De wandeling start in het centrum van Losser met meteen een fraai Protestants kerkje en omliggende historische bebouwing. De Martinustoren, hier vlakbij, wordt natuurlijk niet overgeslagen. Daarna wandel je al snel over Erve Kraesgenberg, een op deze plaats opnieuw opgebouwd Twents boerenerf. Er staan zeven gebouwen in vakwerkstijl en op het terrein is onder andere een rosarium en moestuin. Vervolgens wandel je door Twents landschap tot vlakbij de Duitse grens naar Natuurgebied De Zandbergen. Vanaf een uitkijktoren heb je mooi zicht over De Oelemars, een grote waterplas met veel vogelleven en daarna volgt een buitengewoon mooi stukje wandeling langs de Dinkel. Die kom je, nu op de terugweg naar Losser, nog wel een paar keer tegen want deze rivier slingert hier wel heel vrolijk door het landschap. Terug in Losser loop je door het winkelhart naar het startpunt en heb je hopelijk enorm genoten.
Locatie/bereikbaarheid
Met het OV kun je in Loser komen via de bus uit Oldenzaal of Enschede. Met de auto rij je via de A1 en vervolgens N734 binnen no-time het centrum van Losser binnen. Vanaf Enschede kun je de N732 volgen voor hetzelfde effect.
Geschikt voor
De route heeft een lengte van 6,4 km en daarmee meer dan een klein ommetje, maar ook geen tocht waarvoor je eerst een trainingskamp voor moet hebben doorlopen.
Oordeel
Deze tocht heeft een mooie variatie omdat zowel het centrum van Losser als het fraaie buitengebied is inbegrepen. Enige wellicht wat vervelende component is het percentage van de wandeling dat je over asfalt wandelt. Bij elkaar een hele mooie 8,5.
Wat ga je doen?

Begin je deze wandeling in het centrum van Losser op het Raadhuisplein, dan val je meteen met je neus in de historische boter. Tegenover het gemeentehuis, niet erg historisch, staat de charmante Protestantse kerk uit 1810. In de jaren ervoor was de kerk op het Martinusplein op last van Napoleon weer teruggegeven aan de katholieken, die hier vanouds veruit de meerderheid vormen. In de Protestantse kerk zijn nog een preekstoel uit de 17e eeuw, een Statenbijbel uit 1756 en een oude kroonluchter te bewonderen. Naast de Protestantse kerk staan enkele historische (herbouwde) huizen, waaronder het Hengelhoes.
Ben je uitgekeken, dan is enkele honderden meters verderop alweer het volgende monument te zien; de Martinustoren. Deze toren dateert oorspronkelijk uit ca. 1500 maar brandde, met dank aan de bisschop van Munster, die de illustere bijnaam “Bommen Berend” had, in 1665 af. De kerk achter de toren is in 1905 gesloopt maar op het Martinusplein zijn in de straat de contouren ervan nog te zien.
Wederom enkele honderden meters verder loop je aan het eind van de Berhard Leurinkstraat tegen een paar allerschattigste Twentse vakwerkhuizen aan en daarna volgt cultureel gezien een kleine pauze. Wandelend over de Sportlaan doemt na een meter of 400 aan de rechterzijde Erve Kraesgenberg op. Dit cultuurhistorisch park is op deze plaats herbouwd, oorspronkelijk stonden de gebouwen iets meer naar het oosten aan rivier de Dinkel. De hoofdboerderij stamt uit 1610 en er omheen staan zeven in vakwerkstijl uitgevoerde bijgebouwen waaronder het Wonnershoes, een wagenschuur en bijenstal. Het terrein zelf bevat een rosarium, kruidentuin en vijver met gezellige, ietwat opdringerige ganzen.
Door een miniem stukje vos loop je vervolgens langs het openluchttheater Brilmansdennen naar de Gildehausweg. Hoewel deze route er niet komt, geeft de naam van de weg al aan dat Gildehaus, net over de Duitse grens, niet ver weg is. Een aanrader als je naast deze wandeling en Losser nog wat anders zou willen doen in deze buurt. Evenals trouwens, om nog maar een tip te geven, het nog iets verder gelegen Bad Bentheim met zijn kasteel. Overigens zal je langs de Gildehausweg ook zien dat niet alleen mensen, maar ook kippen in huizen wonen die in Twentse stijl zijn opgetrokken.
Na een stukje Gildenhauserweg volgt de Grensweg en daar passeer je voor het eerst de Dinkel, die hier extreem kronkelt. Net op het moment dat je wel even genoeg hebt van het asfalt, op nog geen 200 meter van de Duitse grens, sla je rechtsaf een zandweg in die vervolgt in een bospad. Heb je meer zin om in zand te ploeteren, dan kan dat ook heel goed door een alternatief pad net rechts van het aangegeven pad, aan de andere kant van het hek, te volgen. Zeker in de zomertijd wordt het zwoegen…
Na dit aangename stukje bos kom je op de Ravenhorstweg langs De Oelemars. Dat is een meer, ontstaan door zandwinning. Aan de overzijde kun je zien dat die winning nog niet is beëindigd. Vanaf een platform met bankjes bij het water kun je de plas met zijn rijke vogelleven met eigen ogen meemaken. Even verderop staat een ranke uitkijktoren. Het is de hoogste van Twente maar hij komt toch maar net boven de hoogste boomtoppen uit. Vanaf deze toren is er nog mooier zicht op De Oelemars en je kunt bij goed weer ook diep Duitsland inkijken.
Na het afdalen duikt de route wederom het bos in om al snel langs de Dinkel terecht te komen. Wellicht het mooiste stukje van de wandeling, en eigenlijk veel te kort. Je kunt als je wilt, op het moment dat de rode pijl alweer naar links wijst, nog een stukje doorlopen en blijven genieten. Vanzelf kom je bij een bordje “Verboden toegang” en als je daar alsnog linksaf slaat heb je toch nog een extra stukje genieten meegepakt. Terug op de Ravenhorsterweg gaat het tot het eind, linksaf de Drielandweg op en na even rechtsaf het fiets/voetpad genaamd Schoklandpad inslaan. Wederom kom je op een hoge brug over de Dinkel, die overigens heel laag maar ook flink hoog kan staan waarbij omliggend land onder water komt te staan. Zo lieflijk als het er hier doorgaans uitziet is dus niet altijd het geval…
Je passeert nog een fraai kunstwerk in de vorm van een betonnen boot en langzaam dient Losser zich dan weer aan. In eerste instantie door de rioolzuivering en het afvalbrengpunt, maar na een rechts-links combinatie loop je in de Kloosterstraat. De naam verraad het al…aan de linkerzijde ligt inderdaad een kerkhof en daarnaast staat een kloosterkapel. Die is inmiddels omgebouwd tot verzorgingstehuis.
Door enkele winkelstraten loop je vervolgens terug naar het Raadhuisplein en zit een gevarieerde wandeling erop. Maar een bezoek aan Losser kan moeiteloos nog wat worden opgerekt door een bezoek aan de R.K. Maria Geboortekerk, vanaf het Raadhuisplein achter het gemeentehuis te vinden, of Steenfabriek De Werklust, helemaal aan de noordzijde van Losser.
Handige tips
Tijdens deze wandeling maak je al kennis met het nodige dat Losser te bieden heeft. Toch kun je nog meer doen, kijk hier.
De wandeling is best goed uitgezet met paaltjes en bordjes. Toch blijft het oppassen; mis je er eentje dan raak je “lost”. Een kaart of route op je mobiel is voor de zekerheid beslist aan te raden.
In Natuurgebied De Zandbergen lopen meerdere aantrekkelijke paden en je kunt moeiteloos een ander pad volgen dan degene die is aangegeven. Vergeet de uitkijktoren hier echter niet, het is even klimmen maar het uitzicht is een mooie beloning. Niet iets voor mensen met hoogtevrees trouwens, hij is erg open en wiebelt voelbaar…
Kritische noot
Er is niet veel kritiek te leveren op deze route. Enige punt zou kunnen zijn dat met enige kleine aanpassingen het aantal meters over asfalt wat teruggebracht zou kunnen worden.
Prijs
De wandeling is gratis, maar heb je een onbedwingbare behoefte het geld te laten rollen dan zijn er in Losser centrum genoeg horecagelegenheden en winkels die je met open armen ontvangen.
Lengte bezoek
De route levert met 6,4 km een heel dik uur netto wandeltijd op. Het centrum van Losser, Erve Kraesgenberg, de uitkijktoren bij De Oelemars het wandelen langs de Dinkel met talloze fotomomenten kunnen er met gemak een aangenaam dagdeel van maken.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Horeca is er in het centrum van Losser genoeg. Ook bij Erve Kraesgenberg, waar je onderweg doorheen komt, is wat lekkers te krijgen. De rest van de tocht zal je het moeten doen met eigen meegebrachte vloeibare en vaste geneugten.
Praktische info/openingstijden
De wandeling is in elk jaargetijde te doen. In de zomerperiode is Erve Kraesgenberg geopend, natuurlijk extra aantrekkelijk. Is het gesloten, dan kun je nog wel over het terrein rondlopen en blijft het nog steeds beslist de moeite waard.
Meer…
Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 1 november 2020