Middel ligt in een agrarisch gebied afgewisseld met kleine stroken bos. tijdens deze wandeling krijg je een goede dwarsdoorsnede van dit gebied; dan weer loop je over een boerenlandweg met links en rechts boerderijen, dan weer over een gras- of fietspad door bos of maisland. Al met al een behoorlijk afwisselende wandeling die een paar aardige uurtjes oplevert.
Locatie/bereikbaarheid
De route start in Middel, een buurtschap in de gemeente Olst-Wijhe. Het buurtschap ligt een paar kilometer ten oosten van het dorp Olst en is vanaf daar, of via de N348, makkelijk te bereiken. Parkeren kan hier gewoon langs de kant van de weg of bij buurthuis ’t Middelpunt. Plek is hier meer dan genoeg.
Geschikt voor
De wandeling is 8,7 km en daarmee te groot voor een servet en te klein voor een tafellaken. Ervaren wandelaars tippelen dit zo weg en zullen denken; is dit alles?, voor niet zulke frequente wandelaars is het nog een heel eind en de bankjes onderweg broodnodig.
Oordeel
Hoewel Middel in een redelijk agrarisch gebied ligt dat helaas tegenwoordig niet meer uitblinkt in landschappelijk schoon, gaat deze wandeling opvallend vaak over leuke paden en aan de zuidzijde van Middel een aantrekkelijk stuk bos. Helaas zitten er toch wel een aantal stukken (relatief rustige) asfaltwegen in. Bij elkaar een kleine 7,5.
Wat ga je doen?

De wandeling start letterlijk in het middelpunt van Middel bij buurthuis ’t Middelpunt. Vanaf daar gaat de eerste honderden meters over het asfalt van de Middelerstraat waarna je het Middelerpad inslaat. Dit klinker- en even later halfverhard pad gaat feitelijk “achterom” een kleine verzameling huizen en heeft een alleraardigste landelijke sfeer. Langs het pad wonen in ieder geval, gezien de borden en bank, humorvolle en creatieve Middelaars (of zijn het Middelmensen?).
Al snel sta je naast de tennisbaan op de Oude Deventerweg en die weg is het volgende doel. Niet voor lang trouwens, want bij de kruising met de Scholtensweg, ook een weg waar het landelijke karakter van afspat, sla je linksaf en deze blijf je volgen tot het eind. Ondertussen kom je langs een boerderij met een bizarre hoeveelheid silo’s op het terrein, vlak aan de weg. Meestal staan ze wat meer verstopt maar nu ze zo zichtbaar zijn is toch de gedachte van een gemiddelde niet-agrariër; wat doen ze hier in hemelsnaam allemaal?
Gelukkig maar dat je hier in weilanden ook koeien kunt zien waar de hoorns nog gewoon bovenop uitgroeien tot vervaarlijke exemplaren en schapen hoorns hebben die in een familiezak wokkels zeker tot een ‘”wauw” bij de kinderen zouden leiden.
Een afslag en nog wat asfalt verder, net op het moment dat je daar wel meer dan genoeg van hebt, komt het Berend Jan Hunnemanpad in zicht. Een alleraardigst graspad en een absoluut welkome afwisseling met het voorgaande. Onderweg passeer je hier een boerderij met raadselachtige blauwe tonnen en uiteindelijk kom je op een van betontegels voorzien fietspad. Tamelijk rustig, iets minder charmant.
Met wat zigzagbochten vervolg je over een asfaltweg zuidwaarts waarbij je een klein groepje huizen passeert met strakke gazonnetjes en plek voor paard en pony. Zoals op zoveel plaatsen in Oost-Nederland worden ook hier veel voormalige boerderijen omgebouwd tot woonhuizen en sommige daarvan doen paradijselijk aan. Het oefent dan ook een grote aantrekkingskracht uit op westerlingen die hier in een landelijke omgeving gaan wonen. Pas later komen ze er achter dat er toch werkelijk nog agrarische activiteiten plaatsvinden zoals het uitrijden van gier over het land en het binnenhalen van mais met gigantische combines. Van heel, heel vroeg in de ochtend tot ’s avonds laat.
Wederom gaat het wandelen verder over een tamelijk smal fietspad waardoor naast elkaar wandelen tot een kleine relatietest kan leiden. Immers, wie mag er op het egale maar harde betonnen pad lopen, en wie moet ernaast in het zachte maar hobbelige gras? Als een liniaal zo strak gaat het een kilometer zuidwaarts, nog steeds door agrarisch maar helemaal niet onaardig landschap.
Vervolgens kom je op een halfverharde weg waar je met gemak meisjes, vrouwen en paarden kunt tegenkomen in alle mogelijke combinaties. Deze komt uit op de wethouder van Doorninckweg, die je rechtsafslaand een klein stukje moet volgen. De beloning van deze niet zo interessante onderbreking is groot want een alleraardigst stuk bos volgt. Dit hele gebied is niet heel bosrijk maar ongeveer 1,5 kilometer loop je nu over bospaden die bepaald aangenaam aandoen. Onderweg sla je een paar keer rechtsaf waardoor je het laatste deel feitelijk weer op het startpunt in Middel afkoerst.
De laatste 500 meter wandel je over de Oude Deventerweg. Vlak nadat je het bos hebt verlaten is rechts een oud garagebedrijf te zien waarvan de gebouwen in ongeveer de oude stijl zijn omgetoverd in huizen. Zeker in deze omgeving is de vorm in ieder geval opvallend. Daarna rest nog slechts een paar honderd meter wandelen waarbij je wie weet als laatste nog een paar lakenvelders ziet. Deze koeien worden zo genoemd omdat het lijkt of ze een wit laken over hun rug hebben liggen. Helaas zijn ze voor de productie van melk of vlees verdrongen door andere rassen en daarmee tegenwoordig vrij zeldzaam.
En dan sta je, met bijna 9 kilometer extra in de benen, weer voor het buurthuis, het bruisend middelpunt van Middel. Op sommige dagen.
Handige tips
De route is twee kanten op uitgezet, zoals gewoonlijk bij dit soort routes. Loop je hem met de klok mee zoals hierboven beschreven, dan bewaar je het mooiste deel voor de tweede helft van de wandeling.
Middel ligt niet ver van de IJssel en de Sallandse Heuvelrug. Met andere woorden: genieten van een rivier of een voor Nederlandse begrippen uit de kluiten gewassen bosgebied is hier niet moeilijk.
Het is mogelijk aan de zuidzijde een stuk af te snijden. Je mist dan wel een mooi stuk boswandeling.
Kritische noot
In deze omgeving is het uitzetten van wandelpaden die alleen over onverharde paden lopen eigenlijk ondoenlijk. Ook deze wandeling heeft behoorlijke stukken waar de asfalteermachine je ruimschoots voor is geweest.
Prijs
Altijd mooi: deze wandeling kost helemaal niets. En aangezien horeca ook afwezig is tijdens de wandeling is de kans dat je even rijk terugkeert op je startpunt als je begonnen bent, heel groot. Of even arm…
Lengte bezoek
De wandeling is met 8,7 km goed voor zo’n 1,5 uur netto wandeltijd. Samen met wat stops onderweg voor rusten, foto’s of simpelweg genieten kun je er met gemak een uurtje of 2 – 2,5 van maken.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Horeca is in Middel en onderweg een lastige zaak. Heb je enorm veel geluk dan is het buurthuis ’t Middelpunt open en kun je daar wat te drinken krijgen. Anders zal je beslist zelf iets in je rugzak moeten doen. In de nabijheid zijn Olst en Wijhe waar meer horeca is te vinden en wil je nog veel meer keuze dan is het centrum van Deventer de aangewezen plaats.
Praktische info/openingstijden
Dit pad is het hele jaar te wandelen en met sneeuw zou het wel eens een bijzondere ervaring kunnen worden. Regen kan het plezier ook bij deze wandeling redelijk snel vergallen.
Meer…
Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 20 oktober 2020