Rondwandeling Nieuwe Rande / rode route – Diepenveen

Een gevarieerde rondwandeling van 5,6 kilometer over Landgoed Nieuwe Rande, tegenwoordig Hotel Gaia. Afwisselend pad door bos, bomenlanen, open agrarisch landschap en langs vijvers.

Locatie/bereikbaarheid

Het startpunt van deze rondwandeling ligt langs de N337, tussen Deventer en Olst. Net na het verlaten van de bebouwde kom van Deventer richting Olst ligt het aan de rechterzijde. Hotel Gaia heeft dezelfde toegangsweg, het startpunt is helemaal aan het begin van het pad naar het hotel. Met navigatie is het adres van dit hotel het handigst:

Schapenzandweg 3
7431 PZ Diepenveen

Geschikt voor

Deze wandeling is met 5,6 kilometer voor veel wandelaars een leuk ommetje. Wil je meer, dan kun je vanaf dit startpunt ook langere wandelingen maken.

Oordeel

Deze gevarieerde wandeling verdient een mooie 8,5.

Wat ga je doen?

Vanaf het startpunt duik je meteen het bos in via een verhoogd pad met een groot water aan je rechterzijde. Het pad loopt uit in een indrukwekkende bomenlaan die je echter halverwege verlaat om linksafslaand op een andere bomenlaan terecht te komen. Die loopt tot aan de N337, een redelijk drukke weg tussen Deventer en Olst. Het is tevens de dijk van de IJssel en aan het eind van de weg sta je bij een dijkstoel. Dit is een van de talloze gebouwtjes waar vroeger gereedschap werd opgeslagen voor het onderhoud van de dijk.

Het minst fraaie deel van de route volgt: een ventweg langs de N337 richting Olst. Gelukkig neem je er al snel weer afscheid van zodra je de Wildenbergsweg inslaat. Al snel passeer je de zorgboerderij annex vergaderlocatie annex vakantieverblijf de Kleine Wildenberg waar je als je wilt ook de ezels even kunt aaien.

Rechtsaf geslagen volgt een langer maar helemaal niet onaardig recht stuk aan de rand van een stuk particulier bos met een nogal kunstzinnige eigenaresse. Als je wilt eindig je aan het eind bij een Rustpunt met koffie en thee of een ijsje. Enige keren links en rechts afslaand kom je over het spoor vervolgens op een pad langs het spoor terecht. Na ca. 400m kruis je het spoor weer en om aan het fraaiste deel van de wandeling te beginnen.

Je bevindt je nu feitelijk aan de achterzijde van Landgoed Nieuwe Rande en komt terecht langs een langgerekte vijver die je enige tijd volgt. Vergeet hier niet te genieten van de verschillende soorten statige bomen, vogels in de lucht en in het water. Zodra je het water verlaat is er in een natuurlijk dalletje, het is hier licht heuvelig, een speelplaats voor de wat kleinere kinderen te vinden. Hoewel echt kleine kinderen de wandeling vast teveel van het goede zullen vinden, is het een tip voor het geval je nog eens op zoek bent naar nog eens een speelplaats op een bijzondere plek. Daarna volgt het laatste deel van deze wandeling over een zandweg terug naar het startpunt. Vanaf hier heb je een mooi zicht op Landhuis Nieuwe Rande. Eventueel kun je voordat je in de auto of op de fiets stapt hier (nu dus Hotel Gaia) voor van alles terecht.

Laat maar zitten

Er is hier niet zoveel om te laten zitten. Integendeel, zeker het gedeelte achter Hotel Gaia is meer dan een bezoek zeker waard.

Handige tips

De wandeling is in twee richtingen uitgezet maar met de klok meelopen is aan te bevelen. Je hebt dan het minst leuke stuk, langs de N337, aan het begin en je eindigt met het leukste stuk.

Vind je de rode route te kort, dan kun je een combinatie maken van de rode route en de oranje route waar je bij de tweede spoorkruising een stukje gecombineerd mee zou gaan lopen. Je moet bij de combinatiewandeling dan niet het spoor kruisen, maar hier overstappen op de oranje route en linksaf slaan richting Diepenveen. Blijf de oranje route volgen tot je de rode weer ziet, ga linksaf en maak de rode route af.

Heb je zin in een wandeling door de uiterwaarden van de IJssel, kies dan voor de blauwe route.

Hotel Gaia (Vroeger Landgoed Nieuwe Rande) is niet alleen een hotel. Je kunt er ook binnenlopen of op het terras neerstrijken voor een kopje koffie, thee of iets anders. En uit eten kan hier ook heel goed.

Kritische noot

Het parkeerterrein bij het startpunt is nogal klein en ook alle joggers en anderen eisen terecht hun plekje op. Voor fietsers is meer ruimte.

Hoewel een redelijk groot deel van het pad over zandpaden loopt, is enig asfalt hier en daar toch niet te voorkomen.

Prijs

De wandeling is uiteraard gratis te lopen. Bij Hotel Gaia kun je, niet heel goedkoop, terecht voor koffie, thee en heel veel lekkers.

Lengte bezoek

Een wandeling van 5,6 km kost een dik uur. Inclusief genieten van de omgeving en de natuur, een fotootje maken en eventueel neerstrijken op het terras of binnen bij Hotel Gaia kan het gemak uitlopen op een leuke halve dag.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is er uiteraard aan het begin en eind bij Hotel Gaia en zoals de naam al aangeeft, je kunt daar ook overnachten in een van de bijzonder vormgegeven thema-kamers. Niet goedkoop. Onderweg kom je twee Rustpunten tegen waar je tegen een heel schappelijke prijs jezelf kunt helpen aan koffie, thee en als je wilt een lekkernij erbij.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen maar gezien de open stukken wordt het met snijdende kou of regen toch een minder aangenaam uitje.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 28 augustus 2020