De wandeling gaat vanuit Balkbrug achter de tegenwoordige inrichting Veldzicht richting de vroegere Ommerschans. De historie van de Ommerschans en latere Maatschappij van Weldadigheid is hier met enige fantasie nog in te beelden. Daarna wandel je door stukjes bos terug richting Balkbrug waar je vlak voor het eind molen De Star nog met een bezoek kunt vereren. Bij elkaar een aangename wandeling en met enige kennis van de geschiedenis wordt de wandeling beslist ook interessant.
Locatie/bereikbaarheid
Balkbrug is met de auto en bus (vanuit Zwolle of Dedemsvaart) bereikbaar via de N377.
Geschikt voor
De route is totaal 6,2 km lang en daarmee ruimschoots meer dan een klein ommetje. Aan de andere kant is het ook geen dagtocht. Wil je langer wandelen dan kun je aan de zuidzijde een route met geel uitgezette paaltjes er aan vastknopen, of aan de noordzijde een met blauw uitgezette route.
Oordeel
De wandeling is op zichzelf al geen straf en met enig besef van de historie van dit gebied wordt het een interessant rondje. Bij elkaar is de wandeling het rapportcijfer 8 waard.
Wat ga je doen?
De wandeling start in het centrum van Balkbrug, hoewel je ook op andere plaatsen zoals helemaal in het zuiden bij de Ommerschans kunt starten. Vanaf het startpunt steek je eerst de N377 over waarna je langs een oude kerk linksaf een bospaadje inslaat. Na een paar honderd meter is links een helemaal niet onaardige vijver waarin gevist kan worden maar waar honden ook met groot plezier in plonsen. Zwemmen schijnt hier niet de bedoeling te zijn, daarvoor is het op een steenworp afstand gelegen Heuveltjesbosbad meer geschikt.

Vanaf daar gaat het terug naar de N377 en na een links-rechts combinatie volgt een kaarsrecht pad van 2 kilometer. Klinkt saai, valt in de praktijk reuze mee. Aan de rechterzijde is er uitzicht op het agrarisch landschap, aan de linkerzijde doemt na enige tijd Veldzicht op. Tegenwoordig is dit een psychiatrische kliniek maar twee eeuwen geleden is net ten zuiden van deze plek gestart met de Maatschappij van Weldadigheid. Onder deze prachtige naam werden bedelaars en landlopers uit het westen van het land hier gedwongen heropgevoed. Al te succesvol was het niet want door de hoge kosten sloot ook deze locatie na verloop van tijd weer.
Vervolgens is een Rijks Opvoedings Gesticht (ROG) opgezet die vanaf 1894, toen al onder de naam Veldzicht, jongens heropvoedde. In 1930 kwam ook daar een einde aan en ging de functie over in het Rijksasyl voor Psychopathen (rijksasiel voor psychopaten), wat uiteindelijk uitmondde in de TBS-kliniek die tegenwoordig in gespecialiseerde vorm nog bestaat.
In de omgeving wijzen kaarsrechte wegen als Koloniedijk en Kolonieweg nog steeds op de arme westerlingen die hier opeens in het toen nog behoorlijk woeste gebied te werk werden gesteld. Verder lopend kom je bij de Ommerschans waar de historie nog verder terug gaat. In de periode 1625-1670, de tijd van de Tachtigjarige oorlog, werd Noord-Nederland ernstig bedreigd waarop de Ommerschans als verdedigingswerk werd gecreëerd en in de loop van de tijd versterkt. Veel geholpen heeft het niet want in 1672 vlucht de complete verdediging bij het zien van de naderende vijand zonder ook maar een schot gelost te hebben naar het noorden.
Van de Ommerschans is een stukje gereconstrueerd en in het landschap is ook nog een gedeelte van de karakteristieke puntige vormen terug te vinden. Wandel je verder door een aangenaam stukje bos, kom je weer bij een stukje historie van de Maatschappij van Weldadigheid. Er hebben hier immers niet alleen duizenden mensen gewoond en gewerkt, uiteindelijk zijn er ook 5448 op deze plaats gestorven. Van een klein aantal daarvan zijn de kruizen op een inmiddels weer wat opgeknapte begraafplaats te vinden.
Vanaf dit meest zuidelijke punt van de route gaat het aan de oostelijke zijde weer terug. Ook daar zijn, aan de rand van het bos, nog enige overblijfselen van de Ommerschans te zien. Daarna gaat het door een aangenaam stukje bos, langs een wetering en wederom een stukje bos weer richting Balkbrug. Aan de oostzijde doemt molen “De Star” op die je in ieder geval dicht kunt naderen en met enig geluk ben je nog binnen welkom ook. Niet in de laatste plaats om iets van het assortiment meelproducten te kopen uiteraard…
De route vervolgt door een paar niet al te spannende woonstraten van Balkbrug maar eindigt uiteindelijk toch nog wat verrassend bij de Ommerweg. Daar staan enige blokken met rijtjeshuizen die in het oog springen door de kleurrijke luiken links en rechts van de ramen. Vanaf hier volgt het weinig tot de verbeelding sprekende laatste stukje tot het centrum van Balkbrug waarna een afwisselende en historisch interessante wandeling erop zit.
Handige tips
De Ommerschans en het complex dat tegenwoordig Veldzicht heet heeft een bijzonder historie. Van te voren een beetje inlezen in deze historie maakt de wandeling een stuk interessanter.
Kritische noot
Balkbrug wordt ontsierd door de N377 die dwars door het dorp loopt. Hoewel een gedeelte wordt ondertunneld, blijft het een lelijke streep waar ook nog eens veel verkeer gebruik van maakt. Overigens was dit vroeger de Dedemsvaart maar in de jaren 60 van de vorige eeuw is deze gedempt en is de huidige N377 er overheen aangelegd.
Prijs
Altijd mooi: wandelen is gratis. Natuurlijk kun je in Balkbrug bij de plaatselijke horeca aanschuiven en wordt het alsnog een niet-kosteloos uitje. Erg in de papieren kan het hier bijna niet lopen.
Lengte bezoek
De 6,2 km levert een dik uur aan netto wandeltijd op. Samen met de interessante objecten onderweg kom je met gemak aan de twee uur en sla je de plaatselijke horeca niet over dan kun je het rekken tot een dagdeel. Wil je er een complete dag van maken? Ommen ligt hier niet ver vandaan.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Horeca is er met mate in Balkbrug. Wil je meer keuze, dan is Ommen een alternatief. Overnachten is in deze toeristische omgeving geen probleem.
Praktische info/openingstijden
Het pad is het hele jaar te lopen en ook bij minder goed weer is het hier nog best interessant. Met harde wind is het vanwege de bomen niet onaangenaam.
Meer…
Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 13 september 2020