Rondwandeling Ommetje / blauwe route – Marienheem

Vanuit het centrum van Marienheem zijn een viertal wandelingen uitgezet van tussen de 5,4 en 8,5 km. Ze lopen letterlijk naar alle windrichtingen en je maakt kennis met het omliggende land dat grotendeels in cultuur is gebracht. Onderstaande route is met blauwe paaltjes uitgezet en loopt voor een behoorlijk deel over graspaden langs het water en op sommige punten dwars door het weiland.

Locatie/bereikbaarheid

Marienheem ligt aan de N35 en zowel met auto als bus via die weg bereikbaar vanaf bijvoorbeeld Raalte.

Geschikt voor

Met 5,6 km is dit een wandeling die voor veel wandelaars te doen is. Let er wel op dat een gedeelte van de wandeling over tamelijk hobbelige graspaden gaat en dus wat zwaarder uitpakt dan wellicht verwacht.

Oordeel

Al met al is deze wandeling aardiger dan je gezien de agrarische, tamelijk open omgeving, zou verwachten. Het is mede te danken aan landeigenaren die zo vriendelijk zijn geweest hun land open te stellen voor wandelaars. Daardoor is de wandeling een dikke 7 waard.

Wat ga je doen?

De start van de wandeling is het centrum van Marienheem, meteen bij de afslag vanaf de N35 bij de kerk. Vandaar loop je voor de kerk langs en gelukkig neem je direct daarna de afslag langs het kerkhof zodat je de drukke N35 letterlijk achter je laat. Over de landelijke de Jongstraat kruis je het spoor waarna je al snel, rechtsafslaand, op een graspad van bijna 1,5 kilometer langs het water terecht komt. Het is alleraardigst maar ook wel behoorlijk hobbelig en zelfs middenin de zomer kun je hier in de ochtend behoorlijk natte voeten oplopen vanwege de dauw.

Vanzelf eindig je weer op een klinkerweg die met een afslag terugleid naar het spoor. Na het passeren ervan kom je bij de kruising met de N35 bij een al meer dan 250 jaar bestaande horecauitspanning terecht. Die helaas niet altijd open is, zeker in de ochtend niet. Nadat je de drukke N35 bent overgestoken (oppassen voor het voorbijrazende verkeer!) kom je wederom op een stuk land dat door een vriendelijke eigenaar is opengesteld en je wandelt aan de rand van een klein bosperceel om het huis noordwaarts. Aan het eind van het bos steek je het weiland schuin over en komt wederom in een stukje bos terecht met een uitnodigend bankje inclusief vijver.

Het laatste deel van de wandeling met een echt landelijk gevoel volgt; aan de rand van een akker loop je verder en met een beetje geluk word je niet natgespoten door een van de watersproeiers die hier in de zomertijd tegenwoordig op grote schaal worden ingezet om de droogte te bestrijden. Over de Wissinkweg loop je terug richting Marienheem. Let wel op want de rijen eikenbomen mogen heel fraai ogen, de eikenprocessierups heeft deze weg ook gevonden. Zelfs tot over de waarschuwingslinten heen zijn de nesten van de rupsen te vinden en hoewel het verleidelijk is deze van dichtbij te bekijken is dat werkelijk een slecht idee.

Zodra de Wissinkweg een bocht maakt wordt het tijd aan de rechterzijde op te letten, want de plaatselijke schildersclub heeft hier enige jaren geleden op een grote stal een 4 x 45 meter grote schildering aangebracht onder de naam “Panorama Salland”. Het is zeker de moeite deze niet alleen vanaf de weg te bewonderen, maar ook even het schelpenpad op te lopen en van dichtbij een kijkje te nemen. Je kunt je dan meteen verwonderen over het grote aantal geiten op deze biologische geitenboerderij.

Het laatste stukje van de route loopt door Marienheem. Het is een relatief nieuw dorp en dit gedeelte van de wandeling loopt al helemaal langs huizen die nog niet lang geleden zijn gebouwd. Het duurt niet lang of je bent wederom bij de N35 aangeland en ook daar is weer een horecagelegenheid te vinden die helaas pas later in de middag opent. Enkele stappen verder ben je terug bij het startpunt en heb je er hopelijk een aardige wandeling opzitten.

Handige tips

Onderweg kom je langs een schildering van 4 x 45 meter op een grote geitenschuur; “Panorama Salland”. Gemaakt door de plaatselijke schildersclub. Je kunt er via een pad even heen lopen en dat is de moeite zeker waard. Verder staat normaal gesproken de kerkdeur van de kerk in Mariënheem open en voor de liefhebbers is een beeldentuin dichtbij.

Kritische noot

Marienheem ligt direct aan de N35, een erg drukke weg tussen Raalte en Almelo. Ze hebben hier nog niet hetzelfde geluk als in Nijverdal waar de weg inmiddels in een tunnelbak terecht is gekomen en de geluidsoverlast is dus helaas behoorlijk. Ook tijdens het wandelen moet je de weg een keer oversteken en dat is beslist oppassen. In het centrum van Marienheem, waar je nog eens de weg moet kruisen, is er gelukkig een tunnel onder de weg gemaakt.

Prijs

Altijd mooi; wandelen is gratis. Als de horeca dan ook nog dicht is, en die kans is hier niet gering, dan blijft de portemonnee dat ook.

Lengte bezoek

De route is met 5,6 km goed voor een dik uur wandelen. Omdat een flink deel over wat hobbelige graspaden loopt zal het wellicht wat langer duren dan je aan de hand van de kilometers verwacht. Verder is onderweg een stop bij het Panorama Salland zeker de moeite. Alles bij elkaar ben je dus zo een aangename uur of 1,5 onder de pannen. Samen met een bezoek aan de kerk en de beeldentuin van Mariënheem kun je er een leuk dagdeel van maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Mariënheem is horeca langs de N35, maar zeker niet altijd open. Zelf wat meenemen of een uitstapje maken naar Raalte is zeker een goed idee.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen maar gezien het open karakter kunnen harde wind en regen het wandelplezier hier snel om zeep helpen. Zon en 35 graden overigens ook…

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 30 augustus 2020