Rondwandeling Ommetje 2 – Okkenbroek

Deze wandeling van 3,8 km (uitgezet met groene paaltjes) loopt aan de noordzijde van Okkenbroek door een alleraardigste strook bos. De heen- en terugroute loopt helaas over de asfaltweg vanwaar je dan wel een aardig uitzicht hebt op het omliggende cultuurlandschap. Aan het begin of aan het eind, afhankelijk hoe je loopt, wandel je door het bescheiden centrum van Okkenbroek.

Locatie/bereikbaarheid

Vanaf Deventer kun je met de buurtbus naar Okkenbroek. Met de auto rij je het laatste deel via binnenwegen. Onder andere via Lettele ben je er dan zo.

Geschikt voor

Deze wandeling is met 3,8 km een aardig ommetje. Het is uiteraard Nederlands vlak en voor ervaren wandelaars erg kort. Om op een zondagmiddag een frisse neus te halen is het wel geschikt.

Oordeel

Rondom Okkenbroek liggen een aantal tamelijk smalle bosstroken. Tijdens deze wandeling loop je in de lengte door een ervan. Daardoor heb je een redelijk afwisselende wandeling door bos met daarnaast stukken door het agrarische landschap. Helaas kent deze wandeling wel erg veel meters over asfalt. Al met al een rapportcijfer 6.

Wat ga je doen?

De start van deze met groene paaltjes uitgezette wandeling is in het centrum van Okkenbroek, vlak naast de kerk. Naast de kerk is het Motormuseum gevestigd dat op afspraak te bezichtigen is. Je wandelt richting het oosten Okkenbroek uit waarbij aan de linkerzijde een zeer rechthoekig bouwsel op zal vallen; de oude zuivelfabriek. Tegenwoordig woonhuis maar het oude laad- en losplatform is nog mooi te zien.

Vlak daarna sla je linksaf de Muldersweg in waarbij een geheel andere stijl huis in het oog springt. Je ziet ze in deze omgeving steeds vaker; zogenaamde schuurhuizen. Vanaf een afstandje hebben ze veel weg van een houten schuur maar waar in werkelijkheid is een vaak vrij moderne woning gecreëerd. Hier is dat niet anders.

Aan het eind van de Muldersweg kom je op het aardigste onderdeel van de groene route; een kilometertje wandelen door het bos. Je kunt hier overigens kiezen voor het wandelpad, maar ook het mountainbikepad is helemaal niet onaardig. Geniet ervan, je bent zo aan het eind waarna een stuk over de Ten Haveweg en daarna de Ockenbroekerveldweg volgt.

Voor je het weet sta je weer bij het bord van de bebouwde kom van Okkenbroek. Naar eigen zeggen is er hier “Rust en ruimte voor mens en natuur”. Oordeel zelf. Door het bescheiden centrum loop je terug naar de kerk en dus het startpunt van deze wandeling.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Je start in het centrum van Okkenbroek en het schattige kerkje daar zal vast opvallen. Jammer genoeg zit de deur daar gewoonlijk op slot, dus even een kijkje binnen nemen zit er niet in.

Laat maar zitten

Tja, de verhouding leuk/minder leuk is bij deze wandeling wel wat scheef. De met rood uitgezette paaltjes route is een stuk aangenamer, maar ook een paar kilometer langer. Er is helaas aan de groene route niet veel weg te laten, dus het enige wat je zou kunnen doen is deze hele route laten voor wat het is.

Handige tips

De plaatselijke bevolking is creatief en ondernemend en zet dat aan de kant van de weg te koop. Stop daarom wat losse euro’s in de rugzak, je weet maar nooit met wat je thuiskomt.

Kritische noot

Een groot deel van de route loopt helaas over tamelijk smalle asfaltwegen waar ook nog eens auto’s rijden. Het gebrek aan echte wandelpaden in deze omgeving is daar natuurlijk de oorzaak van, maar het blijft jammer.

Prijs

Altijd mooi: wandelen is in Okkenbroek gratis. Ook als je daarna bij de plaatselijke horeca neerstrijkt wordt het waarschijnlijk nog steeds geen heel duur uitje.

Lengte bezoek

Deze wandeling is met 3,8 km niet heel erg lang en met een uurtje, of met pauzes wellicht iets langer, ben je weer op het startpunt terug. Tijd genoeg om nog wat anders er aan vast te knopen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Okkenbroek kun je bij Ons Centrum op het terras of bij slecht weer natuurlijk binnen wat lekkers krijgen.

Praktische info/openingstijden

De route is het hele jaar te lopen maar een zonnetje en bijbehorende temperatuur draagt vanzelfsprekend bij aan een aangename wandeling.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 30 augustus 2020