omgeving ook geen probleem.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar door te lopen. Veel wandelaars zullen de voorkeur geven aan typisch wandelweer: zonnetje en lekkere temperatuur daarbij. Het hoeft bij deze wandeling niet per se, want bij slechter weer, bijvoorbeeld grote koude, ben je al zo snel weer terug op de Brink dat je jezelf kunt gaan opwarmen in de horeca voordat je geheel bevroren bent.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 30 augustus 2020