Rondwandeling Ommetje Kerspel-Goor / oranje route – Markelo

Deze wandeling loopt ten zuiden van de plaats Goor door Kerspel-Goor. Het gebied kenmerkt zich door afwisseling van bos en weilanden. Je wandelt een stuk langs een beek, grote stukken over bospaden en als kers op de taart heb je aan het eind in ieder geval één havezate in the pocket. Met een kleine omweg kun je er twee van maken en wordt de wandeling nog een behoorlijk stuk aantrekkelijker.

Locatie/bereikbaarheid

Kerspel-Goor ligt direct ten zuiden van Goor hoewel het tot de plaats Markelo behoort. Via de N347 rij je zo naar het beginpunt toe. Let er wel op dat je, meteen nadat je de brug over het kanaal bent gepasseerd en linksaf bent geslagen de N347 op, je een ventweg aan de rechterzijde op rijdt. Het overig verkeer hier geeft meteen volgas en als je dus even later wilt afslaan wordt dat een hachelijk tafereel.

Geschikt voor

Het “ommetje” is standaard 7,5 km en als je ook nog de aanbevolen extra route langs landgoed Weldam er aan vastknoopt wordt het al snel een kilometer of 9. Al met al geen klein stukje dus, hoewel meer ervaren wandelaars hun hand (of voet) er niet voor zullen omdraaien.

Oordeel

De wandeling voert door echt Twents landschap met stukjes bos en open agrarische stukken grasland. Afhankelijk van of je de tip verderop op deze pagina opvolgt heb je het genoegen één of twee landhuizen te bewonderen. Dat zijn meteen wel de hoogtepunten van de wandeling. Alles bij elkaar krijgt de wandeling een 7.

Wat ga je doen?

Het startpunt is buurthuis ’t Kaspel, gelegen vlak langs de tegenwoordig drukke N347. Vroeger was hier een schooltje in gevestigd en waarschijnlijk was het toen nog een stuk rustiger dan vandaag de dag het geval. Vanaf hier loop je naar het Twenthekanaal dat hier sinds 1938 ligt. Kijk je wat nauwkeuriger langs de wal, dan zie je het enigszins natuurlijke karakter; er kan zowaar het een en ander groeien en mochten dieren zoals herten hier te water raken, dan kunnen ze er ook zelfstandig weer uitklimmen.

Het kanaal zelf is een lange liniaalstreep door het landschap en bepaald niet erg fraai. Aan de andere zijde van de weg is het niet veel beter, want daar ligt een groot gronddepot. Met andere woorden; is er grond over, dan wordt dat hier tijdelijk opgeslagen in grote hopen, is er weer wat nodig dan wordt dat hier door grommende vrachtwagens weer opgehaald. Niet iets om als wandelaar warm voor te lopen.

Na een kleine kilometer sla je rechtsaf en verlaat je de weg langs het kanaal. Je komt langs de Bolscherbeek terwijl aan de andere kant het gronddepot overgaat in een stuk hoger gelegen bos. Die hogere ligging is wel opvallend; wat zal hier nu weer onder liggen vraag je je af? Zodra de Bolscherbeek een bocht maakt, en het pad dus ook, ontwaar je aan de overkant de bijzondere verzamelwoede van de bewoners aldaar. Een aantal molenstenen, oude landbouwwerktuigen en zelfs een oude spits van een kerk inclusief klok sieren daar de tuin.

Je verlaat de Bolscherbeek bij Kwartierdorp. Je zult op zoek naar dat dorp vertwijfeld om je heen kijken, want veel meer dan een uitgebreid paaltje met bordjes voor wandelaars en fietsers die alle kanten op wijzen is het niet. Over een zandweg die overgaat in klinkers loop je richting de N347. Vlak voordat je oversteekt heb je de mogelijkheid voor een kopje zelf-zet koffie bij een huis waar ook een imposante camper en boot op het erf staan. Nu is een camper nog niet heel onlogisch, maar erg veel water is er in deze omgeving niet, dus die boot…

Aan de andere kant van de N347 duik je het bos van Landgoed Weldam in. Je kunt het herkennen aan de karakteristieke zwart met geel geschilderde luiken aan de boerderijen hier. Niet veel later loop je over het erf van een eeuwenoude boerderij genaamd Dennenoord. Tegenwoordig kun je er terecht voor Ayurveda en de tuin ziet er buitengewoon relaxed uit. Wandel je verder dan kom je in het Aschpotterveld. In dit gebied waren vroeger houtskoolbranders actief. Vandaag de dag vallen de rabatbossen, waarbij de bomen op droge stroken staan met daartussen water, nog steeds op.

Slingerend gaat het pad richting nu naar het landgoed Wegdam. Voor het landhuis moet je even tussen twee boerenwoningen/schuren doorwandelen maar dan sta je er ook meteen vrij dicht voor. Helaas wordt het particulier bewoond en ben je dus binnen niet zomaar welkom. Maar ook van buiten is het de moeite waard. De standaardroute vervolgt nu noordwaarts, maar daarmee mis je wel havezate Weldam, die hier vlak in de buurt ligt. Door een klein stukje terug te lopen tot waar je eerder rechtsaf was geslagen en daarna weer rechtsaf te slaan vervolg je de alternatieve, op de tekening blauw ingetekende route. Je vervolgt het pad tot het eind en slaat dan weer rechtsaf waarna je links door de bomen Weldam al ziet liggen.

Weldam is het grotere broertje van Wegdam en heeft naast een flink hoofdgebouw ook twee forse bouwhuizen aan weerszijden. Het hoofdgebouw heeft twee aangebouwde vleugels die jammer genoeg het geheel een beetje ontsieren door het plompe karakter ervan. Een aanrader zijn de tuinen die in Franse stijl, dus tamelijk streng en symmetrisch, zijn aangelegd. Ook is er een doolhof waar je eindigt in houten uitkijktoren met als beloning een mooi zicht op de tuin en het hoofdgebouw met zijn twee verschillende torens. Ook een aanrader is een rondje rondom Weldam te wandelen, zeker als in het weekend de tuin niet te bezichtigen is.

Ben je helemaal klaar met Havezate Weldam dan wordt het tijd de oorspronkelijke route weer op te pikken. Dat kan door aan de achterzijde van Havezate Weldam het pad in oostelijke richting te gaan volgen. Je loopt dan feitelijk op het Overijssels Havezatenpad, aangegeven met de bekende wit-rode plakkers. Dat pad volg je tot je bij W22 weer de oranje pijltjes ziet en daar rechtdoor je weg vervolgd.

Een laatste aardige stop volgt als je tussen twee boerderijen doorloopt (en daarna links aanhoudt, beetje onduidelijk op dit punt). Het zijn Groot en Klein Doeschot waarbij de linker boerderij het meest in het oog springt. Ook hier ontbreken de zwart-geel geverfde luiken uiteraard niet. Nog een klein stukje wandelen resteert voordat je weer bij de N347 bent aangeland en wel precies op het punt waar je de wandeling ook bent gestart.

Handige tips

Met een kleine uitbreiding, die in het blauw op de kaart is aangegeven, zie je niet alleen havezate Wegdam, maar ook het grotere Weldam. Werkelijk de moeite van een omweg waard en je kunt daar tegen betaling ook nog eens de tuinen bezichtigen.

Vanaf het startpunt bij buurtgebouw ’t Kaspel kun je de met oranje bordjes uitgezette route zowel tegen de klok in als met de klok mee lopen. Wandel je hem met de klok mee, zoals op deze pagina ook beschreven, dan bewaar je de havezaten tot (bijna) het laatst, en dat is geen gek idee.

Kritische noot

Op de kaart ziet deze wandeling er mooi Twents uit; afwisselend bos en agrarisch gebied. Met andere woorden, perfect coulisselandschap. Op een of andere manier valt dat toch een klein beetje tegen, hoewel het beslist geen onaangenaam landschap is. Een echt spijtig punt is dat de standaardwandeling slechts één havezate aandoet, terwijl een aantrekkelijke tweede toch echt niet ver van de route afligt.

Prijs

De wandeling is gratis, maar ga je bij havezate Weldam de tuin bezichtigen dan is het de bedoeling dat je Euro 3,- per persoon aan het tuinpersoneel afdraagt. Verder is er onderweg niet bepaald veel horeca, hoewel je wel een vriendelijk particulier zelfhulp koffiepunt tegenkomt.

Lengte bezoek

Met 7,5 of met verlenging ongeveer 9 km is het goed voor 1,5 uur netto wandelplezier. Echter, er zijn op strategische plaatsen bankjes met fraai uitzicht te vinden, twee havezaten en genoeg fotomomenten die ervoor kunnen zorgen dat je zo een uur of drie welbesteed onderweg bent.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca onderweg is beperkt tot een particulier zelfbedieningshokje, overigens wel sympathiek. De plaats Goor met meer aanbod is echter dichtbij.

Praktische info/openingstijden

Het pad kun je alle dagen van het jaar lopen. De tuinen van havezathe Weldam zijn echter alleen overdag op werkdagen open, dus als je die wilt bezoeken dan zijn weekenden uitgesloten. Verder heeft het vroegere voorjaar natuurlijk als voordeel dat je nog wat meer door de bomen heen kunt kijken, terwijl wandelen in de sneeuw hier beslist ook een aparte sfeer moet geven. Keuze genoeg kortom!

Meer…

Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 29 maart 2021