Rondwandeling Ommetje / oranje route – Mariënheem

Vanuit het centrum van Mariënheem zijn een viertal wandelroutes naar letterlijk alle windstreken uitgezet. De hieronder beschreven route, die is uitgezet met oranje paaltjes, is daarvan met 8,5 km de langste. Het aandeel asfalt- en klinkerweg op deze route is erg hoog maar gelukkig wandel je ook een flink stuk door postzegeltjes bos, langs watergangen en aan de zijkant van weilanden. Al met al krijg je tijdens deze route een goede indruk van het agrarische landschap ten noordoosten van Mariënheem.

Locatie/bereikbaarheid

Mariënheem ligt aan de N35 en zowel met auto als bus via die weg bereikbaar vanaf bijvoorbeeld Raalte.

Geschikt voor

De lengte van 8,5 km is voor ervaren wandelaars een leuk ommetje, maar anderen zullen het al een hele opgave vinden. Afsnijden is niet echt heel goed mogelijk dus vind je het teveel van het goede dan is het beter een van de andere uitgezette routes vanuit centrum Mariënheem te kiezen.

Oordeel

Deze wandeling geeft een goede indruk van het tamelijk agrarische landschap rondom Mariënheem. Hoewel er kleine stukjes bos in het landschap zijn overgebleven domineren de weilanden, opvallend vaak zonder koeien, en maisvelden. De route zelf bestaat voor een fors deel uit asfalt en ook dat zal niet iedereen aanspreken. Bij elkaar een magere 7.

Wat ga je doen?

Vanuit het centrum wandel je een paar honderd meter parallel aan de N35. Gelukkig verlaat je die drukke weg al snel om over een pad langs het water en langs ijsbaan ’t Goor richting het hart van Marienheem te lopen.Niet dat dat nu zoveel voorstelt… Maar voor hangjongeren en -ouderen is het toch een aardig plekje.

De route vervolgt over de Hellendoornseweg, die, als je hem helemaal zou volgen, op de Hellendoornse berg uitkomt. Dat is tijdens deze wandeltocht niet de bedoeling; na nog geen kilometer sla je rechtsaf de Keizersveldweg in, een kaarsrechte weg omzoomt door hoge eiken. Nadat je ook nog een stukje asfalt van de Hakershoekweg achter de rug hebt kom je op het Seinmanspad terecht. Een particulier was zo vriendelijk hier een stukje van de route over zijn terrein te laten lopen en wellicht sta je hier al snel oog in oog met een aantal even vriendelijke koeien.

Helaas duurt de wandelpret niet heel lang want het asfalt van de Bloemenkampsweg ligt niet veel verder. Toch…hier trekt een opvallende Engelse vlag langs de kant van de weg de aandacht. Ben je daar eenmaal aangekomen dan blijkt er een herdenkingsmonument te zijn voor een neergestorte Engelse bommenwerper. Het is een van de vele die in deze omgeving in de Tweede Wereldoorlog zijn neergeschoten.

Nadat je de Hellendoornseweg hebt gekruist volgt een voor de voeten aangename zandweg en daarna een pad door stukjes bos en over stroken weiland. Na een kleine asfaltonderbreking vervolgt de route over het Keephouwerspad langs watergangen en wederom bos op postzegelformaat.

Bij het naderen van de noordzijde van Mariënheem wordt het pad almaar geciviliseerder: Een strakke groene loper en daarna betonnen strook eindigt bij de nieuwbouw van Mariënheem. Het is het Midzomerpad, een verwijzing naar de Midzomerfeesten die in Mariënheem uitbundig worden gevierd. De laatste kilometer van de wandeling loopt aan de westzijde van Mariënheem door enkele woonstraten en voor je het weet sta je weer bij de N35 en na nog even doorstappen weer op het kruispunt waar je bent gestart.

Handige tips

Een gedeelte van het pad loopt over graspaden langs het water. Stevige, waterdichte schoenen zijn werkelijk geen slecht idee.

De route is in twee richtingen te lopen. Loop je hem vanaf het centrum gezien tegen de klok in, dan heb je het fraaiste gedeelte aan het eind.

Wil je nog veel meer wandelen? Je kunt deze route halverwege verlengen met de blauwe route die naar Luttenberg en weer terug loopt. Je bent dan een kilometer of zes extra onderweg.

Kritische noot

Van de totaal 8,5 kilometer loopt een aanzienlijk deel over asfaltwegen. Hoewel ze hier niet overmatig druk zijn, is het toch wel spijtig dat een niet wat groter deel van de route over echte wandelpaden loopt.

Prijs

Wandelen is ook hier helemaal gratis. De kans dat de horeca in Marienheem dicht is is ook niet gering en al zou je al willen, je banksaldo krijg je hier dan niet naar beneden.

Lengte bezoek

De route is met 8,5 kilometer goed voor 1,5 – 2 uur wandelplezier. Echter, een gedeelte van de route loopt over hobbelige graspaden langs het water en dat loopt beslist moeilijker dan het asfalt dat je op deze route ook zeer regelmatig tegenkomt. Het kan dus wat langer in beslag nemen dan je wellicht vooraf inschat. Wil je een mooi dagdeel in Mariënheem doorbrengen, loop dan ook even binnen bij de plaatselijke kerk en bezoek de Beeldentuin.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Mariënheem is horeca langs de N35 te vinden maar helaas is dat zeker niet altijd open. Zelf wat meenemen of een uitstapje maken naar Raalte is een goed idee.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen maar gezien het open karakter kunnen wind en regen de wandelpret behoorlijk bederven.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 30 augustus 2020