Rondwandeling Ommetje Middel / rode route – Olst

Dit ommetje is totaal 5,5 kilometer lang en loopt door het landelijk gebied ten westen van Middel. Middel is een buurtschap ten oosten van Olst aan de IJssel (Overijssel). Het merendeel van de wandeling gaat over boerenwegen van asfalt met niet al te veel verkeer. Mooiste onderdeel is een bospad van ongeveer een kilometer dat door een van de bosstroken in dit gebied loopt.

Locatie/bereikbaarheid

De route start in Middel, een buurtschap in de gemeente Olst-Wijhe. Het buurtschap ligt een paar kilometer ten oosten van het dorp Olst en is vanaf daar, of via de N348 makkelijk te bereiken. Parkeren kan hier gewoon langs de kant van de weg of bij buurthuis ’t Middelpunt. Plek is hier meer dan genoeg.

Geschikt voor

De route is totaal 5,5 km en daarmee geen dagtocht, maar ook geen piepklein ommetje. Voor de meesten zal het prima te doen zijn.

Oordeel

Dit wandelrondje heeft niet veel pretenties. Het buurtschap Middel ligt in een agrarisch landschap dat gelukkig wel wordt onderbroken door smalle bosstroken. Bij elkaar verdient de wandeling een 6,5.

Wat ga je doen?

De wandeling start letterlijk in het middelpunt van Middel bij buurthuis ’t Middelpunt. Vanaf daar gaat de eerste honderden meters over het asfalt van de Middelerstraat waarna je het Middelerpad inslaat. Dit klinker- en even later halfverhard pad gaat feitelijk “achterom” een kleine verzameling huizen en heeft een alleraardigste landelijke sfeer. Langs het pad wonen in ieder geval, gezien de borden en bank, humorvolle en creatieve Middelaars (of zijn het Middelmensen?).

Al snel sta je naast de tennisbaan op de Oude Deventerweg en die weg is het volgende doel. Niet voor lang trouwens, want bij de kruising met de Scholtensweg, ook een weg waar het landelijke karakter van afspat, sla je linksaf en een kleine kilometer verder na de bocht linksaf de Kloosterstraat in.

Net op het moment dat je denkt; blijft dit steeds zo? is er aan de linkerzijde van de weg met enige moeite een verrassing te ontdekken. Op een boerenerf is, vanaf de weg achter wat bosjes, een terrein afgezet waar een groepje hagelwitte kangoeroes woont. Nu komen kangoeroes in Nederland op meer plaatsen voor maar dergelijke witte exemplaren zijn toch bepaald zeldzaam.

Uitgekeken? Wellicht dat je dan niet veel verder nog meer levende have tegenkomt. In dit gebied worden namelijk niet alleen koeien gehouden, paarden zijn aan een gestage opmars bezig. In het seizoen staan ook nog eens de kanten van de sloten langs de weg vol met rietsigaren, ook een fraai gezicht.

Niet veel later volgt het fraaiste deel van de wandeling door een niet brede maar wel aardige bosstrook. Als je precies op de juiste plaats het bos induikt worden je voeten meteen verwend door zachte bosgrond. Door de bomen heen zie je links en rechts de omliggende landbouwgronden maar dat mag de pret niet al te zeer drukken. Het genieten duurt ongeveer een kilometer waarbij je vlak voor het eind uitkijkt op de kern van Middel. Als je het herkent tenminste.

Het een-na-laatste deel van de wandeling is een dikke kilometer over de Steunenbergerweg. Asfalt wederom en de autobestuurders hier kunnen het gaspedaal soms stevig indrukken. Aan het eind ga je linksaf en sta je binnen enkele honderden meters weer bij het startpunt. Wil je nog een paar bijzondere huizen zien, ga dan eerst nog een heel klein stukje rechts op de Oude Deventerweg. Niet heel lang geleden was daar een garage gevestigd en de gebouwen zijn in enigszins dezelfde stijl in woonhuizen omgezet. Voor deze omgeving best een beetje gedurfd.

Handige tips

Middel ligt niet ver van de IJssel en de Sallandse Heuvelrug. Met andere woorden: genieten van een rivier of een voor Nederlandse begrippen uit de kluiten gewassen bosgebied is hier niet moeilijk.

Kritische noot

Je wandelt op deze route relatief veel meters over asfalt. Weliswaar zijn het bescheiden wegen met niet al te veel verkeer, jammer blijft het toch wel.

Prijs

Altijd mooi: deze wandeling kost helemaal niets. En aangezien horeca ook afwezig is tijdens de wandeling is de kans dat je even welvarend terugkeert op je startpunt als je begonnen bent, heel groot. Of even armlastig…

Lengte bezoek

De 5,5 km levert een mooi uurtje wandeltijd op. Samen met wellicht enige rust- en geniettijd onderweg kan dat oplopen naar 1,5 of bij grote hitte 2 uur. In de omgeving zijn genoeg andere leuke dingen te doen waardoor je er indien gewenst een leuk dagdeel van kunt maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is in Middel en onderweg een moeilijke zaak. Heb je enorm veel geluk dan is het buurthuis ’t Middelpunt open en kun je daar wat te drinken krijgen. Anders zal je beslist zelf iets in je rugzak moeten doen. In de nabijheid zijn Olst en Wijhe waar meer horeca is te vinden en wil je nog veel meer keuze dan is het centrum van Deventer de aangewezen plaats.

Praktische info/openingstijden

Het wandelpad is het hele jaar geopend, maar een heerlijk zonnetje maakt het beslist hier een stuk aangenamer.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 11 oktober 2020