Vanuit het centrum van Markelo loop je via de met rode pijlen uitgezette route noordwaarts. Het landschap is afwisselend agrarisch met kleine stukjes bos en doorgaans loop je op asfalt of halverharde wegen. Aan de oostzijde zijn wel enkele stukken van het pad over gras langs een beek en de rand van een weiland te vinden. Je begint en eindigt in het aardige centrum van Markelo met een museum, oude kerk, stadhuis en molen en natuurlijk de nodige horeca en winkels.
Locatie/bereikbaarheid
De route start in het centrum van Markelo. Deze plaats ligt net ten zuiden van de A1 en via de N755 rij je binnen enkele kilometers het centrum binnen. Het is natuurlijk ook mogelijk de route op een andere plek op te pikken zodat je niet in het centrum hoeft te parkeren.
Geschikt voor
De route heeft een lengte van 11,2 km en is daarmee geschikt voor de “medium” wandelaar. Wil je meer wandelen, dan is deze route eenvoudig te koppelen aan routes van andere kleuren. Verkorten van deze wandeling is minder eenvoudig. Je zou eventueel van wandelknooppunt U12 rechtdoor kunnen lopen naar U11, maar dat scheelt slechts 1,3 km.
Oordeel
De route kent zeker aan de noordwestzijde toch wel een erg lang stuk asfalt onder de voeten. Het oostelijk deel kent wat meer variatie en Markelo is geen onaardige plaats om doorheen te wandelen. Echte hoogtepunten zoals landgoederen, kastelen en dergelijke zijn langs deze route niet te vinden. Alles bij elkaar een 6,5.
Wat ga je doen?

Vanaf het centrum Markelo loop je aan de hand van deze met rode pijltjes uitgezette wandeling het centrum langs de N755 uit. Bij de rotonde vlak buiten Markelo is het even oppassen want het is de bedoeling om geheel rechts een parallelweg te volgen waarna je al snel het asfalt achter je laat en halfverhard verder loopt. Het landschap is meteen landelijk en agrarisch.
Na enkele kilometers kom je op de verharde Leusmanweg en vervolgens de ook weinig inspirerende Winterkamperweg. Daarna volgt een bepaald aardige hafverharde weg. De verbodsbordjes die hier naast de weg zijn getimmerd moet je maar negeren en verder is het even genieten geblazen. Aan het eind is het eerst verstandig even naar links te kijken, want een nijver persoon heeft hier in de voortuin een heus hunebed gebouwd. Sowieso vallen hier de zwerfkeien die je in de tuinen ziet liggen erg op. Zodra je rechtsaf bent geslagen volgt bijna 2 km vrijwel rechte weg. Het klinkt niet heel bijzonder maar meteen aan het begin is links wel een stukje nieuwe natuur te zien. Het moet de verbinding gaan vormen tussen de Sallandse heuvelrug en de Herikerberg. Vooralsnog ziet het er wel heel pril uit.
Via de Koelertsweg kom je op een aangenaam stukje gras langs de Holtdijksbeek terecht. Wel ook weer een beetje oppassen hier, want bij de N752 is het niet de bedoeling dat je rechtdoor loopt maar dat je aan de overkant van de weg rechtsaf een stukje bos in duikt. Je komt langs een poel met een romantisch bankje en het pad vervolgt al snel langs een weiland naar een volgend bos. Vriendelijke bospaden volgen, heerlijk zacht onder de voeten, tot je letterlijk tegen Vakantiepark Hessenheem aanloopt. Het is een voorbode voor de bebouwing die nog komen gaat.
Langs het vakantiepark wandel je richting Herberg de Pot die wellicht iets lekkers in de aanbieding heeft en daarna vervolgt de route over het Beukenlaantje en tussen de bebouwing van Markelo heen naar de Koekoekslaan. Je maakt kennis met de buitenwijken van Markelo en aan het eind van de Koekoekslaan kom je in het centrum van Markelo terecht.
Vergeet hier niet het oude gemeentehuis “het Beaufort” te bekijken, loop eventueel even binnen bij Museumboerderij Eungs Schoppe en een rondje rondom de fraaie Martinuskerk. Nog niet uitgekeken? Dan is de Molen van Buursink niet ver (Stationsstraat). Buiten Markelo, meer naar het zuiden zijn buiten Markelo landgoederen genoeg te vinden. Het is tenslotte niet voor niets dat het Overijssels Havezatepad door Markelo loopt. En zo is het rondje noordelijk Markelo aan zijn eind gekomen.
Handige tips
De route is in twee richtingen uitgezet zodat je hem met de klok mee en tegen de klok in kunt lopen. Met de klok mee, zoals hierboven ook beschreven, heeft als voordeel dat je het mooiere deel van de wandeling voor het laatst bewaard.
Het aantal bankjes is nogal schaars op deze wandeling. Wil je af en toe toch even zitten, dan is er natuurlijk gras genoeg te vinden. afhankelijk van het jaargetijde kan dat echter gruwelijk nat zijn; neem dan voor de zekerheid een kleedje / plastic zak mee.
Kritische noot
Het noordwestelijk deel van de route bestaat uit wel erg veel geasfalteerde wegen. Waarbij je weliswaar niet vaak voor auto’s opzij hoeft te springen, maar soms wel voor landbouwvoertuigen van giga-formaat.
Prijs
Zoals eigenlijk vrijwel overal in Nederland is ook in en rond Markelo wandelen helemaal gratis. Bij de plaatselijke horeca en andere winkels is het vanzelfsprekend mogelijk een spoor van euro’s achter te laten.
Lengte bezoek
De 11,2 km is goed voor een mooie 2 uur netto wandelen. Met de rustpunten onderweg, het zeldzame bankje en eventueel foto- en uitzichtpunten kom je vrij gemakkelijk aan een uurtje extra.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
In Markelo, dus bij het begin/eindpunt, is enige horeca te vinden en onderweg passeer je twee rustpunten. Of alles open is is natuurlijk de vraag. Stop dus zelf wat in de rugzak als je buiten het seizoen of op ongewone tijden gaat wandelen.
Praktische info/openingstijden
Het pad is het hele jaar te lopen. Aangezien er niet heel veel stukken door weilanden of moeras lopen is het ook in herfst of voorjaar goed te doen.
Meer…
Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 30 april 2021