Rondwandeling Ommetje 1 – Okkenbroek

Deze wandeling van 5,5 km (uitgezet met rode paaltjes) loopt aan de westzijde van Okkenbroek door alleraardigste stroken bos en open cultuurlandschap. Aan de zuidzijde bestaat de wandeling vooral uit stappen over asfalt en is minder interessant. Aan het begin of aan het eind, afhankelijk hoe je loopt, wandel je door het bescheiden centrum van Okkenbroek.

Locatie/bereikbaarheid

Vanaf Deventer kun je met de buurtbus naar Okkenbroek. Met de auto rij je het laatste deel via binnenwegen. Onder andere via Lettele ben je er dan zo.

Geschikt voor

Deze wandeling is met 5,5 km een aardig ommetje rondom Okkenbroek. Het is uiteraard Nederlands vlak en voor ervaren wandelaars wellicht wat kort. Om op een zondagmiddag via een wandelingetje een frisse neus te halen is het zeker geschikt.

Oordeel

Rondom Okkenbroek liggen een aantal tamelijk smalle bosstroken waar deze wandelroute zorgvuldig in de lengte doorheen loopt. Daardoor heb je een redelijk afwisselende wandeling door bos met daarnaast stukken door het agrarische landschap. Helaas heeft deze wandeling ook flink wat meters die over asfalt lopen en waar je nog moet oppassen voor passerende auto’s ook. Al met al een rapportcijfer 7.

Wat ga je doen?

De start van deze met rode paaltjes uitgezette wandeling is in het centrum van Okkenbroek, vlak naast de kerk. Vandaar loop je eerst een stevige 500 meter door het beperkte centrum van Okkenbroek. Naast de school en dorpshuis Ons Centrum zul je ook langs huizen met ijverige bewoners lopen die hun creaties aan de straat te koop aanbieden. Wie weet zie je wat leuks voor thuis…

Buiten de bebouwde kom sla je rechtsaf en na enige honderden meters kom je op een pad langs een smalle beek. Het toegangshek geeft al een beetje aan wat je zo meteen te wachten staat; ijsbaan “De Bosbaan”. Vriest het niet, dan is het een waterplas van 400 in het rond. Het is makkelijk voor te stellen hoe mooi je hier in het bos kunt schaatsen, mits het koud genoeg is natuurlijk. Ondertussen is dit een aardig onderdeel van de hele route.

Na enige slingers kom je in een stukje bos en daarna op de Ten Havesweg waar je je bij een loonbedrijf kunt vergapen aan de immense landbouwvoertuigen die tegenwoordig worden gebruikt. Het landschap hier lijkt wel op het coulisselandschap dat zo karakteristiek is voor Twente. Vlak voor een minicamping duik je het bos weer in en heb je wederom een aangename kilometer voor de boeg.

Langs de Okkenbroekerveldweg ligt de Begraafplaats Okkenbroek. Je zult er geen eeuwenoude graven vinden, ook een graven van bekend Nederlanders, maar ben je geïnteresseerd dan is een kort uitstapje hier vanzelfsprekend mogelijk. Vanaf hier gaat het over de slingerende Koerselmansweg terug naar Okkenbroek. Via een klein paadje door het “Het bargeboer berenbos” ben je opeens weer bij de kerk en dus het beginpunt terug.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Je start in het centrum van Okkenbroek en het schattige kerkje daar zal vast opvallen.

Laat maar zitten

Als je wilt kun je van de rode route het zuidelijk deel afknippen. Je slaat dan de Okkenbroekerveldweg en Koerselmansweg over en loopt door het centrum terug naar het startpunt.

Handige tips

Is het winter, vriest het dat het kraakt, vergeet dan niet je schaatsen in de rugzak te stoppen. De wandelroute loopt namelijk langs “De Bosbaan”, een ijsbaan van 400m die mooi gelegen in het bos ligt. Geen zin in schaatsen? Dan kun je hier in de kantine terecht voor warme chocolademelk.

Kritische noot

Een behoorlijk deel van de route loopt helaas over tamelijk smalle asfaltwegen waar ook nog eens auto’s rijden. Het gebrek aan echte wandelpaden in deze omgeving is daar natuurlijk de oorzaak van, maar het blijft jammer.

Prijs

Altijd mooi: wandelen is in Okkenbroek gratis en ook als je daarna bij de plaatselijke horeca neerstrijkt wordt het waarschijnlijk nog steeds geen heel duur uitje.

Lengte bezoek

Deze wandeling is met 5,5 km niet heel erg lang en met een dik uur, of met pauzes wellicht 1,5 uur, is het wel gedaan. Tijd genoeg om nog wat anders er aan vast te knopen, alleen is dat in Okkenbroek zelf wat lastig.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Okkenbroek kun je bij Ons Centrum op het terras of bij slecht weer natuurlijk binnen wat lekkers krijgen.

Praktische info/openingstijden

De route is het hele jaar te lopen maar enigszins prettig wandelweer draagt vanzelfsprekend bij aan een aangename wandeling.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 30 augustus 2020